Θέματα

Πρωτοβουλίες για την διαχείριση πληθυσμών του λεοντόψαρου
- Συνάντηση Διονυσίας Αυγερινοπούλου με τον Σύνδεσμο Οικολογικής Αειφόρου Ανάπτυξης Ελαφονήσου Elafonisos ECO

Συνάντηση εργασίας με την ομάδα του Συνδέσμου Οικολογικής Αειφόρου Ανάπτυξης Ελαφονήσου Elafonisos ECO είχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βουλευτής Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου αναφορικά με το λεοντόψαρο το οποίο, ως χωροκατακτητικό είδος, διαταράσσει το τοπικό θαλάσσιο οικοσύστημα και θέτει σε κίνδυνο την θαλάσσια βιοποικιλότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με κίνδυνο να πλήξει όλη την Λεκάνη της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια.

Για το θέμα, των χωροτακτικών ειδών σημαντικές ήταν οι προτάσεις που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Απριλίου 20204 στην Αθήνα, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξητική τάση στον πληθυσμό τους, καθώς στη Μεσόγειο θάλασσα, στα Νότια Δωδεκάνησα και στην Κρήτη παρατηρείται σημαντική παρουσία τους, απειλώντας την βιοποικιλότητα, την αλιεία και τη ανθρώπινη υγεία.
Για το θέμα, άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε συντονίσει συνάντηση με τον κ. Χρήστο Κέλλα, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον κ. Enrico Toja, Καθηγητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εκπροσώπους από το Τμήμα Δημοσίου Τομέα της KPMG.

Ο κ. Enrico Toja, που αυτήν την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Charlina Vitcheva στις Βρυξέλλες, επεσήμανε την ολοένα και μεγαλύτερη απειλή, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 το λεοντόψαρο θα έχει πλήξει τις θάλασσες της Ιταλίας, και μέχρι το 2026 και 2027 αυτές της Γαλλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα. Όπως τονίστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πρέπει η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλίες διαχείρισης του προβλήματος που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.