«Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

sxoleio ton delikaton eraston

Μια ξεχωριστή ανάγνωση του βιβλίου του Ρήγα Βελεστινλή από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή 

..ήτοι βιβλίον ηθικόν περιέχον τα περίεργα συμβεβηκότα των ωραιοτέρων γυναικών του Παρισίου, ακμαζουσών κατά τον παρόντα Αιώνα.
“...Je prends mes desirs pour la realite car je crois en la realite de mes desirs…”

(…Εκλαμβάνω τις επιθυμίες μου για πραγματικότητα, γιατί πιστεύω στην πραγματικότητα των επιθυμιών μου - Σύνθημα του γαλλικού Μάη '68)

Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, μετά την επιτυχία που σημείωσε στη Μικρή Επίδαυρο με το μπαρόκ κομψοτέχνημα «Η Κιβωτός του Νώε», επιχειρεί μια ξεχωριστή μουσική ανάγνωση του αριστουργήματος του Ρήγα Βελεστινλή «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών». Στην πρώτη της συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εξερευνά την Ευρώπη (ιδιαιτέρως τη Γαλλία) του Διαφωτισμού, όπως αποτυπώνεται στο έργο του Ρήγα: Ένα παλίμψηστο ελευθεριότητας και πρωτοπορίας, πολύ κοντινό στα ριζοσπαστικά κινήματα της εποχής μας.Το χιούμορ, ο ερωτισμός, οι πολιτικές αναφορές σμιλεύουν έναν υβριδικό μουσικό καμβά, που συνομιλεί με την pop κουλτούρα και τα νέα μέσα. Οι ιστορίες για τα μοντέρνα ήθη και τη χειραφετημένη νεολαία, οι δημοφιλείς έκλυτες μελωδίες που ερεθίζουν τον τολμηρό βίο αποτελούσαν ανέκαθεν, μαζί και χωριστά, ιδανικό όχημα για την ανάδειξη των φιλελεύθερων ιδεών.

Με την Ομάδα Ραφή συμπράττει ο υποψήφιος για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» Θάνος Λέκκας, γνωστός από τη συνεργασία του με την ομάδα Osmosis του Ευριπίδη Λασκαρίδη, και ο κιθαρίστας- δημιουργός των jam pedals Γιάννης Αναστασάκης, εμπνευστής του project “Sound of colors" με μουσικούς όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Σαββίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Σιγανίδης κ.α. Εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην προεπαναστατική κοινωνία του τότε και του τώρα βγαίνουν στο φως, συνθέτωντας μια ηλεκτρισμένη μετα-καμπαρέ παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της μουσικής.

Λίγα Λόγια για το Έργο:

Πριν ο Ρήγας Βελεστινλής επικεντρωθεί στα επαναστατικά του κείμενα (1797) εξέδωσε μια σειρά άλλων βιβλίων με στόχο τη διάδοση των φιλελεύθερων, ριζοσπαστικών ιδεών ανάμεσα στον υπόδουλο ελληνισμό. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το «Σχολείον των ντελικάτων εραστών». Το βιβλίο εκδόθηκε το 1790 στη Βιέννη και αποτελείται από έξι ερωτικά διηγήματα, τα οποία ο Ρήγα Βελεστινλής (Φεραίος) μετάφρασε από τα γαλλικά. Οι έξι ιστορίες είναι παρμένες από τη διηγηματογραφική συλλογή του Retif de la Bretonne "Les Contemporaines" (Οι Μοντέρνες). Ο Ρήγας τα διασκεύασε, βάζοντας δικές του προσθήκες και τραγούδια, ώστε γίνουν πιο προσιτά προς το ελληνικό κοινό.

Το «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών», ένα τολμηρό βιβλίο για την εποχή του, έγινε αμέσως πολύ δημοφιλές λόγω του θέματος του. Παρόλη τη δημοτικότητά του βιβλίου, κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι το υποδέχθηκαν αρνητικά κατηγορώντας το ότι διαφθείρει τη νεολαία. Ο ίδιος ο Ρήγας προσπαθώντας να προλάβει τις αντιδράσεις για το βιβλίο του, χρησιμοποίησε σε αυτό τον υπότιτλο «Βιβλίον ηθικόν» ενώ στον πρόλογο του τόνιζε ότι οι ερωτικές ιστορίες τις οποίες διηγείται οδηγούν όλες σε παντρειά. Παρόμοια αντιμετώπιση είχε, πάντως, και ο Retif για το δικό του βιβλίο από τους συντηρητικούς κύκλους στης Γαλλίας οι οποίοι τον αποκάλεσαν πορνογράφο.

Βιογραφικά:

Η ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή ιδρύθηκε το 2012 από τις λυρικές τραγουδίστριες Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη. Συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Πόρτα, κ.α. συμπράττοντας με σκηνοθέτες όπως οι Ακύλλας Καραζήσης, Βασίλης Νούλας-Κώστας Τζημούλης (Ομάδα Νova Μelancholia), Αμάλια Μπένετ, Ζωή Χατζηαντωνίου, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Πάρις Μέξης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θέμελης Γλυνάτσης, Μάρω Μαρμαρινού κ.ά. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει τους κύκλους μουσικής δωματίου He thought he saw an elephant, επιχειρώντας να εξερευνήσει και να αναδείξει τη σχέση λογοτεχνίας και λυρικού τραγουδιού, προσκαλώντας δημιουργούς όπως η Άλκη Ζέη, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, ο Δημήτρης Καλοκύρης. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες Λήμνου και Τήνου πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικού, με άξονα τα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως οι Μωρίς Ραβέλ, Π. Ι. Τσαϊκόφσκι και Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Ο Θάνος Λέκκας σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και βιολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, Φεστιβάλ Αθηνών, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Θεάτρου Πόρτα κτλ. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Ευριπίδη Λασκαρίδη, Ακύλλα Καραζήση, Θωμά Μοσχόπουλο, Λυδία Κονιόρδου, Αργύρη Ξάφη, Σοφία Πάσχου, Δημήτρη Μπογδάνο κτλ. Για την ερμηνεία του ως Νάνκι-Που στην οπερέτα “Ο Μικάδος”, μια συμπαραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με την Ομάδα Ραφή σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, ήταν υποψήφιος για το βραβείο “ Δημήτρης Χόρν”.

Ο Γιάννης Αναστασάκης χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals). Η μουσική του είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα "επιτρεπτά" όρια. Έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Arve Henriksen, Eivind Aarset, Christian Fennesz, Haig Yazdjian, Θοδωρή Ρέλλο, Μιχάλη Σιγανίδη, Χάρη Λαμπράκη, Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος, Φλώρο Φλωρίδη κ.α.) και δραστηριοποιείται και με το δικό του προσωπικό σχἠμα "Elektronik Meditation".

Σκηνοθεσία:
Θάνος Λέκκας - Ομάδα Ραφή

Δραματουργική Eπεξεργασία:
Θάνος Λέκκας – Ομάδα Ραφή

Ενορχήστρωση-κιθάρα-pedals:
Γιάννης Αναστασάκης

Κίνηση:
Eugenia Demeglio

Σκηνικά:
Ναταλία Μαντά

Φωτισμοί:
Κωστής Μουσικός

Ερμηνεύουν:
Αναστασία Κότσαλη
Λητώ Μεσσήνη

Μουσικοί :
Guido De Flaviis (σαξόφωνο)
Fausto Sierakowski (σαξόφωνο)