Αντίο, στον «γαλάζιο αυτοκράτορα» της πισίνας

garyfallos andreas

Ο Ανδρέας Γαρύφαλλος που έφυγε χθες στα 86 του δεν ήταν απλώς ο «πατριάρχης» του ελληνικού πόλο, όπως τον θέλει το δημοσιογραφικό κλισέ. Ήταν η προσωποποίηση της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Και ήταν ο μέχρι χθες ζων μύθος της δημιουργίας του «γαλάζιου αυτοκράτορα», του Εθνικού Πειραιά, της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση 37 πρωταθλημάτων.
Ο Γαρύφαλλος είχε κερδίσει οκτώ πρωταθλήματα στους Πανελλήνιους κολυμβητικούς αγώνες, 18 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα Ελλάδας στο πόλο, είχε 140 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, της οποίας ήταν αρχηγός, όπως και στον Εθνικό, ενώ διακρίθηκε και στην Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων, όπου ήταν παίκτης και προπονητής και αρχηγός κατακτώντας δύο φορές τον Παγκόσμιο τίτλο.
Εργάσθηκε και ως προπονητής για περισσότερα από 15 χρόνια στις Εθνικές ομάδες ανδρών και νέων, οδηγώντας τις σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, σε πέντε παγκόσμια και σε έξι πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Επίσης υπήρξε προπονητής στον Εθνικό, στον Αρη Θεσσαλονίκης, στο Ν.Α.Ο. Κέρκυρας, στον Παναθηναϊκό, στο Ν.Ο. Χίου και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ διατέλεσε και Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού.Υπό την καθοδήγησή του, η εθνική νέων, κατέκτησε στην Ουγγαρία το αργυρό μετάλλιο, που ήταν το πρώτο που κέρδισε η Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία. Το να πει κανείς ότι το ελληνικό πόλο είναι πλέον ορφανό, είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει…

eep logo