Τα διαφορετικά πρόσωπα του πρωταθλητισμού…

tsitsipas tentoglou antetokoumbo

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρωταθλητισμός απαιτεί θυσίες κι η καταξίωση με ένα μετάλλιο – ιδίως ολυμπιακό- είναι η ανταμοιβή του αθλητή για τις θυσίες αυτές. Σε γενικές γραμμές το κλισέ αυτό ισχύει. Αλλά όχι απολύτως. Η ζωή και η διαδρομή των δύο πιο προβεβλημένων σούπερ σταρ του ελληνικού αθλητισμού το αποδεικνύει εύκολα.

Ο πολυεκατομμυριούχος Γιάννης Αντετοκούμπο μαζί με τα αδέλφια του μπορεί να έχει έναν τεράστιο τραπεζικό λογαριασμό, που αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερος, αλλά – όλοι το ξέρουν πλέον- υπήρχαν μέρες που ο ίδιος, ο Θανάσης, τα αδέλφια του, ολόκληρη η οικογένεια του δεν είχε να φάει.

Ο επίσης εκατομμυριούχος Στέφανος Τσιτσιπάς δεν χρειάστηκε ποτέ, ευτυχώς, να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία. Τενίστρια η μητέρα και ο πατέρας του με οικονομική άνεση που τους επέτρεψε να μεγαλώσει αθλητικά στην ίσως καλύτερη ακαδημία τένις του κόσμου , του Πατρίκ Μουράτογλου, στο Μονακό έζησε μια παιδική κι εφηβική ζωή εντελώς διαφορετική από εκείνη του Γιάννη.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η καταξίωση ήταν δεδομένη για κανένα.
Όπως δεν ήταν δεδομένη για τον «χρυσό» Μίλτο Τεντόγλου, το παιδί από τα Γρεβενά που έκανε παρκούρ πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, έδειξε το ταλέντο του στις κατηγορίες εφήβων και νέων όταν πέρασε στον στίβο, αλλά έκανε την έκανε τη προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Καλαμάτα, με δωρεάν γεύματα από τους ντόπιους.

Ο Γιάννης δεν πήγε στους Ολυμπιακούς, γιατί, ως συνήθως, η εθνική απέτυχε να προκριθεί. Ο Στέφανος πήγε ήταν από τα φαβορί, αλλά δεν τα πήγε τόσο καλά.
Ο Μίλτος πήγε με την καλύτερη επίδοση κι έφτασε στο χρυσό μετάλλιο στην τελευταία του προσπάθεια ισοφαρίζοντας τον μέχρι τότε πρώτο Ετσεβαρία που τραυματισμένος δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Αναγνώρισε την ανωτερότητα του αντιπάλου και μας άφησε όλους άφωνους με την αυθόρμητη εκδήλωση του αμέσως μετά την λήξη του αγώνα: «Αλητεία»;

Ο Γιάννης έφερε το κύπελλο του ΝΒΑ στα Σεπόλια, στην γειτονιά που μεγάλωσε.
Ο γιατρός του Στέφανου διαμαρτυρήθηκε για τις εγκαταστάσεις και το φαγητό στο ολυμπιακό χωριό.
Ο προπονητής του Μίλτου, ο μεγάλος Γκιοργκ Πομάσκι, έλεγε τα δικά του «γαλλικά» στην κερκίδα ενθουσιασμένος με την εξέλιξη του αγώνα.
Κι ο ίδιος ο «κουλ» Μίλτος Τεντόγλου μάλλον θα πάει στο χωριό του ή σε κανένα νησί με την κοπέλα του μετά τους Αγώνες. Ίσως για να τον τσαντίσει ξανά ώστε να πηδήξει μακρύτερα στον επόμενο αγώνα του…

Τελικά ο πρωταθλητισμός έχει την γοητεία του και για τα διαφορετικά «πρόσωπα» των πρωταγωνιστών του…

Ν.Α.

ETEKA_Desktop

eep logo