Η «Φιλική Εταιρεία» στο Ρέντη

filikh etaireia renth

Μοναδική παράσταση στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Τα μυστικά της «Φιλικής Εταιρείας» θα γνωρίσει το κοινό τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Νάξου και Σταυράκη) στις 9.30 το βράδυ. Με ένα σκηνικό, πιστό αντίγραφο της αποθήκης του Δημάρχου της Οδησσού, το έργο του Γιώργου Κοζυράκη, αναδεικνύει την ιστορία της Φιλικής Εταιρείας και τη συνεισφορά της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση και ξεκινά από την αρχική συνάντηση των τριών Φιλικών και φτάνει μέχρι το 1820, ένα βήμα πριν την Επανάσταση, ρίχνοντας φως σε όσα δεν γνωρίζουν για τον αγώνα αυτών των ανθρώπων.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί : Γιώργης Κοντοπόδης , Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Μαρσώ Φίλη, Γωγώ Φάκου, Κλάδη Κάγια.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Αττικής.

Λίγα λόγια για το έργο
Οδησσός, 1814. Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό. Αποφασίζουν να ιδρύσουν την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Καταφύγιο τους η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.
Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι μερικά απ τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.
Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ τα χείλη όλων, όσοι μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειες τους να βρούν ηγέτη , ξεκινώντας απο τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.
Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα Υψηλάντη, η λεγόμενη και «μάνα της Επανάστασης» , τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων; Και η επιστροφή τους στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι πέντε αυτοί άνθρωποι, θέτουν τους κομβικούς άξονες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Για την είσοδο του κοινού δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, self test, rapid test , μοριακό test. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, από την προσέλευση έως και την αποχώρηση και σε όλους τους χώρους. Δεν επιτρέπεται διάλειμμα και θα υπάρχει κενό ανά 2 ή 4 καθήμενους. Η αποχώρηση των θεατών θα γίνεται σταδιακά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
Νάξου και Σταυράκη
Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη