Εκτός Θεάτρου Τέχνης ο Γιάννης Λιγνάδης

Tην ώρα που η Ελλάδα πενθεί τα θύματα του αδιανόητου δυστυχήματος στα Τέμπη και σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος μάχεται ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85, για τη διαβάθμιση των Πτυχίων τους και για δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Από σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, ο Γιάννης Λιγνάδης δεν ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της δραματικής του Θεάτρου. Η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης, το έκανε ξεκάθαρο με σχετική επιστολή της.


Τι είχε προηγηθεί;
Οι φοιτητές της δραματικής σχολής του Θεάτρου μέχρι πρότινος κινδύνευαν να χάσουν τη χρονιά τους καθώς από τον Αύγουστο του 2022 είχαν αρνηθεί να παρακολουθήσουν το μάθημα του Γιάννη Λιγνάδη - εξαιτίας των δηλώσεών του κατά τη διάρκεια της δίκης του αδερφού του, Δημήτρη Λιγνάδη.

Η υπόθεση αυτή του Γιάννη Λιγνάδη έγινε μάλιστα αφορμή να διαλυθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής, καθώς η διευθύντρια της δραματικής Σχολής, Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κωστής Καπελώνης πριν λίγες μέρες υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις, η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης (και πιο συγκεκριμένα καλλιτεχνική διευθύντρια των σκηνών του, όχι διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής, είναι δύο διαφορετικοί και απόλυτα διακριτοί ρόλοι αυτοί οι δύο) σε επιστολή της πήρε θέση, έκανε πολλές και απαραίτητες διευκρινίσεις και ακολούθως συναντήθηκε με σπουδαστές της σχολής προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Η επιστολή του Γιάννη Λιγνάδη στην Καθημερινή
Ωστόσο, ο Γιάννης Λιγνάδης, με επιστολή του στην εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι οι εν λόγω παραιτήσεις ήταν μεθοδευμένες με σκοπό την διάλυση του συμβουλίου και την «αποκαθήλωση» της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη. «Για την επίτευξη του δολίου σχεδίου διάλυσης του Θεάτρου Τέχνης και της Σχολής του, απαραίτητος μοχλός ήταν η υπόθεσή μου (τακτική δαιμονοποίησης) και η μόχλευση των φοιτητών, μέχρι του σημείου της παρούσας μπαχαλοποίησης της Σχολής», αναφέρει ο ίδιος.

Η άμεση αντίδραση/ επιστολή της Μαριάννας Κάλμπαρη
Η Μαριάννα Κάλμπαρη έλαβε μία σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική και αυστηρή θέση απέναντι στην τοποθέτηση του Γιάννη Λιγνάδη.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

"Νιώθω πως είναι σχεδόν ανάρμοστο, ενώ όλη η χώρα πενθεί τα θύματα του αδιανόητου δυστυχήματος στα Τέμπη, εμείς να μιλάμε για τέτοια ζητήματα. Επειδή όμως πρέπει να πάρω άμεσα θέση σε σχέση με την επιστολή του κυρίου Γιάννη Λιγνάδη της 1/3/23 στην Εφημερίδα «Καθημερινή»:

Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν συμμερίζομαι τις θέσεις του. Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι μετά από αυτή την επιστολή, ο κύριος Γιάννης Λιγνάδης δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Μοναδική μου μέριμνα είναι να προστατεύω και να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το Θέατρο Τέχνης και όλους/ες τους συνεργάτες/ιδες και εργαζομένους/ενες του. Κατά τα άλλα, αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, όπως η σκέψη όλων, είναι μόνο στο τραγικό γεγονός".

Ευχαριστώ
Μαριάννα Κάλμπαρη

eep logo