Σχεδιάζοντας το μείζον, Αφαιρώντας το έλασσον

Έκθεση της Ξένιας Αραπάκη στην Gallery Art Prisma

Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει την έκθεση της Ξένιας Αραπάκη, μιας εικαστικού με πανεπιστημιακή διαδρομή, αλλά και με ενεργό εικαστική παρουσία στη ζωγραφική και την κεραμική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (Art Athina, μέλος της ομάδας Αrt Puzzle).
Το έργο της στη ζωγραφική είναι εμπνευσμένο από το έργο και τις ιδέες του πρώτου δασκάλου της Βρασίδα Βλαχόπουλου, με θεματικές που έχουν κέντρο κυρίως το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και το εννοιολογικό ή συναισθηματικό ανθρώπινο φορτίο. Η μικτή τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιεί δίνουν όγκο στα έργα της ώστε το παιχνίδι με το φως και τις σκιάσεις να αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για να υπερβεί ο ‘επισκέπτης’ τους την απλή παρατήρηση και να εισχωρήσει, να αποδεχθεί ή να αμφισβητήσει την ιδέα που υποκρύπτεται σε αυτά.Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης αναφέρει «Η Ξένια Αραπάκη ανακαλεί μνήμες, εμπειρίες, συναισθήματα και τα αποτυπώνει στις παλίμψηστες και αδρές επιφάνειες των καμβάδων της. Η ζωγραφική της, αν και απόλυτα αφαιρετική, δεν χαρακτηρίζεται από μια ελεύθερη και εξπρεσιονιστική απόδοση, αλλά αντίθετα διακατέχεται από μια αυστηρή ρυθμικότητα. Οι δυναμικές συνθέσεις της είναι μεθοδικά δουλεμένες με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό σχέδιο και εξαιρετικά ισορροπημένες, παρά τις προσθήκες με ready made καθρέφτες και τα επαναλαμβανόμενα έκτυπα μέρη. Σε κάθε πίνακα εναλλάσσονται αέναα οι σχεδιαστικές αρμονίες με τις αντιπαραθετικές εξάρσεις, που αναπαρίστανται διακριτικά στις μονοχρωμίες της και αναδεικνύονται, κάθε φορά, ανάλογα με το φως. Η εικαστικός, ως δεινός γνώστης της «χρωματολογίας» μας οδηγεί τελετουργικά σε ατέρμονους νοητικούς συνειρμούς, που επιμελώς κρύβονται ανάμεσα στις τονικές της αποχρώσεις».

Και η ίδια δηλώνει: «Οι αλλοιωμένες από το χρόνο αναμνήσεις μου ως χρωματικές αποχρώσεις αποτελούν το σκληρό πυρήνα της δημιουργικής μου διάθεσης τον τελευταίο καιρό, δίνοντας τη σειρά αυτή των εικαστικών έργων».

Εγκαίνια την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 8 το απόγευμα

Διάρκεια Έκθεσης
31 Μαρτίου έως 23 Απριλίου 2023

Ώρες Λειτουργίας
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡ-ΠΕΜ-ΠΑΡ 10:30 – 15:00 & 18:00 – 21:00
TET-ΣΑΒ 10:30 – 15:00

Επιμέλεια Έκθεσης
Λουίζα Καραπιδάκη

eep logo