Δ.Κατσικάρης : Έχει η ζωή γυρίσματα

katsikaris• Η τελευταία συνέντευξη του απερχόμενου Aντιπεριφερειάρχη Νήσων

Ήταν ο θριαμβευτής των περιφερειακών εκλογών αφού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία σε όλους τους δήμους των νησιών και της χερσονήσου των Μεθάνων της Τροιζηνίας, αλλά λόγω του εκλογικού νόμου, δεν εκλέχτηκε ούτε απλός Περιφερειακός Σύμβουλος!

Ο απερχόμενος σε λίγες μέρες Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης κάνει έναν απολογισμό της θητείας του και προαναγγέλλει ότι θα παραμείνει μεν δημότης Αίγινας, όπως επέλεξε να είναι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά παράλληλα θα επιστρέψει στη δημοσιογραφία, ιδιότητα που είχε αναστείλει την τελευταία τετραετία.
Ολόκληρη η συνέντευξη:

«Η ζωή έχει κύκλους που ανοίγουν και κλείνουν. Ότι αρχίζει, τελειώνει και ξαναρχίζει κάτι άλλο. Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή. Για μένα ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Έχω πει πολλές φορές ότι σε αυτές τις καρέκλες είμαστε προσωρινοί. Σε όλη μου τη θητεία λειτουργούσα με αυτή τη λογική. Δεν λειτουργούσα σε ένα κλισέ να σκέφτομαι συνέχεια για τις επόμενες εκλογές. Και βέβαια, δεν μπορείς να πιστεύεις ότι θα εκλέγεσαι συνεχώς. Το έχω πει και αλλιώς Κώστα. Είμαστε σκυταλοδρόμοι. Παρέλαβα από Μίχα, έκανα τον δρόμο μου, παραδίδω τώρα στον Χατζηπέρο. Εύχομαι οι επόμενοι να μας ξεπεράσουν. Το πιστεύω αυτό που λέω. Μόνο έτσι μπορούνε να πάνε μπροστά οι κοινωνίες. Την εκλογή μου σαν Αντιπεριφερειάρχης, δεν την είδα σαν δουλειά, σαν καριέρα. Έκανα ότι έκανα, επιστρέφω τώρα ξανά, στη δημοσιογραφία.

-Ο κόσμος στα νησιά έδειξε ότι εκτίμησε το έργο σας. Νικητής και του πρώτου και του δεύτερου γύρου στην περιοχή μας. Όμως ο συνδυασμός δεν εκλέγει Περιφερειακό σύμβουλο λόγω του εκλογικού νόμου. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Να ξέρεις, ο κόσμος στα νησιά είναι διαφορετικός. Βρίσκεται κοντά στην ακτή, αλλά μακριά από το κέντρο των αποφάσεων. Και γι’ αυτό μπορεί να αντιληφθεί ποιοι δουλεύουν για αυτόν και ποιοι τον δουλεύουν. Ο κόσμος κατάλαβε ότι εγώ προσπάθησα. Χωρίς μεγάλα λόγια, ο κόσμος πίστεψε ότι υπήρχε μια παρουσία, ότι ήμουν παρών στα μεγάλα θέματα. Κυρίως προσπάθησα να μη λέω ψέματα. Υπήρχε μια αλήθεια, με λάθη, με παραλείψεις, αλλά υπήρχε μια αλήθεια. Το κουπί το τραβήξαμε για να πάνε μπροστά τα νησιά, με τις παρεμβάσεις μας για να γίνουν κάποια μεγάλα έργα που είναι αναγκαία, με κάποιες δράσεις, κλπ. Από κει και πέρα, το σημαντικότερο ήταν να αλλάξει το υπόδειγμα εξουσίας. Η πόρτα και η καρδιά να είναι ανοιχτή για όλους. Δεν ρώτησα ποτέ κανέναν, τι ψηφίζεις ή τι θα ψηφίσεις, για να σου κάνω αυτό που δικαιούσαι. Δεν σκέφτηκα έτσι ποτέ. Η λογική του πολίτη – πελάτη, που λέει «σου κάνω δουλειά για να με ψηφίσεις» έφερε τη χώρα στο καναβάτσο. Γιατί, αυτή η λογική, δεν ήταν μόνο πάνω σε αυτά που δικαιούταν ο πολίτης. Επεκτεινόταν και σε άλλα πράγματα. Σε πράγματα που «ήθελε» αλλά «δεν δικαιούνταν». Και νομίζω ότι κάπου εκεί πήγαινε και εκείνη η κουβέντα του Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε». Μέσα στο χάος που έγινε στην Ελλάδα, πολλοί που έφαγαν ελάχιστα, λίγοι που έφαγαν αρκετά και ελάχιστοι έφαγαν τον άπακο. Έτσι δομήθηκε το σύστημα ΠΑΣΟΚ και τελικά κατέρρευσε. Εγώ είχα την τύχη να είμαι σε μικρά μέρη, να είμαι σε άμεση επαφή με τον κόσμο (αυτό εξάλλου είναι και το μυστικό των νησιών). Αν είσαι «εκτός» θα τα ακούσεις άμεσα. Αν είσαι εντάξει, θα φανεί. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το τοπικό αποτέλεσμα. 60% στην Αίγινα, 67% στις Σπέτσες, 74% στην Ύδρα στο δεύτερο γύρο. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος κάτι είδε από εμάς.

