Παράταση της έκθεσης «Πειραιάς: Το λιμάνι των Τριήρων»

ekthesi limani ton trihron

Η έκθεση «Πειραιάς: Το λιμάνι των Τριήρων» που οργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Zea Harbour Project αποτέλεσε από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, καθώς και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και πολιτιστικών φορέων.

Η θερμή ανταπόκριση του κοινού μας ενθάρρυνε να παρατείνουμε τη διάρκεια της έκθεσης έως και την 30η Δεκεμβρίου 2015.

Η Έκθεση:
Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις ζωντανεύει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης
Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο της European Maritime Day Piraeus και με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Lovén, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

Η έκθεση έχει 8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.
Παράλληλα με την έκθεση προβάλλεται ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.
Οι εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, κύριο Γιάννη Νάκα.

ΧΟΡΗΓΟΙ:
- CARLSBERG FOUNDATION
- UNIVERSITY OF COPENHAGEN
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.
- BUREAU VERITAS Hellas S.A.
- EURONAV
- SEA WORLD MANAGEMENT AND TRADING INC
- TSAVLIRIS SALVAGE
- LASSI SHIPING COMPANY LTD
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:

Τρίτη έως Σάββατο: 09:00 – 14:00
Δευτέρα, επίσημες αργίες και εορτές κλειστά
Πληροφορίες: 210 4516264, 210 4516822