«Επιφυλακή» : Εικαστική δράση στις φυλακές της Αίγινας

fylakes aiginas eisodos

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική δράση πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα, κατά τη διάρκεια της 7ης Γιορτής Φιστικιού (25-27/9). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της μεγάλης αυτής εμπορικής και πολιτιστικής γιορτής του νησιού, οι εικαστικοί Κώστας Βαρώτσος, Βένια Δημητρακοπούλου και Δανάη Στράτου παρουσίασαν την εγκατάσταση «Επιφυλακή» επί της οδού Καποδιστρίου, απέναντι από την πρόσοψη του κτιρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ένα έργο για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την απομάκρυνση των φυλακών από το ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Την επιμέλεια της «Επιφυλακής» έχει ο ιστορικός Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού.

Το έργο είναι τοποειδικό (site specific) και αναπαριστά μέρος της πρόσοψης και της εισόδου του μνημείου απέναντι από το πραγματικό, σε φυσικό μέγεθος και με τη μορφή που θα είχε το κτίριο αν ήταν ανακαινισμένο και φιλοξενούσε έκθεση των τριών εικαστικών.

Μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μνημείων που συνδέονται με την ίδρυση στην Αίγινα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με την εγκατάσταση στο νησί της πρώτης κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο ανεγέρθηκε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο (1828-1829) με κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους σε οικόπεδο είκοσι στρεμμάτων που παραχώρησε η δημογεροντία του νησιού για να στεγάσει τα ορφανά του απελευθερωτικού αγώνα. Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για μικρά χρονικά διαστήματα ως στρατώνας, λοιμοκαθαρτήριο, φρενοκομείο, τόπος στέγασης προσφύγων, ενώ από το 1880 έως το 1984 λειτούργησε ως φυλακή, μια χρήση που σφράγισε ανεξίτηλα την ταυτότητά του, μετατρέποντάς το από χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού σε χώρο εγκλεισμού και τιμωρίας.

Kathimerini.gr

eep logo