Σταμάτης Μαλέλης: Γυρνάω στην παλιά μου γειτονιά, την Β΄ Πειραιά…

malelis stamatis 220619

Είναι αναμφισβήτητα επιτυχημένος στην δουλειά του, έχοντας διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σχεδόν σε όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Παράλληλα, ο Σταμάτης Μαλέλης, περί ου ο λόγος, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. στη Β’ Πειραιά, έχει μια αξιοσημείωτη πολιτική διαδρομή στον χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, ήδη από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια στην ΑΣΟΕ. Μια διαδρομή, που χαράχτηκε πιο έντονα σε κεντρικό πολιτικό πεδίο, με τη συμμετοχή του στη ΔΗΜΑΡ, στην Εκτελεστική Γραμματεία της οποίας έφτασε να είναι μέλος και πλέον στο ΚΙΝ.ΑΛ., στον Τομέα Επικοινωνίας του οποίου είναι Γραμματέας.

Οπότε, η συζήτηση κατά το άτυπο πρότυπο που ακολουθεί το Portnet στις «Συναντήσεις στο Φουαγιέ» με υποψηφίους βουλευτές της Α΄ και της Β΄ Πειραιά, πηγαίνει πολύ γρήγορα στον δεύτερο άξονα. «Αφού δεν έχει νόημα να ρωτήσω γιατί στο ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι ο βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς, θα ρωτήσω απευθείας γιατί στην Β΄ Πειραιά», τον προκαλώ.
Και εδώ η απάντησή του ομολογώ με ξαφνιάζει, καθώς μου αποκαλύπτει μια ελάχιστα γνωστή, αλλά καθοριστική περίοδο της ζωής του. Θα μπορούσε να την έδινε με τους στίχους του Γιώργου Μαζωνάκη, που κι αυτός από τις ίδιες γειτονιές είναι, στο «Θέλω να γυρίσω στα παλιά». Θα μπορούσε να μου τραγουδήσει:
«Αν ακούσεις κάποιες φωνές
το βράδυ μες τα όνειρά σου,
τότε θυμήσου την πλατεία
στη παλιά τη γειτονιά σου
ή την αλάνα με τις πέτρες
λίγο πιο πάνω απ' τη Θηβών,
αυτή που τώρα έχει γίνει εργοστάσιο παιχνιδιών»
Και η δεύτερη φωνή να επαναλαμβάνει σταθερά και συγκινητικά: «Θέλω να γυρίσω στα παλιά…»
.
Ναι, ο Σταμάτης Μαλέλης, που ως κεντρικό και προβεβλημένο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και ευρέως αναγνωρίσιμος, λόγω τηλεόρασης, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Αττικής ήθελε, επιλέγει τη Β΄ Πειραιά! Την παλιά του γειτονιά! Γιατί, όπως μου εξηγεί, απολαμβάνοντας έναν φυσικό χυμό για να τονωθεί μετά από μια εξαντλητική μέρα, στις γειτονιές της Β΄ Πειραιά μεγάλωσε. Στο «τρίγωνο» Νίκαιας – Κορυδαλλού – Αιγάλεω. Τρίτης γενιάς πρόσφυγας από το Αϊβαλί, στη συνέχεια στη Μυτιλήνη και μετά στη Νίκαια, άλλαζε σχολεία ανάλογα με τα σπίτια που άλλαζε η οικογένειά του στο Δυτικό Πειραιά, μέχρι πάνω από το Αιγάλεω.

