«Οι άνδρες δεν κλαίνε»

zagori fiction days

Θεατρικό Μουσικοχορευτικό Δρώμενο στην Επέκεινα Χώρα, Άνω Βίτσα Ζαγορίου

Η Ευρωπαϊκή Έκφραση σε συνεργασία με την ΦΑΟΣ 8 ΚΟΙΝΣΕΠ στο πλαίσιο του Yonder Festival, θα παρουσιάσει το θεατρικό μουσικοχορευτικό δρώμενο «Οι άνδρες δεν κλαίνε».
Η παράσταση δίνει βήμα και δυναμώνει τη φωνή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται στις δύο Δομές της Ευρωπαϊκής Έκφρασης στην Αθήνα ώστε να ακουστούν μέσα από το λόγο, την κίνηση, το θεατρικό δρώμενο και, εν τέλει, το καλλιτεχνικό τους έργο. Το μουσικοχορευτικό δρώμενο είναι το αποτέλεσμα των πολυθεματικών εργαστηρίων που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασυνόδευτοι ανήλικοι, αποδομώντας ταμπέλες και στερεότυπα: η τέχνη ως διαλύτης και καταλύτης».
Στα πολυθεματικά εργαστήρια συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι έφηβοι που διαμένουν στις δύο δομές, ενώ στην παράσταση συμμετέχουν 20 έφηβοι, ηλικίας 14 μέχρι 18 ετών, από το Αφγανιστάν, το Μάλι, τη Γκάνα, τη Σομαλία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η παραγωγή της δράσης «Οι άνδρες δεν κλαίνε» έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συλλογικού Θεάτρου (Ensemble Theatre) και είναι επηρεασμένο από το θέατρο Brecht και Βoal. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κλήθηκαν, ως βασικοί συμμέτοχοι και συνδημιουργοί, να εξερευνήσουν το θέμα των ανδρικών στερεοτύπων (και την άρση αυτών), να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και να λειτουργήσουν ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες του κόσμου.

Το συγκεκριμένο θεατρικό, μουσικοχορευτικό δρώμενο επιχειρεί όχι μόνο να κινητοποιήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τους (πολύ)γραμματισμούς των παιδιών, αλλά και την ανάπτυξη αξιόπιστων σχέσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας. Σε αυτό το θεατρικό εγχείρημα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες πραγματεύονται τις αντιλήψεις για το ανδρικό φύλο μέσα από τυποποιημένες εκφράσεις και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες και πολιτισμούς, διερευνούν τη δύναμη, την ισχύ και την πειθώ τους στο χώρο και στο χρόνο και εξερευνούν την πιθανότητα αλλαγής που μπορεί να κουβαλά ο δικός τους κοινά διατυπωμένος λόγος, οι δικές τους συλλογικές δημιουργίες. Σας προ(σ)καλούμε σε αυτό το ταξίδι φαντασίας, εξερεύνησης, συνεργασίας και αποδοχής ως συνταξιδιώτες και συνοδοιπόρους.

Στο πλαίσιο του Zagori Fiction Days που πραγματοποιείται από την Επέκεινα Χώρα και το Series Balkans:

Σάββατο, 2.10, 18.00.
Συνάντηση με τον Άριελ Κύρου, Γάλλο δοκιμιογράφο, δημοσιογράφο, εμπειρογνώμονα της επιστημονικής φαντασίας, γιο του μεγάλου 'Ελληνα σκηνοθέτη Άδωνι Κύρου, ο οποίος θα μιλήσει για το βίο και το έργο του πατέρα του (μεταξύ άλλων, σκηνοθέτης της ταινίας "Το μπλόκο").

Σάββατο, 2.10, 20.00.
Προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της σερβικής σειράς, "Το κακό Αίμα" που θα προβληθεί στη δημόσια σερβική τηλεόραση με αγγλικούς υποτίτλους, της οποίας οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης θα είναι παρόντες και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Κυριακή 3.10. 14.30-17.00.
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα
1. τις προοπτικές της δημιουργίας, αγοράς και διανομής οπτικοακουστικών περιεχομένων μυθοπλασίας, στην Ευρώπη και τις βαλκανικές χώρες,
2. την αναγκαιότητα δημιουργίας περιφερειακών και διαβαλκανικών πλατφορμών διανομής τηλεοπτικής μυθοπλασίας,
3. την υποστήριξη και την ενίσχυση διασυνοριακών οπτικαοακουστικων συμπαραγωγών,
4. τον σχεδιασμό μιας ισχυρής ευρωπαικής επενδυτικής πολιτικής σε περιεχόμενα μυθοπλασίας.

Συμμετέχουν ο σεναριογράφος Βαγγέλης Μπέκας, η σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, ο τηλεοπτικός παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης, η Μαρία Κουφοπούλου προϊστάμενη στο Τμήμα Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, η αν. προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Λίνα Μυλωνάκη και η σύμβουλος παραγωγών και συντονίστρια οπτικοακουστικών έργων του Film Office Διονυσία Αρβανίτου, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Βαρδαρινός, ο Ariel Achille Kyrou δοκιμιογράφος, κριτικός βιβλίου, μουσικής και νέων τεχνολογιών, υιός του ελληνογάλλου σκηνοθέτη Άδωνι Κύρου, ο κοσοβάρος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός Ben Apolloni, o δυναμικός κροάτης παραγωγός σειρών Netflix & HBO Nebosja Τaraba, η σέρβα παραγωγός Snezana van Houwelingen και ο σέρβος σκηνοθέτης Goran Stankovic της εταιρείας This and That Productions, οι βορειομακεδόνες παραγωγοί της εταιρείας OXO Ilija Tiricovski και Pece Taleski.

 

eep logo