Δ. Κατσικάρης : Μπορούμε να πετύχουμε


 
Συνέντευξη στο Portnet.gr και τον Νότη Ανανιάδη

Τις πρώτες προτεραιότητες ενός νέου θεσμού, όπως είναι αυτός της Αντιπεριφέρειας Νήσων, περιγράφει μιλώντας προς το Portnet.gr και τον Νότη Ανανιάδη, ο πρώτος αιρετός τη θέση Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Δ. Κατσικάρης.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής :
Αναλαμβάνετε Αντιπεριφερειάρχης Νήσων σε ένα νέο θεσμό, αλλά και σε μια κρίσιμη οικονομικά για την χώρα περίοδο. Αυτά τα δύο δεδομένα επιτρέπουν, άραγε, στους νησιώτες του Σαρωνικού να ελπίζουν ότι κάτι ουσιαστικό θα αλλάξει με την νέα διοικητική δομή, στην καθημερινότητά τους; και σε ποιο επίπεδο και πότε θα γίνουν ορατές αυτές οι αλλαγές;
Σίγουρα ένας νέος θεσμός στο ξεκίνημά του έχει πρακτικές αδυναμίες αλλά και την ευθύνη να δημιουργήσει σταθερές συνθήκες και βάσεις για το μέλλον. Ασφαλώς η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να μην επηρεάσει τον αυτοδιοικητικό χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει έργο και μάλιστα ορατό και χρήσιμο για την καθημερινότητα του πολίτη, εάν εργαστούμε σκληρά, με σχέδιο, ευρύτερη συνεργασία και συνεννόηση, κυρίως όμως με σύνεση και μακριά από τη χαλαρότητα και τον ωχαδερφισμό του παρελθόντος.
Η δημιουργία ξεχωριστής Αντιπεριφέρειας Νήσων, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» είναι μια επανάσταση για τα όμορφα και διαχρονικά ριγμένα νησιά μας και το γεγονός αυτό, από μόνο του, δίνει άμεσα νέα αυτοπεποίθηση σε εκείνους που επιμένουν να φυλάττουν Θερμοπύλες, τόσο κοντά στην ακτή, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά από τη λήψη των αποφάσεων.
Βεβαίως, ιστορικά, έχουμε δει πολλές επαναστάσεις να αποτυγχάνουν και πολλές ευκαιρίες να χάνονται. Αλλά και η επιτυχία και η αποτυχία είναι ανθρώπων έργα. Έτσι, από εμάς εξαρτάται να πετύχουμε και να αλλάξουμε την εικόνα και τη μοίρα της νέας Αντιπεριφέρειας προς το καλύτερο με απτό έργο και όχι από σχεδιασμούς επί χάρτου.
Πιστεύω βαθιά ότι σε κάθε περίπτωση, μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες θα φανεί η διαφορά. Πρώτα σε επίπεδο ψυχολογίας και αυτοεκτίμησης και κατόπιν στο πεδίο της πράξης και της καθημερινότητας που εγώ συνοψίζω στο βασικό μήνυμα του νέου Περιφεριειάρχη Γιάννη Σγουρού «με έργο πάμε μπροστά». Μπορούμε με έργο, δουλειά και ψυχή να δώσουμε στα νησιά μας τη δική τους ταυτότητα που εδώ και δεκαετίες έχουμε αφαιρέσει, τοποθετώντας συνειδητά στη δεύτερη κατηγορία. Με αυτή την έννοια έχουμε δύσκολο έργο λόγω κατεστημένης νοοτροπίας, αλλά και εύκολο αφού έχουμε την πολιτική βούληση και την αταλάντευτη απόφαση να υπερβούμε τα εμπόδια, να σπάσουμε αυγά…
Αντιπεριφερειάρχης Νήσων : Για πρώτη φορά τα νησιά, θεωρητικά τουλάχιστον «αυτονομούνται» από το σημείο αναφοράς τους, που είναι ο Πειραιάς. Γιατί να θεωρήσει ο πειραιώτης, αλλά και ο νησιώτης, θετική αυτή την εξέλιξη; Τελικά υπάρχει μια ξεχωριστή «ταυτότητα» νησιώτη στον Σαρωνικό; Ποια είναι αυτή;
