Τριήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη τον Οκτώβριο στο ΚΠΙΣΝ

nikolaidis kpisn

Θα παρουσιαστεί σε ένα γεμάτο με εκδηλώσεις τριήμερο, 5-7 Οκτωβρίου

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τιμά έναν από τους Έλληνες δημιουργούς, τον πολυβραβευμένο κι ασυμβίβαστο Νίκο Νικολαΐδη. Το έργο του που συγκινεί κάθε γενιά, από εκείνη «της πρώτης αμφισβήτησης και της φυγής» της δεκαετίας του ’50 ως τα νέα παιδιά του σήμερα, θα παρουσιαστεί σε ένα γεμάτο με εκδηλώσεις τριήμερο, 5-7 Οκτωβρίου 2017.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής, σεναριογράφος, παραγωγός και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1939, και στις 5 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατό του.

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό (1962). Βοηθός του Βασίλη Γεωργιάδη από το 1960, πρωτοεμφανίζεται στη σκηνοθεσία το 1962 με τη μικρού μήκους ταινία LacrimaeRerum. Επίσημο ντεμπούτο στο χώρο του κινηματογράφου κάνει το 1975 με τη μεγάλου μήκους ταινία Ευρυδίκη ΒΑ 2037, ενώ ακολούθησαν οι ταινίες σταθμοί Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, Γλυκιά Συμμορία, Πρωινή Περίπολος και Singapore Sling.

Στη δεκαετία του ’70 εργάστηκε, για σύντομο χρονικό διάστημα, σε δισκογραφική εταιρεία ενώ, επί 20 χρόνια, εργάστηκε και ως σκηνοθέτης διαφημιστικών δημιουργώντας περισσότερες από 200 ταινίες. Παράλληλα, με την κινηματογραφική του δραστηριότητα ανέπτυξε σημαντικό συγγραφικό έργο, υπογράφοντας τα βιβλία: Οι Τυμβωρύχοι, Ο οργισμένος Βαλκάνιος, Γουρούνια στον άνεμο, Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα. Είναι ο μόνος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε πέντε φορές με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το τριήμερο αυτό εκδηλώσεων που πραγματοποιείται στο ΚΠΙΣΝ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς αφιερωμάτων σε Έλληνες δημιουργούς, αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς άξονες με κοινό παρονομαστή το έργο του Νίκου Νικολαΐδη: προβολές ταινιών του, ομιλίες γύρω από το έργο του και τη σημασία του στις μέρες μας και συναυλίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με μουσική γραμμένη για τις ταινίες του ή με αφετηρία αυτές.

Το αφιέρωμα καθώς και όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σχεδιασμός αφιερώματος και καλλιτεχνική επιμέλεια:
Έφη Παπαζαχαρίου
Δημοσιογράφος

Δείτε το συνολικό πρόγραμμα εδώ.

eep logo