"Βασίλαινας" : Μετακόμιση με φιλοδοξίες και ρίσκο

1 vasilainas

Η ιστορική ταβέρνα του "Βασίλαινα" στην Αιτωλικού, κοντά στην Αγιά - Σοφιά, εγκαταλείπει τον Πειραιά!
Από το 1920, αρχικά μπακαλοταβέρνα, στη συνέχεια με πλήρες, χορταστικό (και υποχρεωτικό!) μενού και τα τελευταία χρόνια πιο σικ εστιατόριο, ο "Βασίλαινας" ήταν πάντα σήμα κατατεθέν όχι μόνο για την λαική γειτονιά του, αλλά για ολόκληρο τον Πειραιά. Η φήμη του ήταν μάλιστα τέτοια που προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Μαρία Κάλας ή ο Οδυσσέας Ελύτης είχαν απολαύσει τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του. Τώρα, όπως πληροφορείται το Portnet, οι ιδιοκτήτες του επιλέγουν να ανεβάσουν στον "Βασίλαινα" στην Αθήνα και συγκεκριμένα την περιοχή πίσω από το "Χίλτον" -εκεί ακριβώς που στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το "Αλάτσι" του Σταύρου Θεοδωράκη.

Πρόκειται φυσικά για μια φιλόδοξη μετακίνηση, που πάντως εμπεριέχει αρκετό ρίσκο. Θυμούνται άλλωστε παράγοντες του χώρου ότι ο περίφημος "Κόλλιας, η αξεπέραστη ψαροταβέρνα της ευρύτερης περιοχής (κοντά στη στάση Παναγιωταράκου, στα σύνορα Πειραιά- Κερατσινίου), όταν μετακόμισε στη Συγγρού, σχεδόν έχασε την αίγλη της που εν πολλοίς όφειλε (εκτός από τα φρέσκα ψάρια της και στη δύσκολη πρόσβαση που είχε, μέσα από τα στενά της περιοχής). Αλλά και ο "Παππαιωάνου", όταν έφυγε από τα στενά της "Μυρτιδιώτισσας" και κατέβηκε στην παραλία του Τουρκολίμανου δεν έκανε σπουδαία πράγματα.
Ενώ, αντίθετα, το "Βαρούλκο" του Λευτέρη Λαζάρου μεγαλουργεί εκ νέου από την στιγμή που επέστρεψε από την Αθήνα στον Πειραιά και το Τουρκολίμανο. Σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση του "Βασίλαινα" αποτελεί μια απώλεια για τον Πειραιά, αλλά είναι και μια επιχειρηματική κίνηση, που μένει να κριθεί στην πράξη.

eep logo