Μακρόνησος: «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

makronisos

Το νέο ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ σε Δήμους του Πειραιά

Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, θα προβάλει το νέο ντοκιμαντέρ της ΚΕ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, με τίτλο: ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» τις παρακάτω μέρες και ώρες σε Δήμους του Πειραιά.

Συγκεκριμένα:
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 11πμ, Κινηματογράφος «ΣΙΝΕΑΚ», Πειραιάς
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 6μμ, Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Περάματος
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 6μμ, Πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», Κερατσίνι – Αμφιάλη
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12, 6μμ, Πολιτιστικό κέντρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ», Κερατσίνι – Ταμπούρια
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12, 11πμ, Κινηματογράφος «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», Κορυδαλλός

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και σε συνέχεια της δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών του προηγούμενου διαστήματος, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέου ντοκιμαντέρ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, με τίτλο:
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό με μοναδικό σκοπο να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί δίνουν τη φωνή τους και αφηγούνται με συνταρακτικό τρόπο προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που μαρτύρησαν πάνω στο νησί και οι οποίες ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φρικαλεότητα των δημίων, αλλά και το μεγαλείο των αγωνιστών.
Φωτίζουν την ανελέητη σύγκρουση των δύο κόσμων, αυτού που αγωνίζεται για να έρθει το νέο και εκείνου που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκε στη Μακρόνησο ή και μετά, για αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του το τι εστί «Μακρόνησος».

ETEKA_Desktop

eep logo