Θέματα

Πέντε συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Σιάσο

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, και η πρόβλεψη για ένα παρατεταμένο και θερμό καλοκαίρι, προκαλούν αυξημένο άγχος για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όπως οι καρδιοπαθείς. Ο παρατεταμένος καύσωνας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, με αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου και ισχαιμικής αιτιολογίας καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων, αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Καρδιολογίας στην ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Κίνδυνοι των υψηλών θερμοκρασιών για καρδιοπαθείς

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα και προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αυξημένη εφίδρωση, σημειώνει ο Καθηγητής. Προσθέτει ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους καρδιοπαθείς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως θωρακική δυσφορία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη και σε σοβαρές περιπτώσεις, θερμοπληξία.

Ο Γεράσιμος Σιάσος, παρέχει πέντε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των ευπαθών ομάδων, όπως οι καρδιοπαθείς, κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Όπως επισημαίνει, το καλοκαίρι σημειώνεται αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων, με τις νοσηλείες να αυξάνονται κατά 6-10% και τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου να διπλασιάζεται. Οι επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο καρδιαγγειακό είναι δυσμενέστερες ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με υψηλή ή χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα και με αυξημένα επίπεδα ρύπων (όζοντος, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων). Επίσης οι αυξημένες θερμοκρασίες όταν συνδυάζονται με περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου φαίνεται να σχετίζεται με δυσμενέστερες επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πέντε Πρακτικές Συμβουλές

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και μετακινήσεων σε ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00-16:00)

Είναι κρίσιμο να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη κατά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Η παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση με φυσικό αερισμό ή κλιματισμό, συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και της καταπόνησης της καρδιακής λειτουργίας.

2. Διατήρηση ενυδάτωσης

Καταναλώστε άφθονα υγρά, έως 1,5-2 λίτρα ημερησίως. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και την καφεΐνη, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για να αποφύγουν πιθανή συστηματική συμφόρηση από την αυξημένη χορήγηση υγρών.

3. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον καρδιολόγο

Επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο σας για την πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας ή της συχνότητας χορήγησης των αντιυπερτασικών και διουρητικών φαρμάκων, ειδικά αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως αδυναμία, ζάλη ή υπόταση. Μείωση δοσολογίας μετά από καρδιολογική συμβουλή. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους είναι απαραίτητη.

4. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, υπερβολικής άσκησης και μεγάλων γευμάτων

Η βαριά σωματική εργασία, η υπερβολική άσκηση και τα μεγάλα γεύματα μπορούν να αυξήσουν την καταπόνηση της καρδιάς και να προκαλέσουν επιπλοκές. Προτιμήστε ελαφρές δραστηριότητες και αποφύγετε την έντονη άσκηση κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και αποφυγή μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.

5. Κατάλληλος ρουχισμός και συχνά χλιαρά ντους

Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να βοηθήσετε το σώμα να διατηρήσει τη δροσιά του. Τα συχνά χλιαρά ντους βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Συμπτώματα που απαιτούν ιατρική βοήθεια

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν εμφανίσετε αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, θωρακική δυσφορία ή πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη ή απώλεια συνείδησης.

Η προστασία των ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα των καρδιοπαθών, είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και παραμένοντας σε επικοινωνία με τον καρδιολόγο σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)