Ο όρος αυτονομία μπορεί να γίνει δεκτός υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά τα νησιά μας και η Τροιζηνία οπλίζονται θεσμικά για να αναδείξουν και να κατοχυρώσουν τη διαφορετικότητά τους και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο σύγχρονο κόσμο των ανοιχτών οριζόντων ξεφεύγοντας από τη βαριά και πνιγηρή σκιά του Αθηνοκεντρικού κράτους.
Η εξέλιξη αυτή ως αφετηρία είναι απόλυτα θετική, αλλά δεν φτάνει. Οφείλουμε αφήνοντας στην άκρη τα θεωρητικά ευαγγέλια, να δώσουμε αξία, νόημα, περιεχόμενο και αντίκρισμα αλήθειας στα θεσμοθετημένα και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας πρακτικά, γιατί σε αυτό το σκληρό και αντίξοο σκηνικό θα παιχθεί το παιχνίδι του μέλλοντος, εκεί θα φιλοτεχνηθεί η νέα ταυτότητα των νησιών.
Αυτό το μεγάλο στοίχημα δεν εξαρτάται μόνο από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, η ένα και μοναδικό πρόσωπο. Είναι υπόθεση όλων των ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών που όλοι μαζί, σε διάταξη μάχης, μπορούν να σχεδιάσουν, να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν το αύριο της νέας γενιάς στα νησιά μας.
Εδώ μιλάμε για τη Νησιωτικότητα, για ένα νέο ταξίδι στο μέλλον, για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν τα νησιά μας, το μπαλκόνι της Αττικής, τον πιο όμορφο προορισμό και τόπο να μείνει κανείς σε ένα σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης, δημιουργίας, αυτάρκειας και πολιτισμού.
Ποια θεωρείται ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων; Που θα εστιάσετε την προσοχή σας, ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;
Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, αλλά ποτέ δεν έγινε ιεράρχηση, κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός για να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της επίλυσης. Εμείς προκρίνουμε τα κορυφαία ζητήματα των υποδομών που η επίλυσή τους θα αλλάξει το σημερινό γκρίζο τοπίο.
Διαχείριση στερεών αποβλήτων, βιολογικοί καθαρισμοί, νερό, μεταφορικό ισοδύναμο, προσβασιμότητα στα λιμάνια και καλύτερο εσωτερικό δίκτυο.
Αυτά συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα ζωής στα νησιά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες που μπορούν να εκτοξεύσουν τον τουρισμό, από τον οποίο ζει άμεσα το 75% των κατοίκων.
Φανταστείτε τα νησιά μας, με επάρκεια νερού, με σωστή διαχείριση των αποβλήτων, ανακύκλωση, βιολογικούς καθαρισμούς, καθαρές ακτές, σωστό οδικό δίκτυο, ενισχυμένα λιμάνια και νέες μαρίνες.
Προσθέστε σε αυτή τη νέα εικόνα μεγάλα εγχώρια και διεθνή συνέδρια σε  νησιά - παραδείσους και πρωτοποριακές πολιτιστικές και θαλασσινές εκδηλώσεις και θα έχετε την αυριανή αποτύπωση μιας νέας πραγματικότητας που όλοι θέλουμε και ζητάμε για τα νησιά του μέλλοντός μας.
