Στ. Αγγελούδης : Στόχος να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός ρόλος των λιμανιών

Συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε. στον Νότη Ανανιάδη
Την άποψη ότι η συνεργασία με τους παραλιμένιους δήμους αποτελεί αυτονόητο στόχο, διατυπώνει, λίγες μέρες μετά την απόδοση του πρώτου Προβλήτα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε.. Ο κ. Αγγελούδης στην συνέντευξη που έδωσε στο Portnet.gr αναφέρετε ακόμη στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και ειδικότερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αγγελούδη έχει ως εξής :










√Συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε. στον Νότη Ανανιάδη


Την άποψη ότι η συνεργασία με τους παραλιμένιους δήμους αποτελεί αυτονόητο στόχο, διατυπώνει, λίγες μέρες μετά την απόδοση του πρώτου Προβλήτα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε.. Ο κ. Αγγελούδης στην συνέντευξη που έδωσε στο Portnet.gr αναφέρετε ακόμη στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και ειδικότερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αγγελούδη έχει ως εξής :

- Πρόσφατα παραδώσατε τον πρώτο Προβλήτα  του λιμένα Θεσσαλονίκης στην πόλη,  ενώ παρουσιάσατε και μια έκθεση που αφορά τον Ναυταθλητισμό. Θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι οι μόνες κινήσεις στενότερης σύνδεσης του λιμανιού με την πόλη της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες…
 
Έτσι ακριβώς είναι. Ένα εμπορικό λιμάνι δεν πρέπει να  περιορίζεται μόνο στις οικονομικές  και εμπορικές του δραστηριότητες,  που είναι πρωταρχικές, αλλά να προσπαθεί μέσα από δράσεις και μέσα από συνέργειες με τους φορείς της πόλης να αναδεικνύει την σχέση του με την πόλη. 
Νομίζω πως τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε έντονα αυτό να το αποτυπώσουμε γιατί υπάρχει και μια στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με τους περιφερειακούς δήμους οι οποίοι αγκαλιάζουν τον Θερμαϊκό. Με την σκέψη αυτή ξεκινήσαμε την παρέμβαση της ανάπλασης στον πρώτο Προβλήτα. Το πρώτο μέρος που έχει να κάνει με το θαλάσσιο μέτωπο το παραδώσαμε ήδη. Θα συνεχιστεί δε η ίδια ανάπλαση σε όλο τον Προβλήτα, μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη, ο πρώτος Προβλήτας συνολικά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ήτανε πέρυσι τέτοιον καιρό. Θα είναι ένας χώρος αναψυχής, πολιτισμού. Χώρος ο οποίος θα είναι συνέχεια της παραλιακής οδού, δηλαδή, θα ανήκει στους πολίτες αυτής της πόλης.

 
- Κάνατε λόγο για καλή συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και  τους άλλους παραλιμένιους δήμους. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι η καλή συνεργασία είναι εκείνη η οποία καθορίζει και την μορφή των σχέσεων μεταξύ ενός εμπορικού λιμανιού και της πόλης του, που δεν θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι ανταγωνιστικές;  
Η καλή συνεργασία κύριε Ανανιάδη δεν έχει να κάνει ούτε με ταύτιση πολιτικών, ούτε με ταύτιση άλλων απόψεων. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το συμφέρον της πόλης και νομίζω πως όταν αυτό είναι κοινός στόχος για όλους. Τότε η συνεργασία είναι και το αυτονόητο αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας Προβλήτας ο οποίος είναι στην καρδιά της πόλης, είναι δηλαδή λίγα μέτρα πριν την Αριστοτέλους, δεν μπορεί αυτός να μην συνδέεται με τις ανάγκες των κατοίκων αυτής της πόλης. Και όταν σε αυτό ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο θα έλεγα σύσσωμο,  γιατί είχα την δυνατότητα να τους επισκεφθώ και να τους ενημερώσω, αλλά και όλοι οι περιφερειακοί δήμοι, με τους επικεφαλής δημάρχους είναι σε αυτή την λογική, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι να δουλεύουμε όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση.