Τι έχει κερδίσει ο Κατσικάρης ως εμπειρία από αυτή την τετραετία;

Ο Κατσικάρης έκανε το αγροτικό του…

Φεύγει φτωχότερος ή πλουσιότερος;

Κατ’ αρχήν από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, έκανα αναστολή εκδόσεων και επαγγελματικής δραστηριότητας παρότι δεν υπήρχε τυπικά ασυμβίβαστο. Όμως εγώ αισθανόμουν ηθικά ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Άρα έχασα από αυτό. Φεύγω επαγγελματικά και οικονομικά μειωμένος αλλά εμπειρικά πιο πλούσιος. Πήρα πολλά μαθήματα από τις συμπεριφορές του κόσμου. Ο κόσμος δεν θέλει να τον κοροϊδεύεις. Άπαξ και τον κοροϊδέψεις, αρχίζει ο φαύλος κύκλος, ο ένας κοροϊδεύει τον άλλο. Αυτό πρέπει να αλλάξει γενικά, και στη συμπεριφορά των κομμάτων. Και στα κυβερνητικά κόμματα και στο ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλλον της χώρας μας πρέπει να δομηθεί στην πραγματικότητα. Δεν γίνεται να μην ήξερε κανένας πριν από λίγα χρόνια ότι ήμασταν χρεοκοπημένοι. Όλοι έκρυβαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το «τάξιμο» και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Νομίζω ότι εμείς δεν είπαμε ψέματα. Δεν αισθάνομαι ότι αποδοκιμαστήκαμε. Ούτε ο Γιάννης ο Σγουρός. Χάσαμε οριακά, εξαιτίας της αγανάκτησης του κόσμου και μας πήρε κι εμάς η μπάλα.

-Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική στιγμή για εσάς στη θητεία σας;

Δεν μπορώ να πω μόνο για μια στιγμή. Είχα μια αλυσίδα «στιγμών». Αυτοί οι 44 μήνες ήταν μια καθημερινή μάχη με τα προβλήματα. Η στιγμή είναι το χαμόγελο του κόσμου όταν σου λένε «προχώρα, καλά το πας». Δεν είμαι συλλέκτης συναισθημάτων για πάρτη μου. Λειτουργούσα με τη λογική ότι τα νησιά ήταν εγκαταλελειμμένα από το κράτος. Αφού μιλάμε για μια στιγμή, να πω ότι πετύχαμε τη χρηματοδότηση και ξεκινάμε τον βιολογικό στις Σπέτσες. Δεν μπορεί να θέλουμε τουρισμό και να πέφτουν τα λύματα στη θάλασσα.

Το ίδιο και για την προγραμματική σύμβαση για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα. Κάναμε τα βήματα που μας αναλογούσαν, ελπίζω τώρα η κα Δούρου να συνεχίσει παραπέρα. Εδώ θα ήθελα να πω, να προσέξουν οι Αιγινήτες μη βγάλουν τα ματιά τους με τα ίδια τους τα δάχτυλα.

-Ώπα, τι εννοείτε με αυτό που λέτε τώρα;

Ή στηρίζουμε ένα έργο που όπως λένε στο νησί «είναι Παναιγινήτικο αίτημα» ή παίζουμε με τα κουβαδάκια μας!. Ακούω κουβέντες μετά τις εκλογές, του στυλ «είναι ακριβό κλπ». Εμείς προχωρήσαμε σε αυτό το έργο με τη συνεργασία δύο δημάρχων. Του Π. Κουκούλη και του Σ. Σακκιώτη. Οι τιμές του έργου έχουν προκύψει από τις λεγόμενες τιμές Σουφλιά. Δεν μπορούν να λένε κάποιοι ότι «είναι ακριβό» ενώ τα έχουν ψηφίσει στα Δημοτικά Συμβούλια και μάλιστα ομόφωνα. Την αλήθεια δεν τη φοράμε όπως μας αρέσει.

Η Αίγινα έχει ανάγκη από μια σταθερή πορεία. Ανεξαρτήτως ποιος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος. Πρέπει να σοβαρευτούνε κάποτε οι παράγοντες στην Αίγινα. Συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη για τον τουρισμό. Η Αίγινα αν ήταν δίπλα στη Ν.Υ. θα ήμασταν οι επιστάτες των πλουσίων. Έχουμε ένα διαμάντι και δεν το προσέχουμε. Την Αίγινα δεν την πρόσεξαν αυτοί που έπρεπε να την προσέξουν. Δεν μπορείς να γκρεμίζεις τη δουλειά του προηγούμενου. Πρέπει να φροντίσεις να ξεπεράσεις τη δουλειά του προηγούμενου!

