Σοκ! Θέλουν να κηρύξουν όλο τον Πειραιά αρχαιολογικό χώρο!

1 peiraeus airphoto

Μόλις πριν λίγες μέρες έγραφε το Portnet για την πρόθεση Μώραλη και Γαβρίλη να ζητήσυν από κοινού την «απελευθέρωση» της Πειραϊκής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που έχει δεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος της εδώ και 20 χρόνια.
Και μόλις την Δευτέρα, γράφαμε με αφορμή την κήρυξη ολόκληρης της πόλης της Βέροιας σε αρχαιολογικό χώρο, για τις υπερβολικές απαιτήσεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στον Πειραιά. Πλην όμως οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα σε αρνητική κατεύθυνση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Portnet, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά αλλά και στις υπηρεσίες του υπ.Πολιτισμού συζητείται ήδη σοβαρά να κηρυχθεί ολόκληρη η πόλη του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο!

Μια τέτοια εξέλιξη, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι καταστροφική για την πόλη, για να μην πούμε ότι θα αποτελεί τη χαριστική βολή για τον σύγχρονο Πειραιά. Οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, ακόμη και μια απλή ανακαίνιση ή στοιχειώδεις εργασίες στο δίκτυα υποδομών για να γίνουν θα απαιτείται η χρονοβόρος έγκριση από το υπoυργείο Πολιτισμού ή την Αρχαιολογική Υπηρεσία Πειραιά. Ουσιαστικά, απειλείται και αυτή η ίδια η οικονομική ζωή της πόλης.

Αν χρειάζεται κάτι ο Πειραιάς - την ώρα που αλλάζει όψη το Παραλιακό Μέτωπο, τώρα με το Ίδρυμα Στ.Νιάρχος, στο άμεσο μέλλον με το Ελληνικό – είναι το ακριβώς αντίθετο. Την προστασία φυσικά των σπουδαίων αρχαιοτήτων που έχει, αλλά ταυτόχρονα την ανάδειξή τους σε σημεία προσέλκυσης πολιτών και τουριστών. Η εικόνα της δέσμευσης και της μίζερης εγκατάλειψης ελλείψει πόρων, η εικόνα που συναντά κανείς στο Δίπυλο, στον Αρχαίο Υδραγωγείο στην Τερψιθέα, τη Ρωμαϊκή Αγορά παρακάτω και φυσικά την Πειραϊκή, δεν έιναι εικόνα που αντιστοιχεί στον Πειραιά του 21ου αιώνα.

eep logo