ROHTKO: Ο κορυφαίος Πολωνός σκηνοθέτης Lukasz Twarkowski στη Στέγη

Μια παράσταση-υπερθέαμα για την πραγματική αξία της τέχνης στην εποχή των NFTs

Ο κορυφαίος Πολωνός σκηνοθέτης Lukasz Twarkowski έρχεται στη Στέγη με μια παράσταση υπερθέαμα: θέατρο, video art και καθηλωτικά beats, με αφορμή τη μεγαλύτερη υπόθεση απάτης στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης –και τον εξπρεσιονιστή Mark Rothko (ή μήπως Rohtko;) στο επίκεντρο.

Παρατηρήστε τον αναγραμματισμό στον τίτλο της παράστασης και στο όνομα του Rothko. Δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για μια εσκεμμένη παραποίηση από τους δημιουργούς του έργου. Ο Lukasz Twarkowski επιχειρεί μια βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης, εγείροντας το ερώτημα: μπορεί ένας πλαστός πίνακας να συγκινήσει;

Πηγή έμπνευσής του, το βιβλίο “Shanzhai: Deconstruction in Chinese” του Κορεάτη καθηγητή φιλοσοφίας, Byung-Chul Han, καθώς και το τεράστιο σκάνδαλο πώλησης πλαστών έργων διάσημων εξπρεσιονιστών (Jackson Pollock, Rothko, Robert Motherwell) από την ιστορική γκαλερί της Νέας Υόρκης, Knoedler, πίσω στο 2011. Το διάσημο χρονικό της απάτης καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Made You Look: Μια αληθινή ιστορία για πλαστά έργα τέχνης» που, μετά τη συμμετοχή του σε διάφορα φεστιβάλ, ανέβηκε στην πλατφόρμα τον χειμώνα του 2021.

Ένα κινέζικο εστιατόριο με τα κρεμαστά φαναράκια και τους μάγειρες πάνω από τις κατσαρόλες με τα νουντλς, μια κατάλευκη γκαλερί με νέον επιγραφές, το διπλό κρεβάτι με τα ανακατωμένα κλινοσκεπάσματα ενός καλλιτέχνη από τη Λετονία που θα αλλάξει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης και οθόνες ύψους επτά μέτρων που ορθώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Αυτό το σκηνικό που θυμίζει κάτι μεταξύ κινηματογραφικού πλατό και video art πρότζεκτ, υπό τους ήχους δυνατών ατμοσφαιρικών beats, θα καταληφθεί από διάσημους ζωγράφους και Κινέζους μάγειρες, γκαλερίστες, εμπόρους τέχνης και πλαστογράφους, μαικήνες της τέχνης και υπάλληλους παράδοσης φαγητού, για να συνθέσουν το ιδιοφυές σύμπαν του "ROHTKO".

Τι είναι, τελικά, τέχνη; Και ποιος ορίζει την αξία της στην εποχή των NFTs;
Πόσο ελεύθερος είναι ένας καλλιτέχνης;
Μπορεί ένας πλαστός πίνακας να συγκινήσει;

Τέτοια ερωτήματα διατρέχουν την τετράωρη παράσταση του ανερχόμενου πανευρωπαϊκά σκηνοθέτη Łukasz Twarkowski που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια επική και πρωτότυπη ιστορία για τους ταραγμένους καιρούς μας. Η παράσταση δημιουργήθηκε στο Dailes Theater της Λετονίας σε συνεργασία με το JK Opole Theater της Πολωνίας.

ROHTKO: Lukasz Twarkowski

Κείμενο - δραματουργία: Anka Herbut

Ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα για την πραγματική αξία της τέχνης στην εποχή των NFTs

Διάρκεια: 3 ώρες και 55 λεπτά (με διάλειμμα 20 λεπτών)
Κατάλληλο για 16+

25-28.05.2023 | 19:00 | Θέατρο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

eep logo