«Προδοσία» στο Θέατρο Βρετάνια

Prodosia Pinter xeilakis

της Δήμητρας Καλλιανιώτη

Είδαμε την Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη στο Θέατρο Βρετάνια.
Σάββατο βράδυ κατηφορίζοντας τη Βουκουρεστίου με προορισμό το θέατρο Βρετάνια, για να συναντήσω καλή φίλη, να τα πούμε μετά από καιρό και να δούμε την παράσταση. Ομολογώ, χάρηκα πολύ τον κόσμο που περπατούσε στην Πανεπιστήμιου, μια και είχα και αρκετό καιρό να ανέβω στην Αθήνα.

Παλιά η ιστορία του θεάτρου Βρετάνια, χτίστηκε το 1932, αρχικά λειτούργησε ως κινηματογράφος και στη συνέχεια ως θέατρο. Από τη σκηνή του έχουν περάσει μεγάλες θεατρικές μορφές, όπως ο Δημήτρης Χορν, η Έλλη Λαμπέτη και πολλοί άλλοι. Αυτή η μυρωδιά του παλιού σε κυκλώνει αμέσως μόλις μπαίνεις στο χώρο.

Η υπόθεση του έργου.
Μια ερωτική ιστορία μεταξύ μιας γυναίκας, του άντρα της και του πιο παλιού του φίλου, με τον οποίον η γυναίκα συνάπτει επταετή ερωτική σχέση. Το έργο ξεκινάει από το τέλος, όταν οι τρείς τους έχουν πάρει πια διαφορετικούς δρόμους και πηγαίνει προς την αρχή φτάνοντας στη βραδιά του γάμου του ζευγαριού.
Τρεις ήρωες η Έμμα (Αθηνά Μαξίμου), ο άντρας της ο Ρόμπερτ (Λάζαρος Γεωργακόπουλος) και ο Τζέρι (Αιμίλιος Χειλάκης). Υπάρχει και ένα τέταρτο πρόσωπο η Τζούντιθ, με την οποία είναι παντρεμένος ο Τζέρι ,για την οποία μόνο ακούμε.
Βάζοντας στο επίκεντρο του έργου ο Πίντερ την εξωσυζυγική σχέση της Έμμα και του Τζέρι, πλέκει τριγύρω της όλες τις παράλληλες προδοσίες ανάμεσα στους ήρωες.
Στην παράσταση το πίσω-μπρος στο χρόνο γίνεται με τη χρήση φωτιστικών εφέ και με αναγγελία των ίδιων των ηθοποιών (λίγο σαν σχολική παράσταση)
Μου άφησε μια αίσθηση επιφανειακότητας όλο αυτό, η οποία βγήκε και στο παίξιμο των ηθοποιών.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, ένας ηθοποιός που εκτιμώ πολύ, κινείται ανάμεσα στην προσπάθειά του να δείξει τα ερωτικά του αισθήματα στην Έμμα και να μην φανεί η προδοσία του στον φίλο του Ρόμπερτ, αλλά η αλήθεια είναι, ότι λίγες στιγμές εισέπραξα κάτι από αυτά.
Η Αθηνά Μαξίμου είναι συνεπής στον ρόλο της Έμμα, στην ίδια ευθεία, χωρίς χρωματισμούς στον ρόλο της.
Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ηθοποιός με βάθος, το οποίο διακρίνει κάποιος σε κάθε ρόλο που παίζει, εγκλωβίζεται δυστυχώς σκηνοθετικά και περιορίζεται.

Μια παράσταση την οποία βλέπεις ευχάριστα, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για προβληματισμούς, σε αντίθεση με τον πιντερικό λόγο.

Συντελεστές
Παίζουν:
Τζέρι: Αιμίλιος Χειλάκης
Έμμα: Αθηνά Μαξίμου
Ρόμπερτ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Ένας σερβιτόρος: Νίκος Τσιμάρας

Μετάφραση: Μανώλης Δούνιας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης
Συνεργαζόμενη σκηνοθέτις: Λίνα Ζαρκαδούλα
Σκηνικά Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικος Τσιμάρας
Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής
Θεατρικές Επιχειρήσεις: Κάρολος Παυλάκης

eep logo