-Υπήρξαν άνθρωποι και καταστάσεις που σας «έβγαλαν από τα ρούχα σας»; Δώστε μας ένα παράδειγμα, έστω χωρίς ονόματα…

Υπήρχαν άνθρωποι που δεν έκαναν καθόλου καλά τη δουλειά τους. Υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να εγκολπώνονται τη δουλειά και τα θετικά των άλλων και όλα τα αρνητικά να τα χρεώνουν σε άλλους. Ακόμα και σε επίπεδο δημάρχων και αντιδημάρχων. Κορόιδευαν τον κόσμο, μετατόπιζαν ευθύνες, χρησιμοποιούσαν τη γραφειοκρατία για να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Ο Δήμαρχος είναι υπηρέτης του πολίτη, είναι προσφορά, όχι μια θέση για να πάρεις κάτι.

Υπάρχει μια νοοτροπία «κάνε μου αυτό που θέλω για να…» όμως πιστεύω ότι σιγά – σιγά σπάει αυτή η κατάσταση. Παλιά αν είχες μπάρμπα στη Κορώνη έκανες τα πάντα. Τώρα έχουν σφίξει τα πράγματα. Ματαιοδοξία υπάρχει. Πιστεύω η νέα γενιά θα τα ξεπεράσει όλα αυτά.

-Τι γνώμη έχετε για τη νέα διοίκηση που αναλαμβάνει; Έχετε συνεργαστεί μαζί τους;

Ήρθε και η κα Δούρου και ο κ. Χατζηπέρος στο γραφείο μου, τους έχω ενημερώσει και σε ότι ήθελαν η πόρτα μου ήταν ανοιχτή. Θεωρώ υποχρέωσή μου να βοηθήσω τον Τάκη τον Χατζηπέρο. Ο Κατσικάρης και ο Χατζηπέρος δεν έχουν προσωπικές διαφορές. Νομίζω ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ξέρει τις προτεραιότητες. Δεν εξαρτάται από αυτόν μόνο. Δεν μπορώ να έχω γνώμη για το τι θα κάνουν. Αισθάνομαι όμως ότι πρέπει να τους βοηθήσω. Μακάρι να πάνε καλά, να πάνε πιο καλά από εμάς. Θα αντιδράσω αν έχουμε οπισθοδρόμηση.

-Όσο και αν μιλάμε για ανάπτυξη και μάλιστα τουριστική, ο Σαρωνικός δεν έχει δει τίποτα από όλα αυτά. Οι επιχειρήσεις αγκομαχούν, το τουριστικό κύμα για το οποίο μιλούν οι τηλεοράσεις δεν έχει φανεί προς τα μέρη μας. Τα νησιά έχουν μείνει σε άλλη εποχή. Τι μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Όπως είπα και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, άλλο η ποσότητα και άλλο η ποιότητα. Άλλο δηλαδή το «πορτοφόλι» για να καταλήξω στην ουσία. Γενικά έχουμε «φθηνό» τουρισμό. Δεν έχουν πολλά λεφτά να χαλάσουν. Για να πάνε μπροστά τα νησιά και οι επιχειρήσεις, πρέπει να δούμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι τιμές, όλα αυτά που πρέπει να τα κοιτάξει η περιοχή. Πρέπει να υπάρχει μια αυτοοργάνωση. Και κάθε περιοχή πρέπει να βρίσκει τρόπους να προωθεί την προβολή της. Εγώ βλέπω μόνο πασαλείμματα. Ούτε τουριστική προβολή, ούτε ενότητα δυνάμεων, ούτε βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Ακόμα και στην Αίγινα που είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα. Δεν μπορείς να πετάς τους ανθρώπους που έχουν ικανότητες και δεξιότητες στην άκρη επειδή δεν σου αρέσουν Πρέπει όλοι να αξιοποιούνται, πρέπει να βρεις τρόπους να τους τραβήξεις κοντά και όχι να τους απομακρύνεις.

Φταίει βέβαια και το Κεντρικό Κράτος. Δεν μπορείς να δημοπρατείς τις παραλίες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο. Ούτε να εξαρτάσαι από το πώς θα ξυπνήσει ο αστυνόμος, ο Δήμαρχος, ο λιμενικός κλπ. Πρέπει να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Θέλει αλλαγή νοοτροπίας. Να αποκτήσεις τη δική σου κατσίκα που λέμε, όχι να κοιτάς να ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού.

-Και τώρα, τι; Ο Κατσικάρης γυρνά πίσω στη μάχιμη δημοσιογραφία;

Τώρα; Ενεργός πολίτης, κοντά στα θέματα της περιφέρειας. Μπορεί να μην εξελέγην λόγω του «καλπονοθευτικού» νόμου Ραγκούση αλλά αυτό δεν με πειράζει. Είναι τυπικό. Είμαι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης. Για να αναμειχθώ όμως στα πράγματα, πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Εγώ το λέω ξεκάθαρα, δεν μπορώ άλλο τα ψέματα. Αγαπώ τα νησιά, ταυτίστηκα με τα νησιά, είμαι κομμάτι τους, είμαι δημότης Αίγινας και θα παραμείνω, θα είμαι παρών με την δημοσιογραφική μου πένα στα πράγματα.»

 

* Από τη neaepohi.gr