Οι εδαφικές μεταβολές της Ελλάδας μέσα από γραμματόσημα

laskaridi bibliogrammatosima

Παρουσίαση βιβλίου του Κ. Τσιτσελίκη από το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη

 

Στο πλαίσιο την Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης Notos 2021, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει το βιβλίο »Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947» του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 14.00 στο Ζάππειο Μέγαρο με ομιλητές τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, Παν. Μακεδονίας, τη Λένα Διβάνη, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Λάμπρο Μπατσιώτη Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.

Όπως αναφέρεται για την έκδοση η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη της Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η μελέτη εξετάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου.

Η ταξινόμηση και η διαχρονική συσχέτιση των περιπτώσεων γίνεται με κριτήριο τον βίαιο ή τον ειρηνικό τρόπο κτήσης του εδάφους, την επιτυχία ή την αποτυχία της εδαφικής μεταβολής, τη μονιμότητά της, την παρένθετη μεταβολή, την αλλοίωση ή την ακύρωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους από ξένη κατοχή και κυριαρχία, την εδαφοποίηση πολιτικής μη κρατικής εξουσίας, την κατοχή ξένου εδάφους, την εξωχώρια ελληνική στρατιωτική παρουσία ή την ξένη στρατιωτική φίλια παρουσία στην Ελλάδα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το γραμματόσημο και η ταχυδρομική σφραγίδα παρακολουθούν και εκφράζουν τις μεταβολές της εξουσίας που καθορίζουν το έδαφος και τους ανθρώπους. Η έκδοση συμμετέχει στο διαγωνιστικό
μέρος της Φιλοτελικής Έκθεσης, στην κατηγορία των έργων της φιλοτελικής λογοτεχνίας με προωθητικό και ιστορικό χαρακτήρα.