Μουσικές διαδρομές “πέρα από τη Θάλασσα”

Στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία με Βασιλική Καρακώστα και Simone Campa

Σε μια εποχή που ο θόρυβος και η σύγχυση έχουν κυριαρχήσει σε όλους του τομείς τη ζωής -μοιραία επηρεάζεται και η μουσική- υπάρχουν κάποιοι που ποριοσπαθούν να διασώσουν την παράδοση και να αναδείξουν την πραγματική λαϊκή και δημώδη μουσική παράδοση.

Η Βασιλική Καρακώστα, είναι σήμερα η μοναδική γυναίκα στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, μέσα, όμως, από έναν εντελώς νέο, παρ' ότι κλασσικό, δίαυλο! Επέλεξε να συνδέσει τον ήχο της μουσικής αυτής με “κλασικά” όργανα. Βιολοντσέλο, βιόλα, κοντραμπάσο, βιολιά, φαγκότα, χάλκινα αλλά και λύρα αρχαιοελληνική, “παντρεύονται με παραδοσιακές γραμμές και “δρόμους”. Και, σε συνδυασμό με την εξαιρετική της φωνή και την συνεχή μελέτη, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Παράλληλα, επιδιώκει συνεργασίες με μουσικούς παραδοσιακής μουσικής άλλων χωρών, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα με την Fanfara Transylvania, από την Ρουμανία, αλλά και με ένα μουσικό παραδοσιακό σύνολο από την Σενεγάλη. Μάλιστα την προσπάθειά της με τους Ρουμάνους, είχε στηρίξει, ως γνήσιος δάσκαλος και πρωτοπόρος του είδους, ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Αυτή την φορά, η Βασιλική Καρακώστα επέλεξε να παρουσιάσει, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού, έναν ιδιαίτερο μουσικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο να καταδειχθεί η άρρηκτη πολιτισμική σχέση των δύο χωρών. Μαζί της, ο Ιταλός -εραστής επίσης της παραδοσιακής μουσικής- Simone Campa.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια των δύο χωρών, αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές σύγχρονες μελωδίες που έχουμε αγαπήσει.

Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Δήμου Αθηναίων, καρπός της πολύχρονης και επιτυχημένης συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων. Μελωδίες και στίχοι της Ιταλικής και Ελληνικής παράδοσης που φανερώνουν μύθους, συναισθήματα, τόπους και ανθρώπους, αποτυπώματα ζωής.

Μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς, θα συμβάλουν στο να μας προσφέρουν μουσικά βιώματα και ήχους και “Πέρα από τη Θάλασσα”...

Τραγούδια και ρυθμοί από την Ιταλία και την Ελλάδα, μέρος της κοινής ιστορίας μας, που απογειώνουν ψυχή, αιγαιοπελαγίτικος μπάλλος και ταραντέλα, στον ρυθμό του ανέμου της θάλασσας...

Συντελεστές: Βασιλική Καρακώστα (τραγούδι), Simone Campa (κιθάρα, φλάουτο, κρουστά), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Κουζής (βιολί),Σω-τήρης Καστάνης(ακουστική κιθάρα), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσσο), Domenico Celiberti (κιθάρα, μαντολίνο), Maristella Martella(χορός).

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός Έναρξη συναυλίας 9.00 μ.μ

Είσοδος Ελεύθερη