Portnet – Ειδήσεις Πειραιά
Γράμματα από την Κίνα

Στο Νίνπο του Πολιτισμού!

Αποστολή: Νότης Ανανιάδης

Σήμερα το απόγευμα μέχρι και το βράδυ το πρόγραμμα έχει πολιτισμό! Διότι η πόλη μπορεί να είναι γνωστή για το πολύ σημαντικό λιμάνι της, αλλά έχει και μια σπουδαία παράδοση στον τομέα του πολιτισμού.
Η Βιβλιοθήκη του Νίνπο την οποία επισκεπτόμαστε, για παράδειγμα, έχει ιδρυθεί από το 1927!
Σήμερα βέβαια στεγάζεται σε ένα σύγχρονο, όσο και εντυπωσιακό κτήριο που φτάνει τα 32.000 τετραγωνικά κι όπου βρίσκεται από το 2018.
Περιλαμβάνει ένα οικοδομικό συγκρότημα με πέντε επίπεδα (ένα υπόγειο) και 21.000 θέσεις ανάγνωσης. Ως μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, εκτός από την παραδοσιακή λειτουργία της ως δανειστική, προσφέροντας υπηρεσίες που συναντά κανείς στις πλέον μοντέρνες βιβλιοθήκες του κόσμου.


Στην συνέχεια ξεχωρίζει η επίσκεψη μας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μόδας του Zhejiang.
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί υπό την κυβέρνηση της Περιφέρειας του Νίνπο, θα λέγαμε κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας ΤΕΙ, το οποίο συνεργάζεται με 112 ανάλογα ιδρύματα της Κεντροανατολικής Ευρώπης
Ο επισκέπτης εδώ εντυπωσιάζεται από το ευρύτατο πεδίο υψηλού επιπέδου μόδας, καλλιτεχνίας και υφαντουργίας, αλλά και προώθησης των προϊόντων τους. Αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται οι σπουδαστές της Σχολής.

Στην κεντρική αίθουσα του κτηρίου δεσπόζει μια τεράστια φορεσιά αντίγραφο της στολής που παραδοσιακά φορούσε ο Μάο. Όμως εξ ίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία των τεχνών στις οποίες εκπαιδεύονται οι σπουδαστές. Από κλασικές, “δυτικού τύπου” επιδείξεις μόδας, έως παραδοσιακή υφαντουργία και εντύπωση διακοσμητικών σχημάτων σε μαντήλια και από χειροτεχνήματα έως καλλιγραφία!


Ομολογώ με μια κάποια περηφάνια ότι έμαθα να γράφω με κινέζικα ιδεογράμματα την λέξη “Hope” (Ελπίδα) και στη συνέχεια με κάποια σχετική επιτυχία την αντέγραψα σε έναν παραδοσιακό κινέζικο σελιδοδείκτη. Ο οποίος πλέον κοσμεί την βιβλιοθήκη μας στον Πειραιά!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ένα γρήγορο ντους και αλλαγή ενδυμασίας επί το επισημότερον. Προορισμός μας είναι η το Nigbo Grand Theater (ή Όπερα του Νίνπο). Χτισμένο στην κορυφή του “πολιτιστικού διαδρόμου”, μπροστά στο ποτάμι σε ένα κατά κάποιο τρόπο ακρωτήριο, αφού περιβάλλεται από τρεις πλευρές από νερό το Θέατρο δεσπόζει στην πόλη.
Κατασκευασμένο το 2004, καταλαμβάνει μια συνολική έκταση 136.000 τετραγωνικών μέτρων με την κυρίως σκηνή να μπορεί να φιλοξενήσει 1500 θεατές, ενώ διαθέτει και έναν ακόμη πολυ-λειτουργικό χώρο 800 θέσεων. Η υπογραφή του Γάλλου αρχιτέκτονα Herves Descottesειναι υπεύθυνη για την εντύπωση που η Όπερα προκαλεί στον επισκέπτη. Ενώ ο Γαλλο- Κινέζος μηχανικός ακουστικής Xu Yaying εγγυάται για την ποιότητα του ήχου που θα απολαύσουμε.

Απολαύσαμε το κοντσέρτο “Night of Ningbo”, υπό την διεύθυνση του νεαρού και πολλά υποσχόμενου διευθυντή ορχήστρας και συνθέτη Yu Ji,που εκτός από καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Νίνπο είναι και αναπληρωτής διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κίνας. Από μόνος του ο τίτλος λέει πολλά.

Το κοντσέρτο εκτός από μια σειρά από γνωστά, μάλλον “ελαφριά” τραγούδια από τις χώρες της συνεργασίας Κίνας- Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (για παράδειγμα ακούσαμε και το “Μίλησε μου”) περιελάμβανε αποσπάσματα γνωστών κλασικών, αλλά και κινέζικων, έργων. Από Μπραμς, Μπετόβεν και Μότσαρτ έως Πουτσίνι, Zheng Lu, Ma Hongye και Σοπέν.


Στα αξιοσημείωτα μιας βραδιάς μιας “γεμάτης” από πολιτισμό ημέρας στο Νίνπο η παρουσία της Ελληνίδας σοπράνο Λίτο Μεσίνι που μας ” ταξίδεψε” με ένα απόσπασμα απόσπασμα από την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι La boheme.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Αύριο έχει πρωινό ξύπνημα για το λιμάνι του Νίνπο..