Από τη διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης
Ημερίδα με θέμα τις «Ψηφιακές προκλήσεις του μέλλοντος», πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (6/2)», στην κατάμεστη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ., εκπροσώπων από την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, εισαγγελέων, εκπροσώπων του δήμου, της περιφέρειας κ.α.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τομείς παιδείας και ψυχικής υγείας για τις σύγχρονες τάσεις του κυβερνοεγκλήματος που σχετίζονται με ανηλίκους και τα νέα εργαλεία που αναπτύσσονται για την πρόληψη της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να βρουν και άλλους μιμητές, έτσι ώστε να απλώσουμε αυτή τη γνώση, όλον αυτό τον προβληματισμό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα σύγχρονα προβλήματα που ταλαιπωρούν όλες τις οικογένειες, όλους τους Έλληνες αλλά και όλη την Ευρώπη. Αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση των μέσων του διαδικτύου όταν αυτά ξεφεύγουν από τον στόχο τους και τον σκοπό τους και γίνονται εργαλείο εγκληματιών. Προβληματίζομαι για το πως θα μπορέσουμε να κάνουμε ορθολογική διαχείριση όλων αυτών των μέσων, τα οποία υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και είναι ερεθίσματα που δίνονται στα παιδιά μας και δεν γνωρίζουμε πως μεταβολίζουν όλες αυτές τις εικόνες και τις πληροφορίες. Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες είναι από τα σημαντικότερα θέματα της προόδου και της εξέλιξης του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας χώρος που κρύβει παγίδες, κινδύνους και απειλές. Είναι ευρέως παραδεκτό ότι η εγκληματικότητα και η βία, έχουν πλέον καινούριο πεδίο που δεν είναι άλλο από το διαδίκτυο. Πρέπει να αξιοποιούμε ευκαιρίες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, να ενημερώνουμε τους πολίτες τόσο για τους κινδύνους όσο και για τις οδηγίες, τους τρόπους για το πως μπορούμε να τους προστατέψουμε. Σκοπός άλλωστε δεν είναι η καλλιέργεια μια φοβικής προσέγγισης στην τεχνολογία, αλλά η θωράκιση της καθημερινής μας δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Όλων των πολιτών η προστασία, αλλά κυρίως των παιδιών που είναι περισσότερο ευάλωτα σε ορισμένους κινδύνους μιας και πλέον περνάνε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους εκεί».
Ο διευθυντής διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος /Α.Ε.Α, ταξίαρχος Βασίλης Παπακώστας κατά την ομιλία του ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να θίξουμε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που αφορά την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η σημερινή δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, εντάσσεται στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την υπηρεσία μας, ενώ σε αυτές τις εκδηλώσεις έχουν ενημερωθεί για τις νέες τάσεις του κυβερνοεγκλήματος, περίπου 2.500 ανήλικοι και 400 εκπαιδευτικοί». Μιλώντας για τους κινδύνους του διαδικτύου, ο κ. Παπακώστας τόνισε: «Έχουμε ξεφύγει από το απλό στατικό διαδίκτυο και έχουμε περάσει στο συμμετοχικό διαδίκτυο εδώ και χρόνια και αυτό σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών και η συνεργασία στη δημιουργία και τον διαμοιρασμό κακόβουλου περιεχομένου, είναι στα πάνω της. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και λόγω της ευαίσθητης ηλικίας τους και επειδή αποτελούν τους ψηφιακούς πολίτες του μέλλοντος».
Ο τέως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του γονιού απέναντι στα παιδιά. Δεν θα λύσει το πρόβλημα καμία αστυνομία, κανένας ψυχολόγος, κανένας εισαγγελέας, εάν οι γονείς δεν επιτελέσουν τον γονεακό τους ρόλο. Αυτούς τους μήνες που ήμουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό που είδα, είναι ότι δεν παρακολουθούμε τα παιδιά μας. Οφείλουμε και πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, γύρω από τη χρήση του διαδικτύου, καθώς έχουμεμ δει ότι ο σκοτεινός κόσμος του διαδικτύου μπορεί να εθίσει τα παιδιά, μπορεί να παρενοχλήσει πιο εύκολα τα παιδιά τα οποία είναι εθισμένα και φυσικά να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες συμπεριφορές».
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος κατά την ομιλία του, επεσήμανε: «Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε τα σχολεία, γιατί στα σχολεία βρίσκεται ο πλούτος της κοινωνίας μας. Είναι ότι καλύτερο έχουμε, ότι πιο πολύτιμο έχουμε στα σπίτια μας, τα παιδιά μας. Και είναι αυτά τα παιδιά που θα διαμορφώσουν τον αυριανό δημοκρατικό πολίτη, τον πολίτη με αξίες και αρχές που θα μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο. Το διαδίκτυο είναι ένας νέος κόσμος, για πολλούς πρωτόγνωρος, που χαρακτηρίζεται από διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Αποτελεί μια εικονική κοινωνία η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματική, άρα απαιτείται για τα παιδιά, επαγρύπνηση, προσοχή και ενημέρωση. Ναι στη χρήση του διαδικτύου με όρια και κανόνες. Η γνώση των κανόνων ασφαλείας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων αποτελούν βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο».
Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση ήταν οι ακόλουθες:
- Προκλήσεις, κίνδυνοι και αντιμετώπιση διαδικτυακών κινδύνων, όπως ο διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκφοβισμός, η διαδικτυακή παραπλάνηση μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκδικητική πορνογραφία και στοχοποίηση θυμάτων με προεκτάσεις και στον πραγματικό κόσμο.
- Ο ρόλος της σύγχρονης τεχνολογίας στις μορφές εγκληματικότητας με εμπλοκή ανηλίκων, θύτες και θύματα.
- Ευαισθητοποίηση και τρόποι καταγγελίας.