Έκθεση φωτογραφίας: Επιβίωση σε καιρό πολέμων

«Bearing Witness - Μαρτυρίες» του Muhammed Muheisen

«Ακόμα και στο μέσο μιας σύγκρουσης, η ζωή δεν σταματάει και συνεχίζει» λέει ο Ιορδανός φωτογράφος Muhammed Muheisen, δις βραβευμένος με Πούλιτζερ, λίγο πριν εκθέσει στις 18 Δεκεμβρίου στο ελληνικό κοινό ένα μωσαϊκό φωτογραφιών από ανείπωτες ιστορίες του κόσμου, στο Ωδείο Αθηνών Ω2 (Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου).

Με τίτλο «Bearing Witness - Μαρτυρίες» η έκθεση ξεδιπλώνει φωτογραφίες δικές του και τού επίσης φωτογράφου Howard G. Buffett , μαρτυρίες από τη ζωή μέσα στο χάος, την καταστροφή, την ανθρώπινη δυστυχία, και τον αγώνα επιβίωσης εκείνων που υφίστανται αυτές τις συνθήκες. Και οι δύο αποτίουν φόρο τιμής στην φίλη τους Anja Niedringhaus, την βετεράνο Γερμανίδα φωτογράφο που έπεσε από σφαίρες στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2014, καθώς κάλυπτε τις εθνικές εκλογές. Φωτογραφίες της Anja, πλαισιώνουν την έκθεση.

«Κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, εκτός αν αναγκαστεί να το κάνει» λέει ο Muhammed Muheisen, καθώς εδώ και χρόνια αποτυπώνει την προσφυγική κρίση σε διάφορα σημεία του κόσμου: ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μετατρέπεται σε νεκροταφείο στη Βοσνία. Ένας Ιρακινός πανηγυρίζει στην κορυφή ενός αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος στο Ιράκ. Μια γιαγιά κρατά την εγγονή της σε ένα καμπ προσφύγων στο Τσαντ. Μια μητέρα από τη Συρία αγκαλιάζει την κόρη της, καθώς μαγειρεύει στην σκηνή της σε ένα καμπ στην Ιορδανία.

Η αθηναϊκή έκθεση είναι μια επιλογή φωτογραφιών τραβηγμένες σε βάθος τριών δεκαετιών από 30 διαφορετικές χώρες.

«Κάποιες στιγμές πιάνω τον εαυτό μου να μην αισθάνεται άνετα από τις τραγωδίες που βλέπω και φωτογραφίζω. Όταν βρίσκομαι πίσω από τον φακό, υπενθυμίζω στον εαυτό μου την αξία της καταγραφής όσων βλέπω. Αυτές οι εικόνες μπορούν να αλλάξουν καρδιές και μυαλά. Αυτός είναι ο συναισθηματικός μηχανισμός αποτύπωσης εκείνη την στιγμή», λέει ο Howard G. Buffett, ο έτερος φωτογράφος που φέρει και άλλες ιδιότητες: αγρότης, οικολόγος, επιχειρηματίας,πρόεδρος του Howard G. Buffett Foundation, ενός ιδιωτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος που επενδύει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τον περιορισμό των συγκρούσεων και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων.

Η έκθεση «Bearing Witness - Μαρτυρίες» θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο 'Αμστερνταμ.

eep logo