"Ένα Άλλο Μυστήριο" στην Ελευσίνα

Another Mystery 2 Julie Desprairies

Χορογραφικός περίπατος στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές


Σε σύλληψη και χορογραφία της σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies

Σε μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή, η σπουδαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairie, με τη συμμετοχή πέντε Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, καθώς και κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας υλοποιεί έναν χορογραφικό περίπατο με τίτλο Ένα Άλλο Μυστήριο (Un Autre Mystère).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Η Ελευσίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα Μικρά και τα Μεγάλα Μυστήρια που πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα, τη λατρεία της θεάς της γεωργίας, Δήμητρας, και της κόρης της, Περσεφόνης, καθώς και για τις θυσίες, τις προσφορές και τους ύμνους που περιελάμβαναν οι μυστικιστικές πομπές στην Ιερά Οδό.

Στο πλαίσιο της Ελευσίνα 2023, η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies και η ομάδα της, Compagnie des Prairies, έχοντας έρθει σε επαφή με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, στο πλαίσιο δυο καλλιτεχνικών residencies στην Ελευσίνα, επιστρέφουν σε αυτήν και συνθέτουν, Ένα Άλλο Μυστήριο, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό της πλούτο μέχρι και σήμερα.

Another Mystery 8 Julie Desprairies

Προβάλλοντας την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα, η Julie Desprairies θα δημιουργήσει μία ενσώματη χαρτογράφηση των χορών της Ελευσίνας και θα διερευνήσει τον ρόλο του χορού σε σχέση με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό. Xαράσσοντας ένα νέο μονοπάτι στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, η παράσταση θα διαγράψει τη δική της πορεία σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, που δεν θα γιορτάζουν κάποια θεά, αλλά θα τιμούν τους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας. Οι μυστικιστικές φόρμες και τα αντικείμενα που αποκαλύπτονται στα Μυστήρια θα αντικατασταθούν από καθημερινές συζητήσεις και αντικείμενα που διαμορφώνουν την πόλη του σήμερα, θέτοντας δομικά ερωτήματα: Τι θα γινόταν αν η χορογραφική τέχνη είχε μια οργανωτική λειτουργία; Αν ένα καλλιτεχνικό έργο μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές για την πόλη; Αν η διαβούλευση των πολιτών μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του χορού;

Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η Julie Desprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Με εξειδίκευση στη δημιουργία παραστάσεων από τους κατοίκους για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, τα έργα της Γαλλίδας χορογράφου διακρίνονται από μια θεμελιώδη ιδέα: η πόλη είναι η σκηνή της και οι κάτοικοι οι ερμηνευτές.

Another Mystery 4 Julie Desprairies

Σημείωμα χορογράφου

Έχω φανταστεί ένα χορογραφικό έργο που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κατοίκων. Μια παράσταση του περιλαμβάνει την από κοινού δημιουργία και υλοποίηση. Θέλω να επανεξετάσω την εξέλιξη των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών. Ντόπιοι χορευτές/τριες, πολίτες, μάγειρες/ρισσες και εθελοντές/ντριες θα συμμετέχουν στον χορογραφικό περίπατο. Η σκηνή μας θα είναι τα δύο χιλιόμετρα των γραμμών. Επιλέγω αυτή τη διαδρομή, για να διασχίσουμε τα τοπία της Ελευσίνας, να ανακαλύψουμε μία μοναδική θέα της πόλης και των κρυμμένων θησαυρών της, από την τοπική κηπουρική ως τη χορευτική παράδοση επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έργο Ένα Άλλο Μυστήριο είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία απογραφή των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα. Η καταγραφή των χορευτικών κινήσεων, όσο και η δραματουργία της περιπλάνησης, έχει συσταθεί από αρχεία και εικονογραφικές ή κειμενικές πηγές, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων επισκέψεων στην πόλη.

Julie Desprairies

Another Mystery 1 Julie Desprairies

Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)

Σύλληψη - Χορογραφία: Julie Desprairies

Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα

Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη

Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting

Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης

Συντονισμός Συμμετεχόντων - Mentor: Γιάννης Παππάς

Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie - Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)

Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη

Με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Παραγωγή: Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της Compagnie des Prairies - Julie Desprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.


Πληροφορίες

Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00 και στις 16.00.

Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος

Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά

Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα

Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο https://form.jotform.com/212863558676369

Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40 άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατότητα θέασης για όλους. Ο αριθμός ενδέχεται να μεταβληθεί βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

eep logo