Στόχος: Το ΚΚΕ στην τρίτη θέση!

notis kke

Αν κάτι χαρακτηρίζει τους υποψηφίους του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα – και φυσικά και στον Πειραιά – είναι ότι νοιώθουν, δηλώνουν και είναι «στρατιώτες» του κόμματος. Στρατεύονται και εκτίθενται ως υποψήφιοι, όπου εκτιμηθεί ότι μπορεί να προσφέρουν περισσότερο. Και παρά το γεγονός ότι ευλόγως στις λίστες του ΚΚΕ βρίσκει κανείς περισσότερο προβεβλημένα ονόματα, λόγω πολιτικής διαδρομής ή μηντιακού συστήματος, είναι αυτοί οι ίδιοι οι «προβεβλημένοι» υποψήφιοι που ζητούν να προβληθούν ισοτίμως και άλλοι συνυποψήφιοί τους. Πραγματικά το προσπάθησα αυτό με υποψηφίους και άλλων κομμάτων κι «έφαγα πόρτα». Με το ΚΚΕ συνέβη ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

semina manolakou

Ζήτησα από τη Σεμίνα Διγενή της Α΄ Πειραιά και τη Διαμάντω Μανωλάκου της Β΄ να είναι καλεσμένες μου στις «Συναντήσεις στο Φουαγιέ» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δέχθηκαν ευχαρίστως και ήρθαν μαζί με τη νεαρή Κνίτισα Ευτυχία Χατζηδάκη και το νεαρό στέλεχος του Κόμματος Βαγγέλη Μαρούπα, που επίσης είναι υποψήφιοι στην Α΄ Πειραιά.
Ίσως έτσι το Portnet δεν μιλάει μόνο με δυο αυριανές βουλευτές του ΚΚΕ στον Πειραιά (η Διαμάντω Μανωλάκου είναι ήδη βουλευτής και ήταν υποψήφια δήμαρχος και η Σεμίνα διεκδικεί την έδρα), αλλά ενδεχομένως και με δυο μεθαυριανούς βουλευτές.

Η έμπειρη δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή αποφεύγει το προβοκατόρικο ερώτημα που της απευθύνω με την ωριμότητα του stopper που βλέπει από μακριά πού θέλει να κινηθεί ο αντίπαλος επιθετικός και τον «κόβει» με χαρακτηριστική άνεση. Έτσι στο ερώτημα που της απευθύνω «Γιατί διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στην Α΄ Πειραιά, έχοντας παραιτηθεί από ευρωβουλευτής ένα μήνα μετά την εκλογή της» μου απαντάει κατηγορηματικά: «Ένα λεπτό μετά την εκλογή μου παραιτήθηκα»! Και μου εξηγεί ότι δεν είναι κομματικό μέλος, αλλά είναι δίπλα στο ΚΚΕ και μάλιστα αυτήν τη σχέση την είχε και την έχει, διαδοχικά, με Γραμματέα του Κόμματος τον Χαρίλαο Φλωράκη, ακολούθως την Αλέκα Παπαρήγα και πλέον τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής, εξηγεί, γιατί ήθελε να δηλώσει ότι το ΚΚΕ είναι ο φυσικός της χώρος και θέλει να το στηρίξει στα δύσκολα. Κι ακόμη πιο πολύ θέλει να βοηθήσει, ώστε να κερδίσει την έδρα στον Πειραιά από τη Χρυσή Αυγή.
«Ε, δεν είναι δυνατόν να εκλέγουν βουλευτή φασίστες στην εργατούπολη του Πειραιά, στην πόλη ακριβώς όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ και να μένουμε εμείς χωρίς αντιπροσώπευση», παρεμβαίνει στη συζήτηση η Διαμάντω Μανωλάκου.
Και ο νεαρός Βαγγέλης Μαρούπας, που μου δίνει την εντύπωση του πολύ συγκροτημένου και σοβαρού στελέχους, με πληροφορεί ότι, ενώ στον Δήμο Πειραιά το ΚΚΕ ήταν τρίτο στην κάλπη των Ευρωεκλογών, συνολικά στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων βρίσκεται οριακά πίσω από την Χρυσή Αυγή και το ΚΙΝΑΛ. «Μόλις για 23 ψήφος, που νομίζω τους έχουμε βρει», σχεδόν μονολογεί.

