Νίκος Δεσεκόπουλος: Αναδρομική έκθεση 50 χρόνων

Έργα του Πειραιώτη καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Έργα της μακράς διαδρομής του Νίκου Δεσεκόπουλου θα εκτεθούν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 11 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου 2023.
Η αναδρομική έκθεση χαρακτικής - ζωγραφικής του Πειραιώτη καλλιτέχνη περιλαμβάνει δουλειά δεκαετιών και είναι ένας ύμνος στην Τέχνη και την αλληλεπίδρασή της, τον Διάλογό της με τη ζωή και την καθημερινότητα.

Φως και σκιά, σχήματα, χώρος, μνήμες, συναισθήματα γίνονται εικόνες και εικαστική προσέγγιση που θέλει να μοιραστεί με τους ανθρώπους δίπλα του. Μέσα από τις τεχνικές της χαρακτικής – κυρίως από το πλάγιο ασπρόξυλο – η χειρονομία της άμεσης χάραξης, αναλογεί στον αυτοσχεδιασμό της «jazz των εικαστικών τεχνών». Σχέδιο, χάραξη, εκτύπωση από τον ίδιο, δείχνουν στον θεατή μια άλλη οπτική προσέγγιση.

Πενήντα χρόνια εικαστικής πορείας εκτίθενται θεματικά και χρονικά από τα σπουδαστικά χρόνια έως και σήμερα. Μικροχαρακτική, αλλά και χαρακτικά μεγάλου μεγέθους, ζωγραφική, εικονογράφηση και επιμέλεια βιβλίων, αγιογραφίες, κεραμεική … μια αέναη προσπάθεια έκφρασης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα

Γράφει ο Νίκος Δεσεκόπουλος:
Στη συγκεκριμένη αναδρομική έκθεση είναι εύκολα κατανοητό η επίδραση και τα συναισθήματα, το περιβάλλον, τα βιώματα, η καθημερινότητα, τα νεοκλασικά κτίρια, η "γενιά του '60"
ο κόσμος που καθόρισε την οπτική μου έκφραση...
Στην σύγχρονη δύσκολη εποχή μας, τα έργα μου "προτείνουν την περίσκεψη"...
Η τέχνη έχει δράση, αντίδραση, άποψη και αντίλογο...
Η καθημερινότητα, οι προσλαμβάνουσες, οι εικόνες – ερεθίσματα, οι ήχοι, η δράση, είναι η ζωή μας, η «οπτική» και «θέση» μας, ο χαρακτήρας μας... Για παράδειγμα, η εικαστική ενότητα «το Ελληνικό Καφενείο - Ιστορία μιας Καρέκλας» γίνεται η χαρακτηριστική – αντιπροσωπευτική θεματογραφία για το πως «λειτουργεί» το εικαστικό έργο στο φιλότεχνο κοινό... χωρίς ιδιαίτερες αναλύσεις ή επεξηγήσεις... αλλά κυρίως τον Διάλογο..

Στην Εικαστική Τέχνη βασικοί κανόνες είναι: το σχέδιο με σχήματα και μέγεθος, με την φωτοσκίαση, με χρώματα, με σύνθεση στο χώρο...
Ανάλογα στον ήχο – μουσική, με τα διάφορα όργανα, κλίμακες, «αξίες» ή την κίνηση / χορός, την αρχιτεκτονική / χώρος και σε κάθε τέχνη – μορφή πολιτισμού.

Ειδικότερα, με την τέχνη της Χαρακτικής, καθώς εισέρχονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε τεχνικής, (ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία κ.λπ), την χρονική στιγμή που δημιουργείται το εικαστικό έργο – εικόνα, ισάξια συμμετέχουν αυτές με τις αρχικές σκέψεις του καλλιτέχνη. Ο αυτοσχεδιασμός της στιγμής αναλογεί με αυτόν της μουσικής JAZZ, όπου οι μουσικές γνώσεις και ικανότητες του δημιουργού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου...Προσέγγιση με σεμνότητα, περίσκεψη και σεβασμό σε προγενέστερες εφαρμογές – κώδικες – αξίες.


Ο Νίκος Δεσεκόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956, όπου ζει και εργάζεται.

Φοιτά στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών την περίοδο 1974-80 στο τμήμα Χαρακτικής με τον Κ. Γραμματόπουλο Βραβείο (1980) και Τέχνης του Βιβλίου με τον Γ. Παπαδάκη (έπαινος 1980).

Ακόμη παρακολουθεί Ζωγραφική δίπλα στον Π. Τέτση και κεραμική με τον Γ. Γεωργίου.

Το 1982-83 οργανώνει το Β.΄ εργαστήριο χαρακτικής ΑΣΚΤ δίπλα στον Θ. Εξαρχόπουλο 1983 -2014 εργάζεται ως καθηγητής Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στη ΔΔευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παράλληλα ασχολείται με την εικονογράφηση και επιμέλεια παιδικών βιβλίων.

Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, της Εταιρείας Ελλήνων Εικονογράφων Παιδικού βιβλίου ‘’Αίσωπος’’ και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, όπου εκλέγεται στη θέση του προέδρου 2002-08.Κατά την περίοδο αυτή επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της ΕΕΧ για την προβολή και διάδοση της Νεότερης Ελληνικής Χαρακτικής, διοργανώνει περισσότερες από σαράντα ομαδικές εκθέσεις, ομιλίες και σεμινάρια, σε Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με τους πλέον σημαντικούς φορείς της χώρας. Παράλληλα δημιουργείται μόνιμο εκθετήριο της ΕΕΧ, ενώ εκδίδονται δύο συλλεκτικά λευκώματα χαρακτικής.

Από το 1977 έως σήμερα έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 220 ομαδικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε 17 ατομικές.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημοτικές συλλογές στην Ελλάδα αλλά και αρκετά στο εξωτερικό.

 

Νίκος Δεσεκόπουλος
Αναδρομική Έκθεση Χαρακτικής - Ζωγραφικής
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Λεωνίδου & Μυλλέρου Μεταξουργείο

Διάρκεια Έκθεσης
11 Μαΐου – 18 Ιουνίου 2023

Ωράριο λειτουργίας εκθέσεων:
Τρίτη έως Σάββατο 11:00-19:00
Κυριακή 10:00-16:00
Δευτέρα κλειστά