«Οικογενειακή παρέλαση» στο Coffee Tales

oikogeneiaki parelash

Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Μαρίας Σταματάκη 

Η οικογένεια Ροδοκανού, έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και ξεκινάει από την αρχετυπική φιγούρα της γιαγιάς Ερασμίας. Από τότε που ο δεκάχρονος γιος της, Γιάννης, την πήγε ντυμένη νύφη στον δεύτερο γάμο της, σαν να ήταν άντρας, και όχι ένα μικρό φοβισμένο αγόρι.

Ο Γιάννης Ροδοκανός ως οικογενειάρχης, με την αδικημένη και διχασμένη ζωή του, έχει εξελιχθεί σε έναν πατέρα-δυνάστη. Πλάι του η σύζυγός του, μια θολή και σιωπηλή μητρική φιγούρα.
Οι τρεις γιοι τους καιη μοναχοκόρη τους Έρη, η οποία μας αφηγείται με αιχμηρές λέξεις, την ιστορία τους.
Ο Λαϊλιάς, ο μικρότερος γιος, είναι ανυποψίαστος και απροετοίμαστος για να δει σε ηλικία δώδεκα ετών, πού τον οδηγούν τα γεγονότα, - δύο χαστούκια από τον πατέρα του, - τα οποία στοιχειώνουν τις ενήλικες επιλογές του.Πνιγμένες επιθυμίες, τεθλασμένες αποφάσεις, αγχωμένα ξενύχτια γίνονται τρόπος ζωής.
Στην «παρέλαση» παίρνουν μέρος ο σύζυγός της Έρης, Θωμάς, τα τρία τους παιδιά, και ο εραστής της με τα αρχικά Μ.Σ.Μαζί τους και ο Ευέλπιστος, ο ψυχαναλυτής της Έρης, ο οποίος προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι της ζωής της, που είναι φτιαγμένο από ενοχές, αδιέξοδα, μυστικούς φόβους και ψέματα.
Ένας αόρατος ιστός πλέκεται γύρω από την οικογένεια Ροδοκανού...

Οι ήρωες του βιβλίου είναι οικείοι. Μέλη μιας τυπικής, μικροαστικής οικογένειας, που στον μικρόκοσμό της μοιάζει να επαληθεύονται όλοι, σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αναζητώντας ο καθένας, μια στοιχειώδη ταυτότητα.

Ο αναγνώστης ίσως αναγνωρίσει την οικογένειά της διπλανής πόρτας, με τις πίκρες, τις μικρές ή μεγάλες χαρές, τα ένοχα μυστικά και την επιβεβλημένη σιωπή, τον καταστροφικό καθωσπρεπισμό, αλλά και την ανόθευτη αλήθεια. Και τελικά την ακατάλυτη δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης.

Η  «Οικογενειακή παρέλαση», το τελευταίο βιβλίο της Μαρίας Σταματάκη,θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου, στις 6.30 στο Coffee Tales.
Θα μιλήσουν γι΄αυτό οι:

  • Λίλη Λαμπρέλλη, Συγγραφέας
  • Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθέτης
  • Κατερίνα Πρωτοπούλου,Ψυχολόγος.

και αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Μαρία Δεβελέγκα, Ματίνα Ντούσκου.

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»
της Μαρίας Σταματάκη – Εκδόσεις Πηγή

Τετάρτη, 25 Μαΐου, στις 18:30

CoffeeTales
Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 60 και Παλαιολόγου 7, Πειραιάς