Αποστολή: Πηνελόπη Πανίδου
Συζήτηση – σεμινάριο για τις Δυνατότητες εκπαίδευσης και προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο του Θαλάσσιου Τουρισμού πραγματοποιήθηκε την τρίτη ημέρα του International Sea Tourism Festival 2024 by Ayia Napa Marina.
Κατά τη διάρκειά του η Κατερίνα Λυριντζή, Chief Operations Officer QMS Maritime Training Center, τόνισε πως «οι πτυχιούχοι τουριστικών σπουδών μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στην ναυτιλία», διευκρινίζοντας ότι «χτίζουμε λύσεις πάνω στην ανάγκη του κάθε πελάτη».
Η Αλεξάνδρα Ζέρου, CEO NEPTUNEA & NEPTUNEA CREW επεσήμανε πως η εκπαίδευση ΑΕΝ είναι απαραίτητη. Με την οπτική του mega yachting, οι ανάγκες εκπαίδευσης είναι δεδομένες και μέχρι το 2025 χρειάζεται επανεκπαίδευση σε πληθώρα πληρωμάτων. Σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν «keep up».
Τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκπαίδευσης, αλλά οι υποψήφιοι δεν είναι πρόθυμοι να εκπαιδευτούν. Φαίνεται πως για πολλούς το yachting είναι μια ευκαιριακή καριέρα παρά μακροχρόνια.
Σημαντική είναι και η ψυχική υγεία του προσωπικού, τομέας που στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω. Θα ήταν χρήσιμη η υποστήριξη από την Πολιτεία στον τομέα αυτό.
Τέθηκαν οι κρίσιμες ερωτήσεις:
– Τι κάνουν οι εταιρείες στο κομμάτι της εκπαίδευσης; (Οι τάσεις πάνε στο κομμάτι του charter με crew)
– Στο κομμάτι του yachting είναι όλο και περισσότερο ξένα πληρώματα. Κατά πόσο υπάρχει γενικότερη εκπαίδευση στο εξωτερικό; Ποια χώρα δίνει τέτοιες κατευθύνσεις; Γιατί δεν τις έχουμε εδώ;
Η Κατερίνα Λυριντζή ανέφερε πως η εκπαίδευση είναι ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος στο εξωτερικό. Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ο διάλογος τώρα ξεκινάει.
Κάθε κλάδος έχει τις δικές του ανάγκες αδυναμίες και δυνατότητες. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι θέλουμε και τι ανάγκες έχει ο κλάδος, έχοντας υπόψη μας ότι υπάρχουν φορείς που μπορούν να προσφέρουν πράγματα σε αυτό.
Επεσήμανε επιπλέον ότι, στο τέλος της μέρας, ο πελάτης είναι που πληρώνει.
Απαραίτητο στοιχείο της εκπαίδευσης η προσομοίωση real life situations.
Η Διονυσία Λεσχόπουλου, CO-FOUNDER, CEO & HEAD OF SALES ATHENIAN YACHTS S.A. σημείωσε ότι διαφωνεί με την πραγματικότητα, όχι με την γενική ιδέα.
Υπάρχει πολύ μικρή προφορά ανθρώπων συγκριτικά με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα standards των εταιρειών. Δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό και δεν είναι εφικτή η εκπαίδευση από το μηδέν.
Τόνισε ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στην υπερβολική απαίτηση προσωπικού χωρίς την απαιτούμενη ποιότητα, ενώ ο καπετάνιος έχει καταντήσει να είναι χρηματιστήριο.
Η Αλεξάνδρα Ζέρου αναρωτήθηκε πώς γίνεται να δουλέψει κάποιος χωρίς την αντίστοιχη κατάρτιση;
Τόνισε πως «ο λόγος που δημιούργησα την πλατφόρμα μου και είναι στημένη ώστε κανένας που δεν είναι επαγγελματίας να μην μπορεί να προχωρήσει σε αυτή. Θέλω τους ανθρώπους με την απαραίτητη κατάρτιση».
Επεσήμανε επιπλέον ότι τα πτυχία ΑΕΝ είναι αρκετά. Χρειάζεται εκπαίδευση και στην διαχείριση. Οι εταιρείες ζητούν προσωπικό για πολλαπλές δουλειές, πράγμα που δεν είναι ρεαλιστικό.
Ο κ. Τσατσαρώνης σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές κοινές ανάγκες σε Ανθρώπινο Δυναμικό. Στο κομμάτι των πλοιοκτητών δεν υπάρχει στην Ελλάδα εκπαίδευση, στο οικονομικό κομμάτι που αφορά τη διαχείριση σκαφών αναψυχής ή στο κομμάτι της διοίκησης μαρίνων. Είναι βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα».
Η Διονυσία Λεσχόπουλου επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα σκάφη είναι κατ’ εξοχήν στη ξηρά. Η δουλειά τους είναι πολύ πιο εύκολη από όσους βρίσκονται στη θάλασσα». Σημείωσε ότι «από όπου και να φύγει ο πελάτης πρέπει να γυρίσει το ίδιο ενθουσιασμένος. Χρειάζεται σωστή διαχείριση στα πάντα».
Επιπλέον, «υπάρχουν προβλήματα στα σκάφη με skippers: δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό. Το γιωτινγκ αποτελεί για πολλούς μια θερινή ευκαιρία για εργασία»
Η θέση του πλοίαρχου όμως, είναι μεγάλη ευθύνη. Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και περιουσία του πλοιοκτήτη που χρειάζονται σεβασμό.
Οι τουριστικές σχολές και γενικότερα η τουριστική παιδεία στρέφεται στον ξενοδοχειακό τομέα. Δεν υπάρχει κατεύθυνση στον θαλάσσιο τομέα. Μπορούμε να έχουμε δημόσια εκπαίδευση στο κομμάτι αυτό. Γενικότερα, η τουριστική εκπαίδευση και τα επαγγέλματα αυτά δεν είναι πλέον τόσο attractive στην Ελλάδα μετά την εποχή του κορωνοϊού.
Η κα. Λεσχόπουλου επιπλέον τόνισε πως «όποιος θέλει να δουλέψει, πρέπει να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η θερινή σεζόν πληρώνεται αδρά και είναι ολιγόχρονη».
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι γυναίκες διοικούν το yachting», είπε ο κ. Κωνσταντάρος κλείνοντας την συζήτηση.