Πρακτικά, πρώτη κίνηση η  σύνταξη και προώθηση μελετών. Δεύτερη, συνεχές τρέξιμο κόντρα στη γραφειοκρατία για να τρέξουν τα έργα. Ταυτοχρόνως, διαρκής συνεργασία και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τα όργανα της πολιτείας για να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Κοινή λογική και δράση…
Πείτε μου σας παρακαλώ, τώρα, λίγο πριν αναλάβετε Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, όσο και πρόωρο αν ακούγεται, ποιο θα θέλατε να είναι το επίτευγμά σας για το οποίο θα ήσασταν υπερήφανος, με την ολοκλήρωση της θητείας σας, το 2014;
Η ανατροπή. Η ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο τα έργα και το κόψιμο μιας κορδέλας. Είναι η εμπέδωση μιας διαφορετικής νοοτροπίας μάχης, η μεταλαμπάδευση της νοοτροπίας του νικητή και όχι της μοιρολατρίας του επαίτη.
Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα που παρουσίασα στην πρώτη συνάντηση των νέων δημάρχων που προκάλεσα 10 μέρες μετά τις εκλογές. Θα κάνουμε άμεσα στους πρώτους μήνες, οκτώ κύκλους λαϊκών συνελεύσεων για να έχουμε δίπλα μας τους πολίτες σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου και χειροκροτητή.
Πρότεινα επίσης και έγινε δεκτό το πρώτο δίμηνο να οργανώσουμε μια συγκεκριμένη ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη, προκειμένου να αλλάξουμε όσο μπορούμε άμεσα τα πράγματα και να μην χάσουν τα νησιά μας τη νέα τουριστική σεζόν που ξεκινάει πριν το Πάσχα. Αυτό σημαίνει συνεργασία στην πράξη με το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο  Θαλασσίων υποθέσεων, το ξενοδοχειακό επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οφείλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα των νησιών, προσφέροντας όμως καλύτερο προϊόν και πακέτα διαμονής και για τον απλό πολίτη που θέλει και δεν μπορεί να περάσει ένα τριήμερο στα όμορφα νησιά μας. Το δικαιώσουμε το πετυχημένο μήνυμα «μικρή απόσταση - μεγάλη απόδραση» βλέποντας στα νησιά μας περισσότερο, καλύτερο και πιο ευχαριστημένο κόσμο.
Μαζί με τους οκτώ δημάρχους με την πρωτοβουλία αυτή συγκροτούμε ένα όργανο κεντρικού σχεδιασμού, στην φιλοσοφία και του Γιάννη Σγουρού, το οποίο θα διαλέγεται χωρίς αγκυλώσεις και θα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή στη μεγάλη μάχη της ανατροπής.
Οι ιδέες κινούν τον κόσμο και οι λέξεις τον αλλάζουν. Πιστεύω ότι έχουμε ιδέες ρεαλιστικές και πρωτοπόρες και ψυχή για τις αλλαγές και τις ανατροπές που απαιτούνται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μπαλώματα, ούτε να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Με έργο πρέπει να πάμε μπροστά τα νησιά μας, αυτό είναι το χρέος μας και εκεί θα κριθούμε…
*Δημοσιεύεται και στο S/M που κυκλοφορεί την Πέμπτη 16/12/2010√Συνέντευξη στο Portnet.gr και τον Νότη ΑνανιάδηΤις πρώτες προτεραιότητες ενός νέου θεσμού, όπως είναι αυτός της Αντιπεριφέρειας Νήσων, περιγράφει μιλώντας προς το Portnet.gr και τον Νότη Ανανιάδη, ο πρώτος αιρετός τη θέση Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Δ. Κατσικάρης.


Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής :

Αναλαμβάνετε Αντιπεριφερειάρχης Νήσων σε ένα νέο θεσμό, αλλά και σε μια κρίσιμη οικονομικά για την χώρα περίοδο. Αυτά τα δύο δεδομένα επιτρέπουν, άραγε, στους νησιώτες του Σαρωνικού να ελπίζουν ότι κάτι ουσιαστικό θα αλλάξει με την νέα διοικητική δομή, στην καθημερινότητά τους; και σε ποιο επίπεδο και πότε θα γίνουν ορατές αυτές οι αλλαγές;

Σίγουρα ένας νέος θεσμός στο ξεκίνημά του έχει πρακτικές αδυναμίες αλλά και την ευθύνη να δημιουργήσει σταθερές συνθήκες και βάσεις για το μέλλον. Ασφαλώς η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να μην επηρεάσει τον αυτοδιοικητικό χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει έργο και μάλιστα ορατό και χρήσιμο για την καθημερινότητα του πολίτη, εάν εργαστούμε σκληρά, με σχέδιο, ευρύτερη συνεργασία και συνεννόηση, κυρίως όμως με σύνεση και μακριά από τη χαλαρότητα και τον ωχαδερφισμό του παρελθόντος.Η δημιουργία ξεχωριστής Αντιπεριφέρειας Νήσων, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» είναι μια επανάσταση για τα όμορφα και διαχρονικά ριγμένα νησιά μας και το γεγονός αυτό, από μόνο του, δίνει άμεσα νέα αυτοπεποίθηση σε εκείνους που επιμένουν να φυλάττουν Θερμοπύλες, τόσο κοντά στην ακτή, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά από τη λήψη των αποφάσεων. Βεβαίως, ιστορικά, έχουμε δει πολλές επαναστάσεις να αποτυγχάνουν και πολλές ευκαιρίες να χάνονται. Αλλά και η επιτυχία και η αποτυχία είναι ανθρώπων έργα. Έτσι, από εμάς εξαρτάται να πετύχουμε και να αλλάξουμε την εικόνα και τη μοίρα της νέας Αντιπεριφέρειας προς το καλύτερο με απτό έργο και όχι από σχεδιασμούς επί χάρτου.Πιστεύω βαθιά ότι σε κάθε περίπτωση, μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες θα φανεί η διαφορά. Πρώτα σε επίπεδο ψυχολογίας και αυτοεκτίμησης και κατόπιν στο πεδίο της πράξης και της καθημερινότητας που εγώ συνοψίζω στο βασικό μήνυμα του νέου Περιφεριειάρχη Γιάννη Σγουρού «με έργο πάμε μπροστά». Μπορούμε με έργο, δουλειά και ψυχή να δώσουμε στα νησιά μας τη δική τους ταυτότητα που εδώ και δεκαετίες έχουμε αφαιρέσει, τοποθετώντας συνειδητά στη δεύτερη κατηγορία. Με αυτή την έννοια έχουμε δύσκολο έργο λόγω κατεστημένης νοοτροπίας, αλλά και εύκολο αφού έχουμε την πολιτική βούληση και την αταλάντευτη απόφαση να υπερβούμε τα εμπόδια, να σπάσουμε αυγά…

Αντιπεριφερειάρχης Νήσων : Για πρώτη φορά τα νησιά, θεωρητικά τουλάχιστον «αυτονομούνται» από το σημείο αναφοράς τους, που είναι ο Πειραιάς. Γιατί να θεωρήσει ο πειραιώτης, αλλά και ο νησιώτης, θετική αυτή την εξέλιξη; Τελικά υπάρχει μια ξεχωριστή «ταυτότητα» νησιώτη στον Σαρωνικό; Ποια είναι αυτή;


Ο όρος αυτονομία μπορεί να γίνει δεκτός υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά τα νησιά μας και η Τροιζηνία οπλίζονται θεσμικά για να αναδείξουν και να κατοχυρώσουν τη διαφορετικότητά τους και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο σύγχρονο κόσμο των ανοιχτών οριζόντων ξεφεύγοντας από τη βαριά και πνιγηρή σκιά του Αθηνοκεντρικού κράτους. Η εξέλιξη αυτή ως αφετηρία είναι απόλυτα θετική, αλλά δεν φτάνει. Οφείλουμε αφήνοντας στην άκρη τα θεωρητικά ευαγγέλια, να δώσουμε αξία, νόημα, περιεχόμενο και αντίκρισμα αλήθειας στα θεσμοθετημένα και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας πρακτικά, γιατί σε αυτό το σκληρό και αντίξοο σκηνικό θα παιχθεί το παιχνίδι του μέλλοντος, εκεί θα φιλοτεχνηθεί η νέα ταυτότητα των νησιών.Αυτό το μεγάλο στοίχημα δεν εξαρτάται μόνο από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, η ένα και μοναδικό πρόσωπο. Είναι υπόθεση όλων των ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών που όλοι μαζί, σε διάταξη μάχης, μπορούν να σχεδιάσουν, να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν το αύριο της νέας γενιάς στα νησιά μας. Εδώ μιλάμε για τη Νησιωτικότητα, για ένα νέο ταξίδι στο μέλλον, για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν τα νησιά μας, το μπαλκόνι της Αττικής, τον πιο όμορφο προορισμό και τόπο να μείνει κανείς σε ένα σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης, δημιουργίας, αυτάρκειας και πολιτισμού.

