«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»

picasso and antiquity

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση ξεκινά την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου 2019.
Τίτλος της «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» και παρουσιάζει για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, τα οποία «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες. Τα έργα αυτά του Πικάσο απεικονίζουν πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος), καθώς και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, δημιουργώντας έναν ακόμη «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ αρχαίας ελληνικής και μοντέρνας τέχνης, όπως ονομάζεται η ομώνυμη σειρά εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου έχουν προηγηθεί εκθέσεις όπως των Jannis Kounellis, Ai Weiwei, Cy Twombly κ.α.

«Η έκθεση "Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός" είναι άλλος ένας διάλογος. Η αγάπη μου για την κεραμική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μου έδωσε το ερέθισμα να παρουσιάσουμε σε αυτό το πλαίσιο κεραμικά και σχέδια του Πάμπλο Πικάσο σε σχέση με την αρχαιότητα. Όταν πρότεινα την ιδέα στον Bernard και στην Almine Picasso τη δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Είναι μεγάλη μου χαρά που φέτος όλο αυτό υλοποιήθηκε», ανέφερε η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου -κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα-, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση συμπίπτει με μια σειρά εκθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τον τίτλο "Picasso-M?diterranee", που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται φέτος.

«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπερνάρ Ρουίζ Πικάσο, εγγονός του Πάμπλο Πικάσο και πρόεδρος του Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte. «Δεν είναι απλώς μια έκθεση κι ένας διάλογος ανάμεσα στην αρχαία και στη σύγχρονη τέχνη. Είναι ένα διαλογικό παιχνίδι μεταξύ καλλιτεχνών που έχουν τον ίδιο σκοπό. Να μας δώσουν τους λόγους ύπαρξης που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να είμαστε ανθρώπινα όντα», υπογράμμισε ο ίδιος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo