Portnet – Ειδήσεις Πειραιά
Σαρωνικος

Σε νέο τέλμα οι προσπάθειες διάσωσης της “ναυαρχίδας” των ιχθυοκαλλιεργειών Avramar

Κλείνουν δύο χρόνια από τη στιγμή που η Avramar, ο μεγαλύτερος “παίκτης” των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, βρέθηκε να κινείται στην κόψη του ξυραφιού και το πολυσυζητημένο deal για τη διάσωσή της μοιάζει να πηγαίνει τα… ψάρια μου αργά.

Χωρίς να φαίνεται ότι κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει άγχος -ούτε καν οι πιστωτές- μέχρι σήμερα έχουν περάσει άπρακτες και οι δύο προθεσμίες που είχαν δοθεί για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Avramar από τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια κινητικότητα.

Στα μέσα του 2025 το νέο milestone

Πλέον η είσοδος του νέου επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της Avramar μετατίθεται για τα μέσα του 2025, όπως αποκαλύπτεται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου που αφορούν το 2023, οι οποίες αναρτήθηκαν χθες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), επίσης με πολλή μεγάλη χρονική καθυστέρηση και κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), οι οποίες κατέχουν ως ενέχυρο το σύνολο των μετοχών της Avramar, υπό τον συντονισμό της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte, επέλεξαν τον προηγούμενο Οκτώβριο ως προτιμητέο επενδυτή την Aqua Bridge, απορρίπτοντας τις προτάσεις της ισπανικής Atitlan και του ελληνικών συμφερόντων επενδυτικού κεφαλαίου Diorasis που είναι ο βασικός μέτοχος της Philosofish.

Η παράταση της ενδιάμεσης δανειοδότησης

Εκτός από τις θηριώδεις υποχρεώσεις που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ στην οικονομική έκθεση επισημαίνεται ότι η περίοδος της αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων που αφορούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία ελήφθη μεταξύ Απριλίου-Ιουλίου 2024, εκπνέει στις 30 Απριλίου 2025.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται “Στις 24 Οκτωβρίου 2024 η Διοίκηση του Ομίλου Avramar αιτήθηκε επέκταση της αναστολής πληρωμών προς τις τράπεζες για άλλους 6 μήνες ή μέχρι το τέλος της διαδικασίας πώλησης. Ο Όμιλος αναμένει να λάβει επισήμως έγκριση για την αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2024 έως 30 Απριλίου 2025, αλλά μέχρι σήμερα (σ.σ. στις 27/3/2025 που υπογράφεται η οικονομική έκθεση) δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση.”.

Η νέα “πληγή” των δασμών

Την ίδια ώρα η επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ δημιουργεί νέα “αγκάθια” στο business του ελληνικού ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και στα σχέδια του προτιμητέου επενδυτή.

Κι αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια αγορά στην οποία ποντάρει πολλά η Aqua Bridge, με τον Mohammad Tabish, τον Ινδό CEO του αραβικού ομίλου, να είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο IntraFish πως το 15-20% της πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης της Avramar θα πραγματοποιείται πέραν του Ατλαντικού. Βέβαια αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει πριν αρχίσει ο δασμολογικός πόλεμος, ενώ όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Avramar “η διοίκηση βρίσκεται στο στάδιο εκτίμησης των επιπτώσεων που αφορούν τις πωλήσεις του ομίλου προς την Αμερική και την λήψη των απαιτούμενων μέτρων”.

Ας σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2023 οι πωλήσεις του ομίλου στη Βόρεια Αμερική διαμορφώθηκαν σε 34,69 εκατ. ευρώ μειωμένες σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 2022 που ήταν 62,76 εκατ. ευρώ.

Επίσης μειωμένες όμως ήταν και οι εξαγωγές του ομίλου στις χώρες της Ευρωζώνης (172,52 εκατ. ευρώ το 2023 από 251,36 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ αντίθετα οι πωλήσεις στις λοιπές χώρες δεκαπλασιάστηκαν φθάνοντας το 2023 στα 64,81 εκατ. από 6,05 εκατ. το 2022.

Σε βαθύ κόκκινο τα αποτελέσματα του 2023

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα των οικονομικών μεγεθών του 2023, ο τζίρος του ομίλου Avramar το 2023 ήταν μειωμένος κατά 14,77% στα 340,25 εκατ. ευρώ από 399,25 εκατ. ευρώ το 2022.

Η μείωση του κύκλου εργασιών αποδίδεται από τη διοίκηση της ομίλου στη μείωση του όγκου των πωλήσεων και της τιμής του λαβρακίου καθώς και στη μείωση του όγκου πωλήσεων της τσιπούρας.

