Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν: Επετειακή Έκθεση των Ναυτικών Χρονικών στο Ίδρυμα Ευγενίδου

erxometha pros tin thalassan evgenidou

Οι άνθρωποι και τα γεγονότα πίσω από το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα στην Pop-Up Έκθεση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού, τα Ναυτικά Χρονικά διοργανώνουν την επετειακή παρουσίαση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» που τελεί υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου και έχει ως σκοπό να αφηγηθεί την εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα Ευγενίδου υπήρξε αποκλειστικός αρωγός για την ψηφιοποίηση του αρχείου τευχών των Ναυτικών Χρονικών από το 1931 έως το 1983, στη μνήμη Μαριάνθης Σίμου. Η πλατφόρμα του ψηφιοποιημένου αρχείου, με ελεύθερη πρόσβαση προς όλους.

Η επετειακή παρουσίαση αποτελεί την πρώτη φορά που ένα -επιλεγμένο- μέρος του Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών θα τεθεί σε δημοσιότητα και οι επισκέπτες του Ιδρύματος Ευγενίδου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα που συνθέτουν το παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον του φαινομένου που ονομάζουμε «ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα»: Επιστολές από εμβληματικές προσωπικότητες, μοντέλα πλοίων, αναμνηστικά καθελκύσεων, γράμματα από ναυτικούς για το περιοδικό και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν το πολύχρωμο «μωσαϊκό» της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…».

Η εξιστόρηση της πορείας της ελληνικής ναυτιλίας από το 1931 είναι οργανωμένη σε εννέα διαφορετικές ενότητες, όσες και οι δεκαετίες ύπαρξης των Ναυτικών Χρονικών. Την αφήγηση αυτή συμπληρώνουν ειδικές ενότητες οι οποίες υπογραμμίζουν σημαντικές πτυχές της ιστορικής πορείας του περιοδικού. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα προβάλλεται ένα video αφιέρωμα στους αρθρογράφους του περιοδικού που διαχρονικά ενδυνάμωναν τη φωνή της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εξέλιξη των Ναυτικών Χρονικών με την πάροδο των ετών και την πορεία τους στο μέλλον ως ένα πολυεπίπεδο μέσο ενημέρωσης.

Η επετειακή παρουσίαση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» επιθυμεί να φέρει πιο κοντά τη νέα γενιά των Ελλήνων με το ναυτιλιακό παρελθόν της χώρας και παράλληλα να αναδείξει το δυναμικό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον της θαλασσινής Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Επετειακή Παρουσίαση.

Οργάνωση: Ναυτικά Χρονικά
Υπό την Αιγίδα: Ίδρυμα Ευγενίδου
Μέγας Χορηγός: Qatar Airways
Χορηγοί: SeaBright, Πρεσβεία και Γενικό Προξενείο του Παναμά, Contships Management Inc.
Υποστηρικτές: 3Μ, VANOS, Gkirlemis Winery

Πληροφορίες Επίσκεψης:
Ίδρυμα Ευγενίδου
Είσοδος από Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο
Ημέρες Λειτουργίας:
18/3/2022 – 29/5/2022

Ώρες Λειτουργίας:
Η παρουσίαση θα είναι ανοιχτή τις ημέρες και ώρες λειτουργίας
του Ιδρύματος Ευγενίδου και συγκεκριμένα:
Δευτέρα – Τρίτη: 9:30-16:30
Τετάρτη – Κυριακή: 09:30-20:30

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την επίσκεψή σας στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

 

eep logo