«Είναι πανέμορφη η γειτονιά μου, η γειτονιά των παιδικών μου χρόνων», λέει. Και προσθέτει ο Σταμάτης Μαλέλης: «Απέπνεε το μίγμα κουλτούρας και μαγκιάς. Φτωχοί άνθρωποι και εμείς φτωχά παιδιά που βιώναμε τις ταξικές αντιθέσεις και θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο. «Χειριστής φορτωτή» ο πατέρας του, που πάλευε να ζήσει την οικογένειά του, αλλά ταυτόχρονα δεν εγκατέλειπε την μεγάλη του αγάπη, την μπάλα. Αρχηγός μιας από τις ιστορικότερες ομάδες του Πειραιά, της Παλιάς Κοκκινιάς, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και μετά την Παναχαϊκή, όπου σταδιοδρόμησε για αρκετά χρόνια. «Έφυγε πριν τρεις μήνες στα 89 του», μου λέει συγκινημένος. Και μου αποκαλύπτει ότι του μετέφερε στο DNA του την αγάπη του για τα σπορ. Ανοιγμένα γόνατα, παίζοντας μπάλα στην ομάδα «Ελλάς Ποντίων» στο γήπεδο Ροδομύλων, ή καλλιεργώντας την τεχνική του στο πινγκ-πονγκ, ο αθλητής Σταμάτης Μαλέλης από το Γυμνάσιο του Αιγάλεω, κατέβαινε τη Θηβών λίγο παρακάτω, στις γειτονιές της Β΄ Πειραιά.

Εδώ θα ήθελα εγώ να συνεχίσω τη συζήτηση, τραγουδώντας μια ακόμη στροφή του Γιώργου Μαζωνάκη:
«Θυμάμαι κι άλλα πολλά, ταξίδια
και την καλύτερη κρυψώνα,
με τα ποδήλατα κρυφά απ' την
Αγία Βαρβάρα στη Δραπετσώνα.
Στον Αϊ Διονύση έχω μεθύσει
με δυο φίλους μια Τετάρτη,
για μια γκόμενα καλή
που τελικά μου βγήκε σκάρτη».

Κρατιέμαι όμως γιατί, είπαμε, η συζήτηση γίνεται με τον υποψήφιο βουλευτή στη Β΄ Πειραιά με το ΚΙΝΑΛ, Σταμάτη Μαλέλη. Οπότε, επαναφέρω την συζήτηση βιαίως στην πολιτική. Και του ζητώ να μου αποσαφηνίσει, αν είναι δυνατόν, επιτέλους το στίγμα του ΚΙΝΑΛ. «Δίνουμε σκληρό αγώνα με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσουμε τον χώρο μας, ενώ στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά», μου λέει. Και μου εξηγεί ότι ο ίδιος παραμένει αντιδεξιός και εξακολουθεί να πιστεύει στη διάκριση Δεξιάς – Αριστεράς. «Δεν είναι ένα παρωχημένο σχήμα. Είναι οι ιδέες μας», υπογραμμίζει.

Ο Σταμάτης Μαλέλης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη Δεξιά καθώς έχει πλέον στους κόλπους του και συνεργάζεται εδώ και χρόνια δεξιούς και ακροδεξιούς. Και έχει την άποψη ότι μόνο μια ενισχυμένη Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να αντιμετωπίσει την «νεοφιλελεύθερη επέλαση» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Να την αντιμετωπίσει, στηριζόμενη στις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού, όπου διατηρούμε ισχυρά ερείσματα, αλλά καλώντας και εμπνέοντας στελέχη που έφυγαν να γυρίσουν πίσω», λέει. «Όχι αυτά που έβριζαν ή έφυγαν για τις καρέκλες», διευκρινίζει με έμφαση.

Κι όταν, λίγο πριν κλείσει η συζήτησή μας, του ζητάω να μου πει πως μπορεί να βγει από αυτό το «μαύρο σπιράλ» ύφεσης και κρίσης που έχει μπει εδώ και μια δεκαετία η χώρα, μου απαντάει αφοπλιστικά: Ανάπτυξη της αγοράς και κοινωνικό κράτος, αλλά και χτύπημα της ολιγαρχίας, η ανοχή απέναντι στην οποία είναι ευθύνη όλων μας! «Αυτό είναι το στοίχημά μας», καταλήγει.

Καθώς λίγο αργότερα κατεβαίνω τα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τον βλέπω να μπαίνει στο αυτοκίνητό του, μου έρχεται στα αυτιά μια ακόμη στροφή από το «θέλω να γυρίσω στα παλιά» :
«Έβαλα για πρώτη μου φορά,
κάποιο στοίχημα μεγάλο
πως εκεί που μεγαλώσαμε,
έχουμε μάθει κάτι άλλο».

eep logo