Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)

Dimitrios Vikelas

Έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση η οποία διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, αποτελεί μια τη νοητή συνέχεια της του έργου του Δημητρίου Βικέλα Λουκής Λάρας, Αυτοβιογραφία γέροντος Χίου, το οποίο παρουσιάζεται στη Σκηνή Ωμέγα σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΘΠ Λευτέρη Γιοβανίδη.

Διακόσια και πλέον ψηφιακά αντίγραφα υψηλής ποιότητας από βιβλία, χάρτες και εικαστικές αποτυπώσεις, ξεναγούν τους επισκέπτες στην εβδομηντάχρονη ζωή του Δημήτριου Βικέλα· από τα παιδικά του χρόνια, λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έως τον θάνατό του, στο πέρασμα του 20ού αι.

Φωτίζοντας σταθμούς της δράσης και του έργου του, η έκθεση στήνει το σκηνικό των πραγματικών και νοητών ταξιδιών του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κυρίως, όμως, των αναγνωστικών σταθμών και των συγγραφικών τόπων του.

Με έμφαση στις εκδόσεις του Λουκή Λάρα, που αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα αγαπητό ανάγνωσμα και έλαβε ξεχωριστή εικαστική αξία μέσα από την εικονογράφηση του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909), τα εκθέματα παρουσιάζουν την ποικιλία των ενδιαφερόντων του συγγραφέα, όπως αποτυπώθηκαν στα λογοτεχνικά κείμενα, τις διαλέξεις, την αρθρογραφία στον Τύπο και τις οδοιπορικές αναμνήσεις του.

Ο χρονολογικός πίνακας ο οποίος συνοδεύει την περιήγηση στα εκθέματα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κινηθεί παράλληλα στην εργοβιογραφία του Δ. Βικέλα και τα ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν στην εποχή του.

Τα τεκμήρια προέρχονται κυρίως από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και ιδιαίτερα από τη Βιβλιοθήκη του πρωτοπόρου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929), που συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με τον συγγραφέα του Λουκή Λάρα. Στην έκθεση φιλοξενούνται και βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.

Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό υπογράφει ο εικαστικός-σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ και την επιστημονική επιμέλεια η Έλλη Δρούλια και η Μαρία Βλασσοπούλου.

Ο Λουκής Λάρας του Δημητρίου Βικέλα με τον Μανώλη Μαυροματάκη
Μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Λευτέρη Γιοβανίδη.

Μια προσωπική εξομολόγηση, που μας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του 1821, συστήνοντας μας τα πρόσωπα τα οποία η Ιστορία παραμερίζει: τους αντι-ήρωες. Αυτούς που, μετά τον αγώνα, ηρωικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή».

Η διαχρονικότητα του αντι-ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι έχει να μοιραστεί μαζί μας ο μέσος άνθρωπος της Επανάστασης; Είναι ένας άνδρας καθημερινός, απλός, όπως οι περισσότεροι από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και δυναμικός –ένα κράμα γόνιμων αντιθέσεων που εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη.

Μετατρέποντας σε πρωταγωνιστή έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής», η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινότητας. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας.

Ενημέρωση για την είσοδο του κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

  • Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
  • Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

monopoli.gr

eep logo