Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Πέντε χρόνια στην ελληνική Πολιτεία!

5 xronia kpisn

Γιορτάζει με πλήθος εκδηλώσεων...

Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την παράδοσή του στην ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει ένα πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κατά τη διάρκεια 5 ημερών -19 έως 23 Φεβρουαρίου- με την καλλιτεχνική συνεργασία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η μεγάλη γιορτή του ΚΠΙΣΝ, στην οποία συμμετέχει και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τις παραστάσεις «Οθέλλος» και «Φτηνά Τσιγάρα», και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική έκπληξη στην Αγορά, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει μια συζήτηση, ανοιχτή για το κοινό, με θέμα το ΚΠΙΣΝ ως πρότυπο δημοσίου χώρου και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Έλλη Ανδριοπούλου, ενώ έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο του επετειακού πενθήμερου, προγραμματίζεται επίσης μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις καινοτομίες στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ με ομιλητές ανθρώπους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του τόσο σπουδαίου έργου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν workshops αλλά και ένα speed mentoring session, με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων της.

Μια νέα χορογραφία στα Σιντριβάνια, ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων, συναυλίες, events και απρόσμενα happenings, παραστάσεις χορού, εκθέσεις, πάνελ συζητήσεων, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, roller skates shows, παρελάσεις κρουστών, αγώνες κανόε καγιάκ και τηλεκατευθυνόμενης ιστιοπλοΐας στο Κανάλι, ψυχαγωγικές δράσεις για οικογένειες, αγώνες σκάκι, ποδόσφαιρο 5Χ5 στο Ξέφωτο, προγράμματα για σχολεία, και πολλές ακόμη εορταστικές εκδηλώσεις, στην πλειονότητά τους με ελεύθερη είσοδο, έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά ότι το ΚΠΙΣΝ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης της πόλης. Στο πλαίσιο των 5 ημερών γιορτής, τους επισκέπτες περιμένουν και πολλές εκπλήξεις τόσο από τους χώρους εστίασης όσο και από το SNFCC Store.

Στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται τα 5 χρόνια του ΚΠΙΣΝ, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την πρεμιέρα μιας σημαντικής διεθνούς συμπαραγωγής της με το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν. Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι, «Οθέλλος», σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμούς του Ρόμπερτ Ουίλσον - στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ και σπουδαίοι πρωταγωνιστές διεθνούς φήμης, θα ερμηνεύσουν την εμβληματική όπερα του Βέρντι, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο σαιξπηρικό αριστούργημα.

Παράλληλα, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, τρεις από τις παραστάσεις του νέου μιούζικαλ «Φτηνά Τσιγάρα», των Παναγιώτη Καλαντζόπουλου - Ρένου Χαραλαμπίδη -στις 19, 20 και 23 Φεβρουαρίου-, αφιερώνονται στην επέτειο των 5 ετών του ΚΠΙΣΝ. Στο μιούζικαλ, το οποίο σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος, σε λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα, συμμετέχει ένα πολυσυλλεκτικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-τραγουδιστών με πείρα σε ολόκληρο το ευρύ φάσμα του χώρου του θεάματος.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει τέσσερις εκθέσεις, δίνοντας το στίγμα της στον προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων: στο αίθριο του 4ου ορόφου, η έκθεση «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης» αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα χρόνια του Αγώνα, ενώ η έκθεση «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους» διερευνά τον τρόπο με τον οποίο συνομιλούν εμβληματικά έργα του ευρωπαϊκού και του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Στον 2ο όροφο της ΕΒΕ, η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη «Οι εξόριστοι» παρουσιάζει μία σειρά πορτρέτων των τροφίμων ενός ψυχιατρείου που αποκαλύπτουν το δράμα της ψυχικής νόσου και η έκθεση της Monumenta «Ιχνηλατώντας την ανθρώπινη παρουσία και ζωή» στο ισόγειο έχει ως θέμα την ιστορία του χώρου όπου οικοδομήθηκε το ΚΠΙΣΝ, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.snfcc.org/5Years και στις σελίδες στα social media @SNFCC.