Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου
Ο δημόσιος διάλογος για τα περιβόητα voucher της εξ αποστάσεως κατάρτισης των επιστημόνων, ως μέσο στήριξης αυτών λόγω της υγειονομικής κρίσης που επέφερε ο κορωνοιός, έχει φουντώσει σε κάθε διαθέσιμο μέσο αυτήν την περίοδο. Απόψεις με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν.
Τα δεδομένα είναι μετρήσιμα μεγέθη, βασισμένα στην εμπειρική και ιστορική παρατήρηση. Όταν η πλειονότητα των παραγωγικών τάξεων μίας Χώρας (ίνα μη είπωμεν όλου του Πλανήτη) τράβηξαν χειρόφρενο για 2 και πλέον μήνες, με μηδενικά έσοδα και ανύπαρκτη δραστηριότητα, είναι μάλλον ή ήττον βέβαιο ότι η επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και συνάμα η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα λάβει χώρα εν μία νυκτί. Στην καλύτερη περίπτωση θα επανέλθουμε σε μία επαγγελματική κανονικότητα περί τα τέλη του καλοκαιριού. Με άλλα λόγια έχουμε να αντιμετωπίσουμε 6 μήνες περίπου (Άνοιξη και Καλοκαίρι 2020), μέσα έξω από καραντίνα, που ο μηνιαίος απολογισμός θα έχει μετά σχετικής βεβαιότητας αρνητικό πρόσημο. Την ώρα μάλιστα που σχεδόν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις είτε απλώς μετατίθενται και θα συσσωρευτούν με τις επερχόμενες, είτε πολλές φορές συνεχίζουν ανελαστικά να πιέζουν.
Σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, ο τρόπος που επελέγη από την Κυβέρνηση για να στηρίξει το επιστημονικό δυναμικό της Χώρας που αυταπασχολείται (γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς κ.α.) ήταν η αξιοποίηση κάποιων κονδυλίων του ΕΣΠΑ (αν και υπάρχει και η άποψη ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτά τα κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά ας δεχθούμε ότι είναι) μέσω τηλεκατάρτισης και η καταβολή ποσού 600€ (400 με την συμμετοχή + 200 αν ολοκληρώσεις το πρόγραμμα).
Δεν θα γίνει απόπειρα να αξιολογηθούν τα πραγματικά ευτράπελα που έχουν παρατηρηθεί από τις πλατφόρμες διάφορων ΚΕΚ. Η γενικότερη φιλοσοφία είναι το ζητούμενο του παρόντος.
Όλη αυτή η περιπέτεια θα μπορούσε, τουλάχιστον στον χώρο της Δικαιοσύνης, την οποία ο γράφων υπηρετεί, να οδηγήσει σε μία πραγματική ψηφιακή επανεκκίνηση. Με άλλα λόγια, το μέρος από αυτό το Ευρωπαϊκό κονδύλι που αναλογεί στους δικηγόρους ανά την Επικράτεια, θα ήταν φρονιμότερο και απολύτως ενδεδειγμένο να διατεθεί με την σύσταση ενός Ειδικού Λογαριασμού για την ολοκλήρωση έως τον Σεπτέμβριο :
• Της πλήρους ψηφιοποίησης έκδοσης και λήψης αντιγράφων δικαστικών αποφάσεων από το σύνολο των Δικαστηρίων της Χώρας.
• Της πλήρους ψηφιοποίησης της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε ΟΛΑ τα δικαστήρια της Χώρας.
• Της πλήρους ψηφιοποίησης της αίτησης, έκδοσης και λήψης παντός είδους δικαστικού πιστοποιητικού από ΟΛΑ τα δικαστήρια της Χώρας.
• Της πλήρους ψηφιοποίησης της επικύρωσης της υπογραφής από τον Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας επί του συμφωνητικού για την κατάρτιση συμβολαιογραφικής πράξης διαζυγίου.
Αυτών ενδεικτικώς. Και άλλων δράσεων. Ή έστω κάποιων εξ αυτών.
Τότε ναι, το voucher θα είχε πραγματική αξία. Δεν θα έσωζε ένα μήνα.
Θα έσωζε εκατοντάδες επαγγελματίες μεσομακροπρόθεσμα!