«Γράμματα στη Νόρα» του James Joyce

grammata sth nora

Στην κεντρική αίθουσα του ιστορικού Ξενοδοχείου "Μπάγκειον", στην Ομόνοια

Ο Τζέημς Τζόυς συναντά τη Νόρα Μπάρνακλ στο ξενοδοχείο Μπάγκειον και η ερωτική τους ιστορία αναβιώνει επί σκηνής.

Οι επιστολές του Τζόυς αποκαλύπτουν με απόλυτη φυσικότητα τη γελοία, προκλητική, παραληρηματική κι εξουθενωτική διαδικασία του έρωτα. Άλλοτε λυρικές και ποιητικές, γεμάτες τρυφερότητα και στοργή, και άλλοτε προκλητικές και χυδαίες. Η παράσταση φωτογραφίζει έναν κοινά αποδεκτό τόπο παράνοιας όπου κάθε ερωτευμένος βιώνει μέσα του. Μια πάλη άνευ όρων και άνευ ορίων. Ένας αγώνας για να παραμείνει ο έρωτας στην ύψιστη μορφή του.

«Σε έχω σοκάρει με τις βρομιές που σου έγραψα. Ίσως να σκέφτεσαι πως η αγάπη μου είναι κάτι βρόμικο. Είναι, αγαπημένη μου, ορισμένες στιγμές.»

Ο πλούτος των συναισθημάτων του συγγραφέα μέσα από την προκλητική γραφή του, πέρα από σεμνοτυφίες και προκαταλήψεις μας προκαλεί να σταθούμε απέναντι στον έρωτα τελείως γυμνοί και να βυθιστούμε στα πιο βαθιά, σκοτεινά και ανεξιχνίαστα κομμάτια του εαυτού μας.

"Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει μέσα μου μια δόση τρέλας ή μήπως είναι η τρέλα του έρωτα;»
(30 Αυγούστου 1909)

Ο Πλάτων περιγράφει τον έρωτα σαν μία κατάσταση τρέλας.
Ποιητές, συγγραφείς, επιστήμονες, ψυχολόγοι, βιολόγοι, ερευνητές προσπαθούν να μιλήσουν για τον έρωτα.
Ο Έρωτας ερωτά.

Η Πηνελόπη Φλουρή και η Ομάδα Abnormal μετά τον «Ξένο» του Καμύ (2016), καταπιάνονται με το σπάνιο και ατόφιο υλικό των ερωτικών επιστολών του Τζέημς Τζόυς προς την Νόρα Μπάρνακλ. Η σκηνοθέτης, αξιοποιώντας την ποιητική διάσταση των επιστολών, δημιουργεί ένα ονειρικό και ταυτόχρονα παρανοϊκό σύμπαν. Το έργο επιχειρεί μία ανατομία και ανασύνθεση του έρωτα. Η σκηνοθετική προσέγγιση τοποθετεί το έργο σε ένα α-χωρικό, α-χρονικό πλαίσιο όπου μόνο οι ημερομηνίες των γραμμάτων θυμίζουν ότι η ιστορία αυτή εξελίχτηκε έναν αιώνα πριν. Το πιάνο γίνεται ζωντανός οργανισμός, η δόνηση απο τα πλήκτρα και η δόνηση των λέξεων ενώνονται σε κραυγές αγωνίας.

Η κεντρική αίθουσα στο ιστορικό Ξενοδοχείο Μπάγκειον δημιουργεί ένα ιδανικό σκηνικό για το έργο. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και την εκτέλεση επί σκηνής στο πιάνο, αναλαμβάνει ο Απόστολος Λαγαρίας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Καραθάνου, την κινησιολογία η Όλγα Σπυράκη και το φωτισμό ο Γιώργος Αγιαννίτης. Επί σκηνής παίζουν η Πηνελόπη Φλουρή και ο Απόστολος Λαγαρίας. Στην παράσταση ακούγονται επίσης κείμενα των Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Σκαρίμπα και Anne Sexton.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή
Μουσική Σύνθεση/Πιάνο επί σκηνής: Απόστολος Λαγαρίας
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Κινησιολογία: Όλγα Σπυράκη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφία-Βίντεο: Megdad Fadaenia
Διδασκαλία Τραγουδιού: Εύα Μυλωνά

ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ Ξενοδοχείο
Πλατεία Ομόνοιας 18, Αθήνα

Από 7 έως 23 Δεκεμβρίου 2018
Κάθε Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή