Ταξίδι στην αιωνιότητα

taksidi stin aioniothta

Καραΐνδρου - Τζανέλλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το ονειρικό Ταξίδι στην αιωνιότητα, η επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία αγκάλιασε το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου 2015. Η ποιητική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, που έντυσε τις σπουδαίες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Με σύμμαχο τα κοστούμια και σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου, η κίνηση των χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου.
Η παραγωγή, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 2013 στο Θέατρο Ολύμπια και στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη, Λευκάδα και Σύρο, παρουσιάζεται με καινούρια διανομή χορευτών στο υποδειγματικά ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Αγγελοπούλου, κόρη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε ταινίες μικρού μήκους, στο θέατρο και στην όπερα.
Ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογράφησε τον μουσικό κόσμο της Καραΐνδρου με ευθείες αναφορές στο σινεμά του Αγγελόπουλου και κατ' επέκταση στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά την ίδια στιγμή και με μια ελευθερία που προκύπτει από τους συναισθηματικούς κώδικες της υπέροχης μουσικής, η οποία έχει κατακτήσει την δική της αυτονομία μέσα στον χρόνο.
Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Σημείωμα Ρενάτο Τζανέλλα
«Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι ένα ταξίδι από μόνη της. Η λέξη «ταξίδι» είναι επίσης πολύ κοντά σε περιεχόμενο σ’ αυτό που προσπαθεί να είναι αυτή η παράσταση: ένα σύντομο ταξίδι.
Η πρόθεσή μου δεν είναι βέβαια να αφηγηθώ μια ιστορία για τις ταινίες. Οι ταινίες είναι από μόνες τους ένας κόσμος. Θέλησα να αφεθώ να εμπνευστώ από την ίδια τη μουσική και από τις ταινίες και να δημιουργήσω κάτι που μεταδίδει αυτά τα οποία ένιωσα κι εγώ βλέποντάς τις, αυτά για τα οποία μιλούν˙ όλα αυτά που βρίσκω υπέροχα αλλά τόσο έντονα, που αμέσως νιώθω ότι πρέπει να πάρω μια απόσταση: τα έντονα συναισθήματα, το πάθος, την απελπισία, τη θλίψη.
Ήταν αναπόφευκτο αυτό το έργο να αναπτύσσεται στη σκιά του γίγαντα κινηματογραφιστή και η αλήθεια είναι ότι ένιωσα στην αρχή μια πίεση. Αλλά συμφωνήσαμε και οι τρεις, η Ελένη, η Κατερίνα κι εγώ, ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από τις ταινίες και να ερμηνεύσουμε τη μουσική στο νέο έργο.
Το «ταξίδι» και η «αιωνιότητα» είναι άλλωστε δύο έννοιες που αφορούν άμεσα τον καλλιτέχνη. Η δημιουργία είναι σαν το ταξίδι. Δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλει και δεν ξέρεις ποτέ αν θα μείνει κάτι απ’ αυτό που κάνεις, στο οποίο βάζεις κάτι από τον εαυτό σου».

Σημείωμα Ελένης Καραΐνδρου
«Η πρώτη μου συνεργασία με το Θόδωρο Αγγελόπουλο ήταν το Ταξίδι στα Κύθηρα, το ταξίδι στο ανέφικτο. Στην Αιωνιότητα και μια μέρα, την έκτη από τις οκτώ συνεργασίες μας, ο Θόδωρος κατακτούσε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και παρέδιδε μια ταινία, ποιητικό στοχασμό, πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και τα όριά της, αφήνοντας παρακαταθήκη το μεγάλο ερώτημα, τι είναι το αύριο, πόσο διαρκεί το αύριο...Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Την απάντηση τη δανείζεται από το Σαίξπηρ, δίνοντάς της ωστόσο την προέκταση του δικού του στοχασμού.
Όταν συναντήθηκα με το Ρενάτο Τζανέλλα, μετά από πρόσκληση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέσα μου γεννήθηκε η βεβαιότητα ότι η μουσική που έγραψα, εμπνεόμενη από το ποιητικό όραμα του Αγγελόπουλου, στα χέρια του χαρισματικού χορογράφου θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις και θα ζωντάνευε μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Δουλέψαμε μαζί με το Ρενάτο για να χτίσουμε μαζί ένα ενιαίο έργο δραματουργικά, ένα μουσικό ταξίδι με πολλούς σταθμούς, με πολλές εικόνες, με ανατροπές, με εναλλαγή χρωμάτων.
Από Το λιβάδι που δακρύζει και το θέμα του πρόσφυγα, στην αναχώρηση και το θέμα της αιωνιότητας κι από την Αναζήτηση στο Ταξίδι στα Κύθηρα. Από το Βλέμμα του Οδυσσέα, στον αποχαιρετισμό του Μελισσοκόμου κι από το Χορό στο ποτάμι της Σκόνης του χρόνου, στο Τοπίο στην ομίχλη και το Adagio - το θέμα του πατέρα.
Η συνάντηση μου με το Ρενάτο, ο τρόπος που ακούει τη μουσική, η βαθειά του ευαισθησία, η γνώση και το ταλέντο του, πιστεύω θα φωτίσουν αθέατες πλευρές της μουσικής μου.
Η παρουσία της Κατερίνας Αγγελοπούλου στη σκηνογραφία και τα κοστούμια, μιας νέας καλλιτέχνιδας με φλόγα και όραμα, με γεμίζει χαρά και συγκίνηση γιατί πιστεύω πως μαζί με το ταλέντο της καταθέτει ένα σημαντικό συγκινησιακό φορτίο και μια βαθειά γνώση του ψυχικού τοπίου του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Ταξίδι στην αιωνιότητα
Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραίνδρου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου 2015 / Ώρα έναρξης 20.00
Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Χορογραφία – Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Αγγελοπούλου

Ερμηνεύουν:
Στράτος Παπανούσης
Νατάσα Σιούτα - Αλεξάντερ Νέσκωβ
Μαρία Κουσουνή (7, 8/10), Ελεάνα Ανδρεούδη (11, 13/10) - Βαγγέλης Μπίκος
Πόπη Σακελλαροπούλου - Ντανίλο Ζέκα
Βανέσα Κούρκουλου - Θανάσης Σολωμός
Μάνια Καραβασίλη - Έλτον Ντιμρότσι
Άννα Φράγκου - Αγάπιος Αγαπιάδης
Ελεάνα Ανδρεούδη (7, 8/10), Βίκυ Τσιρογιάννη (11, 13/10) - Μιχάλης Παππάς
Ελένη Κλάδου - Γιάννης Μπενέτος

Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο
Τρίτη – Κυριακή: 09.00–21.00 & Δευτέρα: 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 36 62 100 / Ομαδικά εισιτήρια: 210 37 11 342
Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

Ταμεία του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
Τρίτη - Σάββατο 10.00-14.00 & 18.00-21.00

eep logo