Street Meets (Mural) Art

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις Τσέχων εικαστικών στο Σελεπίτσαρι

Το διεθνές πρότζεκτ των Τσεχικών Κέντρων, που στοχεύει σε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις Τσέχων εικαστικών στους δημόσιους χώρους επιλεγμένων ευρωπαϊκών πόλεων (μητροπόλεων και περιφερειών), πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου-Σελεπίτσαρη στο Κερατσίνι, σε συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το ΚΔΒΜ2 και το Athens Street Art Festival.

Ως ένα από τα δέκα βασικά πρότζεκτ της Προεδρίας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ στο 2o εξάμηνο του 2022, αντικατοπτρίζει τις γενικές αρχές του προγράμματός της (βιωσιμότητα, προσβασιμότητα, οικολογία).

Γνωστοί Τσέχοι καλλιτέχνες, εικονογράφοι, σχεδιαστές και δημιουργοί κόμικς ταξίδεψαν σε 15 ευρωπαϊκές χώρες για να υλοποιήσουν μια θεματικά συνδεδεμένη σειρά τοιχογραφιών που αποτελούν τα σημεία ενδιαφέροντος ενός «Χάρτη των Μurals», ο οποίος στα επόμενα χρόνια θα διευρύνεται.

Το μότο του πρότζεκτ, «Γειτονιά – Κοινότητα - Αμοιβαιότητα», επικαλείται την ανάγκη του ανήκειν, της κατανόησης και της συνεργασίας στη καθημερινή μας ζωή. Η καλλιέργεια του δημόσιου χώρου μέσα από μία κατάλληλα επιλεγμένη καλλιτεχνική έκφραση μπορεί να δώσει μια νέα διάσταση ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Το πρότζεκτ τονίζει τις ευρωπαϊκές αξίες του διαλόγου, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης και παρουσιάζει την σύγχρονη μορφή της τσέχικης εικονογράφησης.
Στην Αθήνα, το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας επέλεξε για την υλοποίηση του πρότζεκτ νέους Τσέχους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ειδικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

1ο MURAL: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΣΕΧΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ»

Nikola Logosová (*1992)
Εικονογράφος με ελληνικές ρίζες. Απόφοιτη εικονογράφησης και γραφικών της Σχολής Καλών Τεχνών UMPRUM της Πράγας. Είναι μια από τις πιο επιφανείς και πιο βραβευμένες σύγχρονες Τσέχες εικονογράφους. Μεταξύ άλλων είναι κάτοχος του τίτλου «Illustrator of the Year 2019» (Czech Grand Design Awards).
Εικονογράφησε πλήθος βιβλίων για παιδιά και ενήλικες, δημιουργεί αφίσες για μουσικά κλαμπ, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους εικονογραφημένους άτλαντες και τα ταξιδιωτικά βιβλία. Το στυλ της ξεχωρίζει για το επίπεδο της λεπτομέρειας, την εξαιρετική κομψότητα και τις ευφάνταστες συνθέσεις.

2ο MURAL: «XΡΩΜΑ, ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ»

David Krňanský (*1987)
Streetartist, απόφοιτος της πιο γνωστής σχολής καλών τεχνών της Τσεχίας UMPRUM στην Πράγα. Ανήκει σε μία όμαδα ζωγράφων, οι οποίοι συναντήθηκαν στη σχολή και δημιούργησαν μια ξεχωριστή εικαστική γλώσσα που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά.
Το στυλ τους περιγράφεται πρωτίστως από τις εκφραστικές, σαρωτικές πινελιές, την αναγνωρίσιμη, μοναδική «μορφολογία» και από τον σεβασμό στα βασικά χρώματα του χρωματικού φάσματος. Το στυλιζάρισμα του David βασίζεται σε γεωμετρικά σχήματα και συχνά εκφράζεται αφηρημένα. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Πράγα και την Αθήνα.

Nikola Logosová:
«Ήθελα να συνδυάσω σε μία τοιχογραφία τις φιγούρες της μυθολογίας των δύο χωρών μας για να γνωριστούμε καλύτερα. Στο «τσεχικό» κομμάτι της τοιχογραφίας θα βρείτε πχ. την Λευκή Κυρία - το φάντασμα των τσεχικών κάστρων, τον Γκόλεμ - τον πήλινο γίγαντα που ακούει μόνο αυτόν που του τοποθετεί στο μέτωπο την μαγική μπίλια, τη Νύμφη της Νύχτας - η οποία προσπαθεί να μας κάνει να χαθούμε στα δάση κ.ά. Στο «ελληνικό» κομμάτι θα αναγνωρίσετε τον Ποσειδώνα, τον Πήγασο, τον Κέρβερο, την Μέδουσα … Ελάτε να τους ανακαλύψετε όλους από κοντά.»

David Krňanský:
„Η Αθήνα είναι μεγάλη και χαοτική πόλη. Τα πάρκα της προσφέρουν σε γονείς και παιδιά μία αίσθηση οικογενειακής ατμόσφαιρας. Ήθελα να ακολουθήσω με κάποιο τρόπο αυτό το θέμα και επειδή το πάρκο αυτό χρησιμοποιείται συχνά για γιορτές γενεθλίων παιδιών, ήθελα με το σχέδιό μου να κάνω την τέχνη μου προσβάσιμη ακόμα και στα πιο μικρά παιδιά. Η τοιχογραφία μου λοιπόν είναι γεμάτη απλά σύμβολα, υπάρχει ένα σπίτι, ένα ανθρώπινο χέρι, αλλά και άσπρα μάτια που κοιτούν γύρω τους στο πάρκο και παρακολουθούν εμάς, τους περαστικούς.»

 

 

 

eep logo