 
- Εξού και «η πόλη πιάνει λιμάνι», ένα  σύνθημα που είχα δει με αφορμή κάποια άλλη εκδήλωση  τις τελευταίες μέρες. Ποιες ανάλογες δράσεις σχεδιάζετε;
Στα πλαίσια της εταιρικής μας ευθύνης, στο πλαίσιο της εξόδου ας πούμε προς την πόλη χρησιμοποιούμε τους χώρους του λιμανιού ως βήμα απ’ όπου ακούγονται όλες οι φωνές που υπάρχουν στην πόλη. Έτσι με την Ένωση Πεζών, με την Ένωση των Ποδηλατικών Σωματείων, με διάφορους επιστημονικούς φορείς, προσπαθούμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Επίσης μια σειρά από εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει και υλοποιούνται με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η μία ήταν «Η πόλη αλλιώς» με το περιοδικό «Παράλλαξη», όπου αρκετές χιλιάδες συμπολιτών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το λιμάνι και να δουν την άλλη πλευρά του. Οι σχέσεις μας με τον χώρο της αναπηρίας και της κοινωνικής ευαισθησίας, μας δίνει την δυνατότητα να διοργανώνουμε με αυτούς τους Συλλόγους διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, ιδιαίτερα από τα παιδιά με αναπηρία. Και βέβαια ο μεγάλος στόχος είναι, μαζί με την ανάπλαση να  προσθέσουμε ακόμη έναν μουσειακό χώρο σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο, αλλά και με τα Σωματεία των εργαζομένων εδώ στο λιμάνι.

 
Οι κόκκινες γραμμές

 
- Δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε για το λιμάνι και για σχέση πόλης και λιμανιού, χωρίς να αναφερθούμε και στην συγκυρία. Πριν από λίγες μέρες εσείς μιλήσατε πρώτος για «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με την πώληση, την σχεδιαζόμενη ή εξαγγελθείσα εν πάση περιπτώσει , του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των λιμανιών…
 

Έχω την γνώμη ότι έχουν καταγραφεί διάφορες απόψεις, όχι μόνο από εμένα, αλλά και από εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας. Επομένως το να επανέλθουμε σε αυτές τις απόψεις για περαιτέρω επεξήγηση, δεν είναι τόσο χρήσιμο, όσο το γεγονός ότι τα λιμάνια χρειάζεται να μπουν σε μια τροχιά ανάπτυξης, και νομίζω πως η κυβέρνηση της χώρας, η οποία αυτή την στιγμή προσπαθεί να λύσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, έχει τείνει ευήκοον ους. Πιστεύω ότι όλες αυτές τις επεξεργασίες θα τις ενσωματώσει στην βέλτιστη λύση, έτσι ώστε να λιμάνια να συνεχίζουν να παίζουν τον αναπτυξιακό ρόλο που παίζουν μέχρι στιγμής.

- Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει  φέτος όντως πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να προχωρά με το μοντέλο που σήμερα υπάρχει ή πρέπει να εξετάσει την δυνατότητα ενίσχυσης τόσο από άποψη κεφαλαίων, όσο και από άποψη τεχνογνωσίας;
Η απάντηση είναι σαφής και την θεωρώ άμεση και ως έναν βαθμό αυτονόητη. Δηλαδή, τα θεαματικά αυτά αποτελέσματα (τα οποία  κατά την χρονιά που διανύουμε, αν δεν έχουμε άλλους λόγους, ανώτερης βίας, θα είναι εξίσου θεαματικά),  οφείλονται κυρίως  σε μια εργώδη προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους δώδεκα μήνες από διοίκηση και εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή ότι αυτή την στιγμή ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, διεκδικεί να παρουσιάσει κέρδη τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί από την δημιουργία του Οργανισμού. Αυτό συνδέεται και με την αύξηση του κύκλου εργασιών και με μια μικρή αναδιάρθρωση εργασίας, που χρειάζεται να  την συνεχίσουμε και με μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού που κάνουμε. Βέβαια είναι σαφές ότι όταν μιλάς για μια συνεχή αναπτυξιακή πορεία, χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε ιδιώτες οι οποίοι θα επενδύσουνε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο γιατί τα χρηματοοικονομικά του δεδομένα εμφανίζουν τα αποτελέσματα αυτά, αλλά γιατί η γεωστρατηγική του θέση καθώς και η προοπτική την επόμενη δεκαετία τον καθιστούν σε ένα από τα πιο ελκυστικά  λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.
- Ποια νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι  τα επόμενα βήματα αυτής της  αναπτυξιακής διαδικασίας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης;
Σ’ αυτή την φάση, αυτό που μπορώ να πω - για να «ευλογήσουμε και τα γένια μας» -  είναι ότι ο στρατηγικός μας σχεδιασμός, ο οποίος έχει εγκριθεί και  οδεύει προς τον δρόμο της υλοποίησης, είναι η βέλτιστη λύση, όπου ιδιωτικές επενδύσεις με όλη αυτή την θεσμική επικύρωση του Οργανισμού μπορούν να δώσουν την λύση ώστε να μην σταματήσει ποτέ αυτή η προσπάθεια προς τα μπρος.
 

eep logo