Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων

1 petros aep

Οι πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο στη δική τους ομάδα : Την Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων. Με Τεχνικό Διευθυντή τον Αντώνη Νικοπολίδη και προπονητή τον Μοχάμεντ Αφάς.

Το ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας και θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο, ως μέλη μιας συγκροτημένης ομάδας που θα τους φέρει πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία, οδήγησε στην πρωτοβουλία της δημιουργίας της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Οργάνωσης Γη με τον ΟΠΑΝ ( Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά ), το ΣΕΜΠ ( Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών Πειραιά ) και τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά, υπό την αιγίδα την Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ( UEFA ) που ενθάρρυνε το εγχείρημα και το υποστηρίζει, στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων για την κοινωνική όσμωση μέσω του ποδοσφαίρου.Με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη η οποία ήδη από τον Ιούνιο λειτουργεί ακαδημίες ποδοσφαίρου στις δομές φιλοξενίας Σκαραμαγκά και Λαυρίου, έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν για αυτή την κίνηση, οι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Σκαραμαγκά, Σχιστό, Ελληνικό, όπως και σε διαμερίσματα όπου κατοικούν στο λεκανοπέδιο, με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας και την φροντίδα Δήμων και ΜΚΟ.

Εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον συμμετοχής και ήδη μάλιστα, μετά από συστηματική προπαρασκευή τριών μηνών και προπονήσεις στο γήπεδο της οδού Αμοργού, στα Καμίνια, ολοκληρώθηκε η επιλογή των 25 προσφύγων, από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν, που θα αποτελέσουν την Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, η οποία θα έχει τη διεθνή ονομασία Hope Refugees Football Club.

Για τον Πέτρο Κόκκαλη, με την μακρά και επιτυχή παρουσία του στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο σκοπός είναι σαφής:΄΄Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία και να διευκολύνουμε εκείνους που ενδιαφέρονται, να γίνουν μέλη μιας οργανωμένης προσπάθειας στο χώρο του ποδοσφαίρου, που είναι στην πραγματικότητα, μία παγκόσμια γλώσσα, την οποία όλοι καταλαβαίνουν και δέχονται. Η δύναμη του ποδοσφαίρου είναι τεράστια και μου αρέσει που βλέπω αυτούς τους ανθρώπους να χαίρονται μέσα από τον αγώνα τους στις προπονήσεις και από τη συμμετοχή τους στα φιλικά παιχνίδια που, ήδη, πραγματοποιούνται. Θέλουμε να βγούν από την κοινωνική απομόνωση, να έλθουμε πιο κοντά, με όσα μας ενώνουν. Κοντά τους, φροντίσαμε να είναι άνθρωποι με σπουδαία παρουσία στο ποδόσφαιρο, με διάθεση να τους βοηθήσουν, ώστε να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν, κυρίως, να περνούν καλύτερα. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα θα αφήσει το σημάδι της στο ποδόσφαιρο, με ότι πρεσβεύει και εκπροσωπεί και με ότι θα παρουσιάσει και θα επικοινωνεί. Ξεκινάμε τώρα, αλλά, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μία μακρά και ευχάριστη διαδρομή΄΄.

O Πρωταθλητής Ευρώπης Αντώνης Νικοπολίδης βοηθά με την πείρα του, ως Τεχνικός Διευθυντής, την προσπάθεια που ξεκίνησε στα Καμίνια :΄΄Υπάρχει διάθεση και χαρά για το παιχνίδι και αυτό είναι το σημαντικότερο. Το επίπεδο είναι αξιόλογο και εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουμε μία καλή ομάδα, που θα λειτουργήσει ως όχημα φιλίας με την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά που ήλθαν κοντά μας, για να παίξουν ποδόσφαιρο, αισθάνονται όμορφα και το δείχνουν και έτσι αποζημιωνόμαστε όλοι, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο τελικός στόχος μας. Να προσφέρουμε αναδεικνύοντας την ομορφιά του παιχνιδιού που μας ενώνει ΄΄.

Για τον Σύρο Μοχάμεντ Αφάς, που έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την πατρίδα του ο οποίος μεταγράφηκε σε ομάδα του εξωτερικού, το 1993, στην Προοδευτική, η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου έχει, ήδη, ζήσει 20 χρόνια από τη ζωή του, εδώ όπου κατοικεί πλέον μόνιμα, από το 2011.Ο Αφάς, που ως προπονητής κατέκτησε το πρωτάθλημα Συρίας όπως και το Κύπελλο Ασίας, με την Αλ Ιτιχάντ, θα κάθεται στον πάγκο της ΑΕΠ, με συνεργάτη τον Ανδρέα Σαμπάνη, ο οποίος έχει προϋπηρεσία ως παίκτης και προπονητής σε πειραϊκές ομάδες.Για τον Αφάς ΄΄αναμφισβήτητα βλέπουμε θετικά στοιχεία από τους παίκτες που ήλθαν κοντά μας, ώστε να συγκροτήσουμε την ομάδα και εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία, στην ποδοσφαιρική σκέψη, μα κυρίως στη ψυχολογία τους, ώστε να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στο γήπεδο και κυρίως να το ευχαριστιούνται΄΄.

Η Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων θα ενταχθεί σε πρώτη φάση, σε πρωτάθλημα ανεξαρτήτων ομάδων με μελλοντικό στόχο να αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρωτάθλημα τοπικής κατηγορίας.

eep logo