Ποια θεωρείται ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων; Που θα εστιάσετε την προσοχή σας, ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, αλλά ποτέ δεν έγινε ιεράρχηση, κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός για να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της επίλυσης. Εμείς προκρίνουμε τα κορυφαία ζητήματα των υποδομών που η επίλυσή τους θα αλλάξει το σημερινό γκρίζο τοπίο.Διαχείριση στερεών αποβλήτων, βιολογικοί καθαρισμοί, νερό, μεταφορικό ισοδύναμο, προσβασιμότητα στα λιμάνια και καλύτερο εσωτερικό δίκτυο.Αυτά συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα ζωής στα νησιά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες που μπορούν να εκτοξεύσουν τον τουρισμό, από τον οποίο ζει άμεσα το 75% των κατοίκων. Φανταστείτε τα νησιά μας, με επάρκεια νερού, με σωστή διαχείριση των αποβλήτων, ανακύκλωση, βιολογικούς καθαρισμούς, καθαρές ακτές, σωστό οδικό δίκτυο, ενισχυμένα λιμάνια και νέες μαρίνες.Προσθέστε σε αυτή τη νέα εικόνα μεγάλα εγχώρια και διεθνή συνέδρια σε  νησιά - παραδείσους και πρωτοποριακές πολιτιστικές και θαλασσινές εκδηλώσεις και θα έχετε την αυριανή αποτύπωση μιας νέας πραγματικότητας που όλοι θέλουμε και ζητάμε για τα νησιά του μέλλοντός μας.Πρακτικά, πρώτη κίνηση η  σύνταξη και προώθηση μελετών. Δεύτερη, συνεχές τρέξιμο κόντρα στη γραφειοκρατία για να τρέξουν τα έργα. Ταυτοχρόνως, διαρκής συνεργασία και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τα όργανα της πολιτείας για να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Κοινή λογική και δράση…

Πείτε μου σας παρακαλώ, τώρα, λίγο πριν αναλάβετε Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, όσο και πρόωρο αν ακούγεται, ποιο θα θέλατε να είναι το επίτευγμά σας για το οποίο θα ήσασταν υπερήφανος, με την ολοκλήρωση της θητείας σας, το 2014;

Η ανατροπή. Η ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο τα έργα και το κόψιμο μιας κορδέλας. Είναι η εμπέδωση μιας διαφορετικής νοοτροπίας μάχης, η μεταλαμπάδευση της νοοτροπίας του νικητή και όχι της μοιρολατρίας του επαίτη.Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα που παρουσίασα στην πρώτη συνάντηση των νέων δημάρχων που προκάλεσα 10 μέρες μετά τις εκλογές. Θα κάνουμε άμεσα στους πρώτους μήνες, οκτώ κύκλους λαϊκών συνελεύσεων για να έχουμε δίπλα μας τους πολίτες σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου και χειροκροτητή.Πρότεινα επίσης και έγινε δεκτό το πρώτο δίμηνο να οργανώσουμε μια συγκεκριμένη ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη, προκειμένου να αλλάξουμε όσο μπορούμε άμεσα τα πράγματα και να μην χάσουν τα νησιά μας τη νέα τουριστική σεζόν που ξεκινάει πριν το Πάσχα. Αυτό σημαίνει συνεργασία στην πράξη με το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο  Θαλασσίων υποθέσεων, το ξενοδοχειακό επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οφείλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα των νησιών, προσφέροντας όμως καλύτερο προϊόν και πακέτα διαμονής και για τον απλό πολίτη που θέλει και δεν μπορεί να περάσει ένα τριήμερο στα όμορφα νησιά μας. Το δικαιώσουμε το πετυχημένο μήνυμα «μικρή απόσταση - μεγάλη απόδραση» βλέποντας στα νησιά μας περισσότερο, καλύτερο και πιο ευχαριστημένο κόσμο.Μαζί με τους οκτώ δημάρχους με την πρωτοβουλία αυτή συγκροτούμε ένα όργανο κεντρικού σχεδιασμού, στην φιλοσοφία και του Γιάννη Σγουρού, το οποίο θα διαλέγεται χωρίς αγκυλώσεις και θα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή στη μεγάλη μάχη της ανατροπής.Οι ιδέες κινούν τον κόσμο και οι λέξεις τον αλλάζουν. Πιστεύω ότι έχουμε ιδέες ρεαλιστικές και πρωτοπόρες και ψυχή για τις αλλαγές και τις ανατροπές που απαιτούνται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μπαλώματα, ούτε να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Με έργο πρέπει να πάμε μπροστά τα νησιά μας, αυτό είναι το χρέος μας και εκεί θα κριθούμε…


*Δημοσιεύεται και στο S/M που κυκλοφορεί την Πέμπτη 16/12/2010