"Μέρες του 2014"

panagiotakou sivitanideios

Έκθεση μαθητικής φωτογραφίας στη Σιβιτανίδειο Σχολή

Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων και το 3ο ΕΠΑΛ της Σχολής οργανώνουν για μια ακόμη χρονιά Έκθεση μαθητικής φωτογραφίας με θέμα «Μέρες του 2014» στην οποία παρουσιάζονται οι συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που προκήρυξε το 3ο ΕΠΑΛ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που προηγήθηκε.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 207 μαθητές και μαθήτριες από 87 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα. Η έκθεση που περιλαμβάνει 70 περίπου από τις συμμετοχές αυτές θα εγκαινιαστεί στις 27 Απριλίου 2015 στις 7.30 μ.μ., οπότε θα απονεμηθούν τα σχετικά βραβεία, και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Ο χώρος της έκθεσης θα είναι και πάλι το Μηχανουργείο της Σχολής, ένας χώρος μοναδικός και ιστορικός, ένα έκθεμα από μόνος του. Η Σιβιτανίδειος Σχολή στεγάζεται στην Καλλιθέα, στην οδό Θεσσαλονίκης 151, ακριβώς έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό.

Οι μέρες του 2014 θα μπορούσαν να είναι μέρες του 2013 ή του 2015 χωρίς αυτό να αλλάζει εντυπωσιακά τη θεματολογία αυτής της έκθεσης , αφού το γεγονός που κυριαρχεί στη ζωή μας την τελευταία πενταετία είναι η οικονομική κρίση της χώρας και οι δραματικές αλλαγές που επέφερε.

Ο χρόνος όμως που περνά φέρνει και μικρές αλλά σημαντικές μετατοπίσεις στον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται αυτή η πραγματικότητα και στα συναισθήματα που γεννά. Ο αρχικός αιφνιδιασμός, ο θυμός, η λύπη, η απελπισία, σιγά σιγά παραχωρούν τη θέση τους στη ρεαλιστική θεώρηση, στη μαχητική απόφαση και τελικά στην ελπίδα.

Είναι αυτονόητο ότι η ελπίδα δεν μπορεί παρά να αποτελεί τη διακήρυξη των νέων ανθρώπων κι ότι αποτελεί χρέος όλης της κοινωνίας, αλλά κυρίως του θεσμού του σχολείου να στερεώσει το πλαίσιο που θα περιφρουρήσει τη δικαίωσή της.