Το λειτουργικό EBITDA αναπροσαρμοσμένο από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα της χρήσης 2023 για τον όμιλο ήταν αρνητικό στα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 34,3 εκατ. της προηγούμενης χρήσης και όπως αναφέρεται “αποδεικνύει τα αρνητικά αποτελέσματα στον όμιλο, τα οποία οφείλονται κυρίως στην αύξηση του κόστους πωληθέντων λόγω του μείγματος των πωλήσεων και της μείωσης της κατανάλωσης στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφών και της ενέργειας που οδήγησαν σε αυξημένο κόστος εκτροφής και στα προβλήματα ρευστότητας”.

Η εταιρεία και ο όμιλος σημείωσαν ζημίες 96,9 εκατ. ευρώ και 102,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά την χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2023 με συνέπεια το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρείας να καταστεί αρνητικό.

Εν τω μεταξύ οι συνολικές υποχρεώσεις του μεγαλύτερου παίκτη του εγχώριου κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών ανέρχονταν στο τέλος του 2023 σε 525,34 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν 299,3 εκατ. μειωμένες κατά 8,3 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, ενώ οι υποχρεώσεις από εμπορικές δραστηριότητες είχαν φτάσει σε 161,76 εκατ. ευρώ έναντι 143,48 εκατ. την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης περιόδου ήταν μειωμένα στα 7,6 εκατ. ευρώ από 22,49 ένα χρόνο πριν, ενώ τα αποθέματα του ομίλου ήταν επίσης μειωμένα στα 12,46 εκατ. ευρώ από 30,09 εκατ. ευρώ το 2022.

Παρότι εκ των πραγμάτων τα νούμερα αυτά έχουν ξεπεραστεί μιας και αφορούν την οικονομική εικόνα του ομίλου σχεδόν ενάμισι χρόνο πριν, δείχνουν και το ύψος του “κουρέματος”, αλλά και των άλλων διευκολύνσεων που θα απαιτήσει ο υποψήφιος επενδυτής.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα (CAPEX) του ομίλου ανήλθε το 2023 σε 11 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. για το 2022. Οι επενδύσεις αφορούσαν εξοπλισμούς και πλωτά μέσα των μονάδων εκτροφής – πάχυνσης ιχθύων (ιχθυοκλωβούς, δίχτυα, μηχανήματα – σκάφη), συσκευαστηρίων (αυτοματισμοί και μεταποίηση), ιχθυογεννητικών σταθμών συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος γενετικής αλλά και συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου και διασφάλισης της ορθής επιχειρηματικής λειτουργίας για το βέλτιστο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας ανερχόταν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 σε 1.416 άτομα και του ομίλου σε 1.502 άτομα όταν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 στην εταιρεία απασχολούνταν 1.515 άτομα και στον όμιλο 1.610 άτομα.

Η κυβερνοεπίθεση και η πώληση ακινήτων

Ας σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2023, η εταιρεία δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στους τραπεζικούς της λογαριασμούς η οποία κρίθηκε ανεπιτυχής καθώς υπήρξε άμεση αντίδραση από την διοίκηση και ανακτήθηκε το σύνολο σχεδόν των ποσών στους σχετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον στα αξιομνημόνευτα του 2023 περιλαμβάνεται και η πώληση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων της στο Κορωπί έναντι τιμήματος 3,5 εκατ. ευρώ. Από τη συναλλαγή το κέρδος ανήλθε σε 300 χιλ. ευρώ επηρεάζοντας θετικά το αποτέλεσμα της χρήσης.

“Φωτιά” οι σημειώσεις του ορκωτού

Για ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας κάνει λόγο ο ορκωτός εκτιμητής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: “Χωρίς να διατυπώνουμε επιφύλαξη στην έκθεση ελέγχου μας, εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 2.2 των οικονομικών καταστάσεων στην οποία αναφέρεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2023

(α) η Εταιρεία και ο Όμιλος δε βρίσκονταν σε συμμόρφωση με ορισμένους από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δανειακές τους συμβάσεις,

(β) η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν προχώρησαν σε αποπληρωμή δόσεων ύψους €75,5 εκατ. περίπου οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία της εκθέσεως ελέγχου και,

(γ) το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων. Στην ίδια σημείωση γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023 τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά με συνέπεια να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 119 του Ν.4548/2018.

Όπως περαιτέρω αναφέρεται στη Σημείωση 2.2, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας συμμετοχής νέων επενδυτών στον Όμιλο Avramar και η ταυτόχρονη αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου.

Τα γεγονότα αυτά, μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται στη Σημείωση 2.2, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό.”.

*Της Ξανθής Γούναρη/capital.gr