Η νύφη από τη Συρία

nyfi apo th syria

Στα πλαίσια προβολών του ανοιχτού κοινωνικού «Σβούρα», θα προβληθεί στις 12 Νοεμβρίου η κοινωνική ταινία «Η νύφη από τη Συρία», σε σκηνοθεσία Εραν Ρίκλις
Πρωταγωνιστούν : Χιάμ Αμπάς, Μακράμ Κουρί, Κλάρα Κουρί, Ασχράφ Μπαρχόμ

Η ημέρα του γάμου της Μόνα είναι ημέρα ελευθερίας και αποχωρισμού. Μόλις περάσει τα σύνορα Ισραήλ και Συρίας για να παντρευτεί τον Σύριο τηλεοπτικό σταρ Ταλέλ, δε θα της επιτραπεί ποτέ να επιστρέψει στο χωριό της, στις οροσειρές του Γκολάν που τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι συνοριακοί θα την αφήσουν τελικά να περάσει τα συρματοπλέγματα ή αν θα υπερισχύσει η στεγνή γραφειοκρατία τους. Πρωταγωνιστές στα άκρως κωμικοτραγικά επεισόδια του γαμήλιου αυτού θρίλερ είναι ο αδερφός της Μόνα και οι μικροαπατεωνιές του, το εθνικιστικό πείσμα του πατέρα, το αλλοπρόσαλλο ταμπεραμέντο του γαμπρού, το όραμα της μεγαλύτερης αδελφής της, Αμάλ, να αναπνεύσει ελευθερία, το εγκλωβισμένο άσπρο νυφικό και το σωτήριο άσπρο διορθωτικό. Ένα γλυκόπικρο φιλμ για τον παραλογισμό του μεσανατολικού και την ελπίδα της υπέρβασης ως μοναδικού τρόπου επιβίωσης.

Ο Eran Riklis δημιουργεί μία ταινία για την οικογένεια και την πολιτική, μία ταινία που αναφέρεται ταυτόχρονα τόσο σε προσωπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό δράμα που έχει πινελιές χιούμορ, μιλά για το Μεσανατολικό με την ίδια ευκολία που αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις και καταφέρνει να μιλήσει για όρια ανθρώπων και σύνορα λαών με τρόπο απλό και κατανοητό.

Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος ΣΒΟΥΡΑ
Π. Τσαλδάρη 123 και Καισαρείας, Νίκαια
Νίκαια, Αττική

eep logo