«Κύματι θαλάσσης»

kymati thalassas

Ποιητικές εικαστικές συνθέσεις της Μαριέττας Αντιόχου στην γκαλερί "Αργώ"

 

Τη γοητεία της θάλασσας φέρνει η έκθεση της εικαστικού Μαριέττας Αντιόχου, που εγκαινιάζεται στις 13 Φεβρουαρίου στη γκαλερί Αργώ.

Ποιητικές εικαστικές συνθέσεις με γενικό τίτλο «Κύματι θαλάσσης» είναι η καινούργια δουλειά της ζωγράφου, για την οποία η τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν σημειώνει:

«Ανείπωτη και, μάλιστα, διττή είναι η ποίηση που αναδύεται από τις εικαστικές συνθέσεις (ακουαρέλες, μεικτή τεχνική και σχέδια) της Μαριέττας Αντιόχου […]. Στις παραλίες και στις απολήξεις των κυμάτων που σμίγουν σχεδόν ερωτικά προβάλλοντας κατεξοχήν υπαινιχτικές παρουσίες, ο θεατής προσλαμβάνει δημιουργικά το μέγεθος της ποιητικής ιδιοσυγκρασίας της Αντιόχου. Πράγματι, η σημαντική δημιουργός κατορθώνει να αναμεταδώσει στο ακέραιο την υφή του αφρού των κυμάτων στην απόληξη τους και τις χαρισματικές διαθλάσεις του φωτός μέχρι και ανάμεσα στους κόκκους της άμμου.

Υποδειγματικοί είναι, όντως, οι χειρισμοί του φωτός από τη ζωγράφο καθώς η τελευταία μάς υποβάλλει -όσο γίνεται πιο διεγερτικά- αυτή καθαυτή την «αύρα» του φωτός της πατρίδας μας ακόμη και στις απειροελάχιστες, αλλά πάντοτε εύγλωττες διακυμάνσεις του.

Ιδιαίτερα, η οπτική γωνία με την οποία η Αντιόχου βιώνει το εκάστοτε ερέθισμά της σε συνάρτηση με την ευαισθησία στο φως αποκαλύπτουν την ικανότητα της να μετουσιώνει το ρεαλιστικά δοσμένο θέμα της σε μιαν υπερβατική εικόνα και το όποιο παραστατικά δοσμένο στοιχείο σε μεταφυσικό -σε υφή- εύρημα. Γνώρισμα που προικίζει με μιαν ιδιωματική γητειά τα απεικονιζόμενα καθιστώντας την κάθε σύνθεση: μικρόκοσμο κατ' εικόνα και ομοίωση του μακρόκοσμου. Το αίσθημα της απεραντοσύνης που μας καταλαμβάνει βλέποντας τα έργα της, σε μιαν αντίστροφα ανάλογη σχέση με την απόλυτα παραστατική απόδοσή τους ενισχύει τη χαρισματική υποβολή που ασκούν, με έναν κατ΄ εξοχήν ποιητικό τρόπο. Εδώ, το μικρό, το απειροελάχιστο προβάλλει μες από τον ψυχισμό και τον χρωστήρα της Αντιόχου μνημειακό ενώ οι αποσπασματικά δοσμένες παραλίες στην αισθησιακή επαφή τους με υγρό στοιχείο-στοιχειό, μας προσφέρουν μιαν ουσιαστική γεύση από την απεραντοσύνη του σύμπαντος».

Η Μαριέττα Αντιόχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Π. Τέτση. Ζει και εργάζεται στη Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και θεματικές εκθέσεις σε χώρους τέχνης στην Ελλάδα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)