Απώλειες...

1 kounellis ploio

Την μέρα που έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Δημήτρης Μυταράς, έφυγε και ο εξ ίσου μεγάλος διεθνούς φήμης εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης. Γεννημένος το 1936 στον Πειραιά, από την δεκαετία του 1950 είχε επιλέξει ως τόπο παραμονής του την Ιταλία. Αρχικά φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ στην δεκαετία του 1960 αφιερώθηκε κυρίως στην ζωγραφική, επεκτείνοντας στην συνέχεια το έργο του και στην γλυπτική. Οι κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera», που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ. Έντονα επηρεασμένος από το θαλάσσινο στοιχείο ο Γιάννης Κουνέλλης ενδιαφερόταν να οργανώνει εκθέσεις, συνήθως σε λιμάνια. Εκθέσεις που πάντως παρέπεμπαν σε ένα αέναο θαλλασινό ταξίδι.
Aξέχαστη θα μείνει η έκθεση του - που θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους σταθμούς του – στον Πειραιά, το 1994. H έκθεση αυτή που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Iωάννου Φ. Kωστοπούλου, στο αμπάρι του εν ενεργεία φορτηγού πλοίου “Iόνιον”, αποτελεί συγχρόνως και την πρώτη αναδρομική του έκθεση στην Eλλάδα. H ιδέα της έκθεσης στο πλοίο ήταν μια ιδέα του ίδιου του καλλιτέχνη.
.Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Γιάννης Kουνέλλης εμφανίστηκε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων, και κατέληξε στη συνέχεια στη δημιουργία εικόνων αποτελούμενων στο πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν. Εχει παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Ο Κουνέλλης έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.