Πειραιας

Πιο κοντά η εμπορική αξιοποίηση του σταθμού του Προαστιακού στο λιμάνι του Πειραιά

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται από την ΓΑΙΑΟΣΕ η εμπορική αξιοποίηση του σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά και του επιβατικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, μία εκκρεμότητα πολλών ετών.

Η εταιρεία του ομίλου ΟΣΕ, η οποία μετά τον επερχόμενο μετασχηματισμό του οργανισμού αναμένεται να έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων, παραδίδοντας το κομμάτι του τροχαίου υλικού στον «νέο ΟΣΕ», προκήρυξε πριν από λίγες μέρες διαγωνισμό για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την αξιοποίηση των ακινήτων Σ.Σ. Πειραιά και Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης», με προϋπολογισμό 207.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Είχε προηγηθεί, το 2023, η ανάθεση για πραγματοποίηση προμελέτης βιωσιμότητας των ακινήτων, η εμπορική αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα για τον δημόσιο οργανισμό.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά το σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά, τερματικό σταθμό του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας σήμερα, η θέση του τον καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους της Αττικής, μπροστά από την Ακτή Καλλιμασιώτη στο λιμάνι του Πειραιά και δίπλα στους σταθμούς ΗΣΑΠ και Μετρό.

Η προς αξιοποίηση έκταση του σταθμού ξεπερνά τα 13 στρέμματα, ενώ στόχος της ΓΑΙΟΣΕ είναι να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκού τύπου σιδηροδρομικός σταθμός ο οποίος θα συνδυάζει τη σιδηροδρομική λειτουργία με τις εμπορικές χρήσεις, εντασσόμενος, λόγω της θέσης του, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων της πόλης (τουρισμού, πολιτισμού, αναψυχής κλπ.) Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα κέντρο μεικτών χρήσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά επίσης τη διαρκή κίνηση στον λιμένα και στο κέντρο της πόλης, καθώς και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας της περιοχής.

Παρόμοιου τύπου αξιοποίηση προβλέπεται και για το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης όπου η προς αξιοποίηση έκταση είναι σαφώς μεγαλύτερη, φτάνοντας τα 86 στρέμματα.

Ο τεχνικός σύμβουλος που θα επιλεγεί από τον διαγωνισμό, θα αναλάβει τον έλεγχο και την αξιολόγηση των μελετών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, και στη συνέχεια την αξιολόγηση των προτάσεων των υποψήφιων επενδυτών καθώς και την εκπόνηση των πιο εξειδικευμένων μελετών που θα απαιτηθούν σε επόμενο στάδιο, φτάνοντας μέχρι και την υπογραφή των συμβάσεων με τους επενδυτές. Η διάρκεια της σύμβασης με τον τεχνικό σύμβουλο θα είναι 3 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για 1,5 έτος ακόμα.

Η εμπορική αξιοποίηση του σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά είναι μία εκκρεμότητα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ θεωρείται πως θα αποτελέσει «οδηγό» και για τη μελλοντική αξιοποίηση του σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Πίσω στο 2018, υπήρχαν σενάρια για διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων άνωθεν του σταθμού, το οποίο θα περιλάμβανε εμπορικές χρήσεις, χώρο στάθμευσης 800 θέσεων, πολυχώρο αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, είχε μάλιστα εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ακίνητο και αλλά και η διαβούλευση με φορείς με θετική ανταπόκριση από το ΕΒΕΠ, τον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ αναμενόταν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Για άγνωστο λόγο όμως, το σχέδιο αυτό τελικά δεν προχώρησε.

Όποια και να είναι η προτεινόμενη χρήση της επέκτασης, το παλιό διώροφο κτήριο του σταθμού, το οποίο περιλαμβάνει τα εκδοτήρια εισιτηρίων και χώρους προσωπικού, αναμένεται να διατηρηθεί αφού έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1987.

του Αλέξανδρου Λιάρου από athenstransport.com