Σωματεία του υπ. Πολιτισμού ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ


Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε διαδικτυακά λόγω της κακοκαιρίας

«Βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις και θα επιμείνουμε. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που βρίσκει σύσσωμη αντίθετη την κοινωνία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, αλλά από ό,τι φαίνεται έχει διαχυθεί και εκτός του "ειδικού ακροατηρίου". Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτό το σχέδιο νόμου να αποσυρθεί και να γίνει μια πραγματική συζήτηση για το τι χρειάζονται τα ελληνικά δημόσια μουσεία και ποιες είναι οι ορίζουσες μιας δημόσιας εθνικής μουσειακής πολιτικής», δήλωσε ο Λιώνης Δέδες, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, κλείνοντας τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συντονισμού Σωματείων του ΥΠΠΟΑ ενάντια στην μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα από τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία για τα οποία σχεδιάζεται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος του σε ΝΠΔΔ (τα υπόλοιπα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), αλλά λόγω κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Το σχέδιο νόμου, που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 13/2, βρίσκει αντίθετα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ (Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ, Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟ και Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ), που ζητούν την απόσυρσή του, έχοντας κηρύξει στάσεις εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, από σήμερα Δευτέρα 6/2 έως και την Πέμπτη 9/2, με συγκεντρώσεις στις 12.30 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αύριο Τρίτη 7/2, στην οδό Μπουμπουλίνας έξω από το ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 8/2 και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης την Πέμπτη 9/2.

«Υποτίθεται ότι θα είναι φτηνότερο, αλλά θα είναι ακριβότερο. Υποτίθεται ότι θα είναι ευέλικτο, ενώ θα είναι περισσότερο γραφειοκρατικό, υποτίθεται ότι θα είναι εκσυγχρονισμένο ενώ ήδη τα ελληνικά δημόσια μουσεία είναι από τα καλύτερα πανευρωπαϊκά», δήλωσε για το νομοθέτημα ο Στάθης Γκότσης, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου, θυμίζοντας ευρωπαϊκά βραβεία που έχουν απονεμηθεί σε πολλά δημόσια ελληνικά μουσεία. «Αυτά ο κόσμος των μουσείων τα ξέρει. Εκείνο που δεν ξέρει ο ευρύτερος κόσμος είναι ότι όλα αυτά θα είναι τελικά εις βάρος της δημόσιας τσέπης και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ η διαφήμιση από κυβερνητική πλευρά λέει ακριβώς το ανάποδο», συμπλήρωσε.

Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν σε κάποια από τα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά τα κριτήρια επιλογής του ΔΣ των μουσείων μετά τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. «Όπως αναφέρει το άρθρο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων με συμβολή στον αντίστοιχο επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο αυτών. Τρία μέλη του ΔΣ επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Όσο πιο διευρυμένα και ασαφή είναι τα κριτήρια, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αυθαιρεσία στη διαδικασία της επιλογής, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, τα δημόσια μουσεία να λειτουργήσουν ως υποχείρια αυτού που διορίζει το όργανο διοίκησης», είπε, μεταξύ άλλων, ο Λιώνης Δέδες.

Στη συνέντευξη έγινε επίσης λόγος για τα σημερινά ψηφίσματα του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ που τάσσονται κατά του σχεδίου νόμου, στους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν, αλλά και σε επιστήμονες από το εξωτερικό που υπέγραψαν για να παραμείνουν τα μουσεία με το σημερινό καθεστώς ως υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. «Μας λένε ότι σε όλη την Ευρώπη έχουν τον ίδιο τρόπο διοίκησης τα μουσεία. Απαντάμε: τα δικά μας μουσεία δεν μοιάζουν με τα μουσεία της υπόλοιπης Ευρώπης γιατί δεν είναι μουσεία εκθετήρια, είναι μουσεία ζωντανοί οργανισμοί, μουσειακοί επιστημονικοί φορείς πολύ σημαντικοί, δεμένοι με μια συγκεκριμένη υπηρεσία που λέγεται Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι το σώμα και τα μουσεία είναι τα χέρια της. Είναι αυτά με τα οποία προσφέρουμε στον κόσμο», δήλωσε μεταξύ άλλων η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Δεν έχει παρουσιαστεί μια οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για το εγχείρημα αυτό. Όταν πας να μετατρέψεις πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ, τουλάχιστον θα πρέπει να διαθέτεις κάποια οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για να προχωρήσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Νικόλαος Τότσιος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος παρουσίασε οικονομικά στοιχεία που, όπως είπε, ανατρέπουν ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου, ότι δηλαδή υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όσον αφορά τη μετατροπή των 5 μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ.

«Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται ο εθελοντισμός στα μουσεία. Για πρώτη φορά στη μουσειακή πολιτική της χώρας, εισάγεται αυτή η καταστροφική παράμετρος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουφοβασίλης, πρόεδρος του ΣΕΚΑ.

(AΠΕ - ΜΠΕ)

eep logo