Στην επόμενη προσπάθεια να προκαλέσω με μια ακόμη προβοκατόρικη ερώτηση, δέχομαι διπλό «μαρκάρισμα» και, ανεξαρτήτως του αν έχουν δίκαιο ή όχι οι συνομιλητές μου, «χάνω τη μπάλα». Ρωτάω αν το ΚΚΕ, ως τρίτο κόμμα, αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις με κάποιο από τα μεγαλύτερα κόμματα και, πριν προλάβω να ολοκληρώσω την ερώτηση καλά-καλά, η Σεμίνα Διγενή με κόβει λέγοντας «η απάντηση είναι όχι» και η Διαμάντω Μανωλάκου «καθαρίζει τη φάση» προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν έχει αναδειχθεί τρίτο κόμμα το ΚΚΕ. Ο Βαγγέλης Μαρούπας σημειώνει ακόμη, ότι η τρίτη θέση θα σημαίνει ακόμη ισχυρότερη αντίσταση και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

notis maroupas xatzidaki

Η Ευτυχία Χατζηδάκη παρεμβαίνει, σημειώνοντας ότι η ενισχυμένη αντίσταση και η αντεπίθεση φάνηκε ήδη, όχι μόνο στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, αλλά και στα συνδικάτα και πολύ περισσότερο στις φοιτητικές εκλογές, όπου η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) είναι δεύτερη δύναμη. Χιλιάδες άτομα από τον χώρο των Τεχνών, των Επιστημών, του Αθλητισμού συμπορεύονται επωνύμως με το ΚΚΕ, παρατηρεί η Σεμίνα Διγενή.

Και ο Βαγγέλης Μαρούπας σχολιάζει ότι το δίλημμα που θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία περί δίκαιης ή βιώσιμης ανάπτυξης είναι ένα δίλημμα κάλπικο, κάτι που μπορεί να το βρει κανείς σε μεγάλα και μικρότερα καθημερινά ζητήματα. Για παράδειγμα «περισσεύουν 344 παιδιά, προνήπια και νήπια που δεν βρίσκουν θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια λύση τσάτρα-πάτρα. Ή στο Μεταξά, όπου αντί για 19, υπάρχουν μόλις οκτώ γιατροί για να χειρίζονται τα ακτινολογικά μηχανήματα». Η Διαμάντω Μανωλάκου παρεμβαίνει, σημειώνοντας πως την Παρασκευή στο ΙΚΑ περάματος λήγει η σύμβαση του χειρούργου, που δεν αντιμετωπίζει μόνο καθήμενα περιστατικά της περιοχής, αλλά και τα εργατικά ατυχήματα στη Ζώνη.

Η συνάντηση γίνεται την Τετάρτη και λίγες ώρες αργότερα ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα. Στον χώρο των Λιπασμάτων, εκεί που με ένα στόμα λένε και οι τέσσερεις, κάποιες ώρες την ημέρα δεν μπορείς να σταθείς από τη «περίεργη» μυρωδιά που υπάρχει στον αέρα. «Πενήντα χρόνια μετά το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή”, παραμένει τραγικά επίκαιρο, σχολιάζει ο Βαγγέλης Μαρούπας.

xatzidaki semina diamanto

Μαζεύω τα χαρτιά μου και ετοιμαζόμαστε να ολοκληρώσουμε την συνέντευξή μας, όταν η Σεμίνα Διγενή μου λέει: «ΚΚΕ λοιπόν, για το τρίπτυχο: Εργασία – Παιδεία – Υγεία, δηλαδή Απασχόληση, Σχολεία, Νοσοκομεία». Έτσι βρίσκει την ευκαιρία η νεαρή Ευτυχία Χατζηδάκη να θυμίσει ότι η μέρα εκείνη είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με την ευκαιρία της οποίας η ΚΝΕ και το ΚΚΕ φυσικά, ζητούν την ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων για την απεξάρτηση των τοξικομανών, αντί της τάσης των υποκατάστατων, που ενισχύεται από την κυβερνητική πολιτική.

Έχει περάσει σχεδόν μιάμιση ώρα που συζητάμε και ο φωτογράφος μας Δημήτρης Βρανάς μου κάνει νόημα ότι ο ίδιος έχει αρκετά πλάνα, βγάζουμε και μερικές selfies για τις προσωπικές μας σελίδες στα social media και δίνουμε ραντεβού να τα πούμε μετά τις εκλογές.

eep logo