Portnet – Ειδήσεις Πειραιά
Θέματα

Παρουσίαση του βιβλίου «Για τον Πολιτισμό και Μια Τιμή» του Νίκου Αποστολάκη

Σε ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης και αυθεντικής κρητικής παράδοσης, και με αθρόα προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αποστολάκη με τίτλο «Για τον Πολιτισμό και Μια Τιμή».

Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού, αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στον αγροτοποιμενικό πολιτισμό και τις αναλλοίωτες αξίες της Κρήτης. Μέσα από τα κείμενα του συγγραφέα, αναδείχθηκε ο «κώδικας τιμής» του Κρητικού, η σημασία της κοινότητας και η ουσία της παράδοσης ως ζωντανό βίωμα.

Το Χρονικό της Εκδήλωσης

Την παρουσίαση συντόνισαν η κα Μαίρη Παπαδάκη και η Ζαχαρένια Περυσινάκη, ενώ μίλησαν ο κ. Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης και η κα Μαίρη Παπαδάκη, η οποία διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους επίσημους χαιρετισμούς:

  • Εκ μέρους της Ένωσης Κρητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος, κα Ελένη Κανατά.
  • Εκ μέρους του Σωματείου για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ», μίλησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου η κα Κορεντίου Κυριακή.
  • Εκ μέρους του Συλλόγου «Πολιτιστική Αναγέννηση» Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μίλησε η πρόεδρος κα Μάρω Τσιλιμπάρη.
  • Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Γ. Τομπούλογλου καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος τραγούδησε μαζί με την παρέα του ριζίτικου τραγουδιού των Δροσουλιτών και απέδωσε ως μονοφωνάρης το «Κόρη σιμώνουν οι γιορτές».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

  • Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου.
  • Ο Πρόεδρος του ΠΠΙΕΔ και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωνσταντίνος Τομπούλογλου.
  • Ο Χάρης Τομπούλογλου.
  • Ο Δημήτρης Κυριτσάκης, συνταξιούχος Αρεοπαγίτης και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, Αγγελική Σουρτζή.
  • Ο Ευάγγελος Παπαδάκης, π. Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Νέου Ηρακλείου.

 

Το πρόγραμμα ήταν μια δυναμική σύμπραξη λόγου και τέχνης, καθώς σύντομες συνδέσεις λόγου παρεμβάλλονταν ανάμεσα στα ριζίτικα τραγούδια και το χορό:

  • Μουσική: Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Όθωνα Μπικάκη και τον Αρτέμη Δρανδάκη για την εξαιρετική πλαισίωση της εκδήλωσης με τη μουσική τους.
  • Ριζίτικο: Παραδοσιακά Ριζίτικα τραγούδια, όπως το «Με συντροφιάν εκάθουμουν», το «Από την άκρη των ακριώ», το «Κόρη σιμώνουν οι γιορτές» και το «Σε ψηλό βουνό σε χαμηλό λαγκάδι», αποδόθηκαν από την ομάδα Ριζίτικου των Δροσουλιτών.
  • Χορός: Τα χορευτικά συγκροτήματα αμφότερων της Ένωσης Κρητών και των Δροσουλιτών εντυπωσίασαν το κοινό, χορεύοντας Σιγανό, Ρόδο, Συρτό και Μαλεβιζιώτη.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους δασκάλους που επιμελήθηκαν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση έκλεισε με κοινό τραγούδι από το χορευτικό και την παρέα του ριζίτικου, αφήνοντας την υπόσχεση η φιλία και η παράδοση να μείνουν «αθάνατες για πάντα».