"Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών" στο Φουαγιέ του ΔΘΠ

berdes

Μια παράσταση για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη

Aπό 14 Φεβρουαρίου 2020 και για έξι μόνο παραστάσεις

Το έργο που ενθουσίασε και συγκίνησε το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάζεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο δράμα του Ιωσήφ Βιβιλάκη ειδικά γραμμένο για τους παίκτες σκιών Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη με θέμα τη ριψοκίνδυνη δράση της Φιλοθέης Μπενιζέλου που εμφανίστηκε σαν φωτεινό αστέρι για να ζεστάνει και να φωτίσει τους υπόδουλους και πρόσφερε την περιουσία της σε έργα αλληλεγγύης στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Αντλώντας έμπνευση από τον δραματικό βίο της περίφημης κυρά δασκάλας, μουσικοί και παίκτες σκιών εμψυχώνουν σκαλιστές χειροποίητες φιγούρες και ζωντανεύουν την περιπετειώδη ζωή της ασυμβίβαστης αρχοντοπούλας που φόρεσε τα ράσα. Στην παράσταση, η οποία πλαισιώνεται με μουσική υποβλητική και τραγούδι από τους Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Θεολόγο Παπανικολάου και Κατερίνα Μιχαλάκη, έχουμε την ευκαιρία της επανασύνδεσης με την άγνωστη ιστορία της ΑΘήνας. Μέσα από το θαυμαστό συναξάρι της αγίας Φιλοθέης συνυφαίνεται παράξενα η ιστορία του λαϊκού θεάτρου σε ένα μαγικό και μυστηριακό ταξίδι προς το φως των σκιών, όπου καλούμαστε να αναζητήσουμε τη σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη σημερινή ζωή.

Η ΟΜΑΔΑ
Το «Οθόνιον» είναι μια επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα με έδρα την Αθήνα που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και στο πνευματικό όφελος που μπορούν να αποφέρουν στο ευρύ κοινό που απευθύνονται, αλλά και στην προσφορά σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες ομάδες πληθυσμού (κρατούμενοι, αναλφάβητοι, ασθενείς). Βασικός στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου σκιών μέσα από τη δημιουργία, ανασύσταση και αναστήλωση κειμένων και παραστάσεων. Η ιστορία της ομάδας ξεκίνησε πριν πέντε xρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο σύντομα δραπέτευσε από τον κλειστό χώρο του αμφιθεάτρου. Η ομάδα πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2017 την παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου) με το δραμάτιον Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης, και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Μουσικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης
Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης
Μουσικοί-τραγούδι: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Θεολόγος Παπανικολάου, Κατερίνα Μιχαλάκη
Γραμματεία: Μάνος Δαμασκηνός
Παραγωγή: BateauLavoir ΑΜΚΕ. Χώρος σεμιναρίων, τεχνών και πολιτιστικής δραστηριότητας. Ιλισίων 4, Κηφισιά 14564, Αττική

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
14, 15, 16, 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020

ΤΙΜEΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητές, άνεργοι, ομαδικό: 8 ευρώ
Παιδικό: 5 ευρώ
Ατέλειες: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΠΕΣΥΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
- ΤΑΜΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32
τηλ. 210 4143310
- TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: www.ticketservices.gr
- PUBLIC

eep logo