«Safe & sound» της Ράνιας Φραγκουλίδου

Patriotland Small talk

Ολοκληρώνεται το project Νέοι καλλιτέχνες

 Οι εκθέσεις του Project / Νέοι καλλιτέχνες ολοκληρώνεται με την σειρά των έργων «safe & sound» (μτφρ. σώος/α & αβλαβής) της Ράνιας Φραγκουλίδου.

Το έργο τέχνης, ως γλώσσα μη προτασιακή, φέρει χαρακτηριστικά αινίγματος πυροδοτώντας μια σειρά από αναρωτήσεις και υποθέσεις για αυτό που καθιστά ορατό. Η καλλιτεχνική πρακτική είναι το απότοκο της προσήλωσης του δημιουργού στον Εαυτό, ως μοναδική και ιδιαίτερη οντότητα μέσα στον κοινωνικό κόσμο.

Παρά την ασκητική ασυλία του εργαστηρίου, η αποστασιοποίηση του καλλιτέχνη από τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου για τα αισθητά είναι ανέφικτη, ενώ κάθε «απόσυρση» θα ήταν σχεδόν προδοτική για τον οικουμενικό χαρακτήρα της τέχνης. Η αίσθηση του κόσμου και η δυναμική της στοχαστικής ενέργειας μετουσιώνεται σε εικόνες με σύμβολα και προσωπικούς κώδικες, διατηρώντας ένα στοιχείο αντικειμενικής σιωπής στο έργο και προσδίδοντας συνάμα ελευθερία και ευρύτητα στην ερμηνεία του.

Η σειρά των έργων «safe & sound» (μτφρ. σώος/α & αβλαβής) είναι μια περιπαικτική ερωτηματοθεσία για την βιωμένη πραγματικότητα και τις κοινωνικές διαδράσεις⸱ ο ιδιωτικός και δημόσιος βίος, τα θεία, η εθνοτική ταυτότητα και τα πατριωτικά συναισθήματα κωδικοποιούνται με αισθητικούς όρους ως πεδίο αυτοπεριορισμών, κοινωνικών συγκλίσεων, αντιθέσεων ή συγκρούσεων. Η οπτική μορφοποίηση επιλεγμένων θραυσμάτων του κόσμου είναι το κυρίαρχο μέλημα, όπως άλλωστε και η προσπάθεια επανασυσχετισμού της καλλιτεχνικής πράξης με την κοινωνική

Η Ράνια Φραγκουλίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη. Είναι Διδάσκουσα ΕΕΠ στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ απ’ όπου έχει πάρει και τα πτυχία Ζωγραφικής και Χαρακτικής.

Έχει παρουσιάσει δουλειά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το καλλιτεχνικό της έργο έχει βραβευτεί σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Σερβία-Ερζεγοβίνη, Ιαπωνία και Ρουμανία.

Lamb of God 1

Το Project / Νέοι καλλιτέχνες υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκτός|Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 - 15:00

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 10/11 – Σάββατο

Έναρξη έκθεσης: Τετάρτη 10/11 18:00 – 21:00

eep logo